Skip to main content

Αίτια Υπογονιμότητας


Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα και είναι από τα βασικά αίτια υπογονιμότητας. Αρχικά, σε υγιή ζευγάρια που είναι γύρω στην ηλικία των 30 ετών, υπάρχει 25-30% πιθανότητα η γυναίκα να μείνει έγκυος σε κάθε έμμηνο ρύση. Ωστόσο, η ηλικία παίζει τεράστιο ρόλο, καθώς το ποσοστό αυτό μειώνεται αρκετά γρήγορα μετά την ηλικία των 35 ετών,ενώ μετά τα 40 το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 10% ή και λιγότερο. Η ηλικία παίζει ρόλο και στον άντρα, αλλά ο βαθμός μείωσης δεν είναι το ίδιο προβλέψιμος. Επίσης, τα αίτια υπογονιμότητας οφείλονται και σε άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον έναν ή και με τους δύο συντρόφους, ενώ σε ένα ποσοστό 25-30% τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα. Φυσικά, πολλές φορές το πρόβλημα της υπογονιμότητας αντιμετωπίζεται, ακόμα κι αν τα αίτια δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως.

Στόχος μας είναι, η εμπειρία κάθε γυναίκας μαζί μας να είναι Μοναδική, παρέχοντας της εξατομικευμένες Υψηλών Προδιαγραφών Συμβουλευτικές και Ιατρικές Υπηρεσίες.

  1. Ακανόνιστη ωορρηξία

Η ακανόνιστη ωορρηξία παίζει μεγάλο ρόλο στην πρόκληση υπογονιμότητας. Ακομη, οι δυσλειτουργίες των αναπαραγωγικών οργάνων και οι ορμονικες διαταραχές επηρεάζουν τη γονιμότητα. Η ενδομητρίωση και τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή απόφραξη στις σάλπιγγες, κι έτσι να διαταραχθεί η λειτουργία τους. Τέλος, θέματα που αφορούν το θυρεοειδή αδένα και την υπόφυση επηρεάζουν επίσης αρνητικά τη γονιμότητα. 

  1. Δυσλειτουργία των Όρχεων

Στην περίπτωση των ανδρών, το θέμα με την υπογονιμότητα επηρεάζεται από τη λειτουργία των όρχεων καθώς και την παραγωγή του σπέρματος. Η κινητικότητα, ο αριθμός και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων επίσης σχετίζονται με τα αίτια υπογονιμότητας στους άνδρες. Τέλος, η απόφραξη των σπερματικών πόρων και οι τυχόν ορμονικές διαταραχές διαταράσσουν την παραγωγή του σπέρματος και ενδεχομένως προκαλούν και σεξουαλική δυσλειτουργία, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η γονιμότητα. 

  1. Σύγχρονος Τρόπος Ζωής

Ο αγχώδης τρόπος ζωής, τα ακανόνιστα ωράρια, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ, καθώς και η χρήση βλαβερών ουσιών επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η άμεση λύση είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού και χωρίς άγχος τρόπου ζωής και η αποχή από τις βλαβερές ουσίες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι προσπάθειες του ζευγαριού να τεκνοποιήσει. Τέλος, οι παχύσαρκες ή λιποβαρείς γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν θέματα με τη γονιμότητά τους, όπως και οι γυναίκες που ασκούνται υπερβολικά. 

Η σχέση που χτίζουμε με κάθε Γυναίκα βασίζεται στη Διακριτικότητα, Εμπιστοσύνη και Ευαισθησία. Προσφέρουμε κατανοητή επιστημονική ενημέρωση εξασφαλίζοντας στη Σύγχρονη Γυναίκα ψυχική και σωματική υγεία μέσω της δυνατότητας των επιλογών στο τομέα υγείας που της παρέχονται.

Εντοπισμός για Αίτια Υπογονιμότητας

Προκειμένου ο ιατρός να προχωρήσει στα αίτια υπογονιμότητας που ένα ζευγάρι δυσκολεύεται να συλλάβει, πρέπει να γίνουν μια σειρά από εξετάσεις, όπως είναι οι απεικονιστικές εξετάσεις, τα εργαστηριακά τεστ ούρων, αίματος ή σπέρματος, και άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις. Συχνά ελέγχεται η προγεστερόνη και η προλακτίνη, όπως και ο θυρεοειδής αδένας. Ενδεχομένως, επίσης, να χρειαστεί υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση ή και διακολπικός υπέρηχος. Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται διαφέρουν από ζευγάρι σε ζευγάρι και πάντα λαμβάνονται υπόψιν τα αποτελέσματα των προηγούμενων εξετάσεων προτού ακολουθήσουν καινούριες.

Η κάθε Γυναίκα που απευθύνεται σε εμάς ολοκληρώνοντας τη συνάντηση μας θα είναι πλήρως ενημερωμένη με απλούς, κατανοητούς όρους και σχεδιαγράμματα σχετικά με το θέμα υγείας που μας εμπιστεύτηκε, καθώς επίσης και για τις διαθέσιμες επιλογές και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται.

Έλεγχος Υπογονιμότητας

Ο έλεγχος υπογονιμότητας είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει μια γκάμα ελέγχων και εξετάσεων ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια υπογονιμότητας ενός ζευγαριού. Προκειμένου ο γυναικολόγος να προβεί σε αυτό το βήμα, πρώτα το ζευγάρι πρέπει να έχει ολοκληρώσει έναν χρόνο τακτικής σεξουαλικής επαφής δίχως τη χρήση αντισυλληπτικής προφύλαξης, ενώ στην περίπτωση που η γυναίκα είναι μεγαλύτερη των 35 ετών, πρέπει να έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες τακτικής προσπάθειας. Σε περίπτωση που η γυναίκα έχει διαταραχή της περιόδου ή ένα από τα δύο μέλη του ζευγαριού παρουσιάζει διαπιστωμένο πρόβλημα γονιμότητας, τότε και πάλι πραγματοποιείται έλεγχος γονιμότητας.

Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο και επηρεάζει το χρόνο που πρέπει να περιμένει το ζευγάρι προτού υποβληθεί σε έλεγχο γονιμότητας, καθώς η γυναικεία αναπαραγωγική ικανότητα σχετίζεται με την ηλικία. Πιο αναλυτικά, η γυναίκα έχει περίπου 25-30% πιθανότητες σε κάθε έμμηνο ρύση να μείνει έγκυος, όταν βρίσκεται σε ηλικία 20 έως 30 ετών. Οι πιθανότητες αυτές μειώνονται στο 10% σε κάθε έμμηνο ρύση μόλις η γυναίκα ξεπεράσει τα 40 της χρόνια. Σημαντική μείωση της γονιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία βιώνουν και οι άντρες, χωρίς όμως η μείωση αυτή να είναι αντίστοιχα προβλέψιμη. 

Στόχος μας είναι, η εμπειρία κάθε γυναίκας μαζί μας να είναι Μοναδική, παρέχοντας της εξατομικευμένες Υψηλών Προδιαγραφών Συμβουλευτικές και Ιατρικές Υπηρεσίες.

Έλεγχος Γονιμότητας: Αίτια υπογονιμότητας

Η ακανόνιστη ωορρηξία ή η απουσία ωορρηξίας είναι από τα πιο συνηθισμένα αίτια υπογονιμότητας. Ακόμα, οι ορμονικές διαταραχές ή η δυσλειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων, όπως είναι η σύμφυση ή ο τραυματισμός των σαλπίγγων που σε πολλές περιπτώσεις ευθύνεται κάποιο Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα είναι ανάμεσα στις αιτίες υπογονιμότητας. Ακόμα, η ενδομητρίωση και ορισμένοι τύποι ινομυωμάτων, καθώς και ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με την υπόφυση, τις ωοθήκες και το θυρεοειδή αδένα, παίζουν εξίσου μεγάλο ρόλο στη μείωση της γονιμότητας της γυναίκας.

Όσον αφορά τον άντρα, πολλά αίτια υπογονιμότητας προέρχονται από δυσλειτουργία των όρχεων, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα και η ποσότητα του σπέρματος. Τέλος, η απόφραξη των σπερματοδόχων πόρων ενδέχεται επίσης να ευθύνεται για την υπογονιμότητα.

Τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, το κάπνισμα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, το υπερβολικό σωματικό βάρος ή το πολύ μικρό σωματικό βάρος, καθώς και η υπερβολική άσκηση, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα που σχετίζονται με τη γονιμότητα. 

Η σχέση που χτίζουμε με κάθε Γυναίκα βασίζεται στη Διακριτικότητα, Εμπιστοσύνη και Ευαισθησία. Προσφέρουμε κατανοητή επιστημονική ενημέρωση εξασφαλίζοντας στη Σύγχρονη Γυναίκα ψυχική και σωματική υγεία μέσω της δυνατότητας των επιλογών στο τομέα υγείας που της παρέχονται.

Έλεγχος Υπογονιμότητας: Διαδικασία

Αρχικά, η πρώτη επίσκεψη στην κλινική περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού καθώς και φυσική εξέταση. Οι ερωτήσεις σχετίζονται με την περίοδο και τυχόν ανωμαλίες, όπως και με κολπικές εκκρίσεις ή κολπική αιμορραγία, πόνο και προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με την υπογονιμότητα. Επίσης, το ζευγάρι ερωτάται για τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει, ασθένειες καθώς και χειρουργικές επεμβάσεις που τυχόν έχει υποβληθεί. Ο ιατρός μαθαίνει για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του ζευγαριού, ενώ γίνεται λήψη και κληρονομικού ιστορικού. Τέλος, γίνεται αναφορά στη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, στις μεθόδους αντισύλληψης και στον χρόνο κατά τον οποίο προσπαθεί το ζευγάρι να συλλάβει.

Όσον αφορά τον άντρα, υποβάλλεται σε εξέταση σπέρματος στο εργαστήριο, ενώ είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν και αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η λειτουργικότητα των αναπαραγωγικών οργάνων. 

Όσον αφορά τη γυναίκα, ο έλεγχος για τα αίτια υπογονιμότητας περιλαμβάνει απεικονιστικές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα και η υστεροσαλπιγγογραφία, καθώς και ορμονικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί η λειτουργία των ωοθηκών και του θυρεοειδούς. Από τα αποτελέσματα αυτών των πρώτων εξετάσεων εξαρτάται το εάν θα ακολουθήσουν και περαιτέρω εξετάσεις, όπως είναι η λαπαροσκόπηση και η υστεροσκόπηση. 

Εάν εντοπιστούν τα αίτια υπογονιμότητας, τότε το ζευγάρι λαμβάνει κάποιου είδους θεραπεία η οποία συνήθως αποκαθιστά το πρόβλημα. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν βρεθούν τα ακριβή αίτια, και πάλι μπορεί να εφαρμοστεί κάποια θεραπεία και το ζευγάρι να καταφέρει να τεκνοποιήσει. 

Η κάθε Γυναίκα που απευθύνεται σε εμάς ολοκληρώνοντας τη συνάντηση μας θα είναι πλήρως ενημερωμένη με απλούς, κατανοητούς όρους και σχεδιαγράμματα σχετικά με το θέμα υγείας που μας εμπιστεύτηκε, καθώς επίσης και για τις διαθέσιμες επιλογές και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται.

Close Menu