Λαπαροσκοπική Περίδεση Τραχήλου: Τι είναι και σε ποιες Περιπτώσεις Εφαρμόζεται

Ο τράχηλος είναι το κομμάτι της μήτρας το οποίο επιτρέπει στο έμβρυο να παραμείνει μέσα στη μήτρα για όλο το διάστημα της κύησης. Η λαπαροσκοπική περίδεση τραχήλου εφαρμόζεται στις γυναίκες που παρουσιάζουν ανεπάρκεια τραχήλου. Η ανεπάρκεια του έσω τραχηλικού στομίου είναι η αδυναμία του τραχήλου της μήτρας να ολοκληρώσει μια εγκυμοσύνη εξαιτίας ανατομικών, λειτουργικών, συγγενών και επίκτητων αιτιών.

Η λαπαροσκοπική περίδεση της τραχήλου της μήτρας αποτελεί μια ιατρική διαδικασία κατά την οποία ο γυναικολόγος ράβει με μια μόνο βελονιά γύρω από τον τράχηλο το άνοιγμα προς την μήτρα. Στόχος είναι να κλείσει ο τράχηλος και να μην γίνει πρόωρος τοκετός, όπως επίσης και να μην υπάρχουν αποβολές. Συνήθως, η διαδικασία της περίδεσης τραχήλου διαρκεί λιγότερο από μια ώρα και σε πολλές περιπτώσεις, η γυναίκα επιστρέφει στο σπίτι της την ίδια ημέρα. 

Η ανεπάρκεια του τραχήλου (τραχηλική ανεπάρκεια) ευθύνεται για μια σειρά από προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης. Η περίδεση τραχήλου αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση.

Ποια είναι τα Αίτια της Εμφάνισης της Ανεπάρκειας Τραχήλου 

Τα αίτια από τα οποία προκαλείται η ανεπάρκεια τραχήλου, σύμφωνα με διάφορους ερευνητές, στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με:

 • Χειρουργικούς τραυματισμούς του τραχήλου
 • Βίαιη ή μεγάλη διαστολή στην προσπάθεια εκκένωσης της μήτρας σε ένα χρόνο
 • Γυναικολογικές επεμβάσεις
 • Εκ γενετής ανωμαλίες των αδένων του Muller
 • Έλλειψη κολλαγόνου και ελαστίνης στον τράχηλο
 • Έκθεση της μήτρας σε διαιθυλοστιλβεστρόλη (DES)

Οι διεθνώς αναγνωρισμένες υπηρεσίες Γυναικείας Υγείας που παρέχουμε έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την Έφηβη, τη Σύγχρονη Γυναίκα, τη Μέλλουσα Μαμά και τη Δυναμική Γυναίκα 50+ για μια ολοκληρωμένη φροντίδα, καλύπτοντας τις διαφορετικές ανάγκες σε όλα τα στάδια της ζωής μιας Γυναίκας.

Λαπαροσκοπική Περίδεση Τραχήλου: Για ποιες Γυναίκες Ενδείκνυται η Εφαρμογή της

Η λαπαροσκοπική περίδεση τραχήλου της μήτρας ενδείκνυται να εφαρμοστεί όταν υπάρχει:

 • Ιστορικό πρόωρου τοκετού ή αποβολής μέσα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης χωρίς ιστορικό βιοψίας ή τραχηλικής αφαίρεσης.
 • Ιστορικό πρόωρου τοκετού ή αποβολής μέσα στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης χωρίς ιστορικό βιοψίας ή τραχηλικής αφαίρεσης.
 • Ιστορικό πρόωρων τοκετών ή τριών ή περισσότερων αποβολών μέσα στο τρίτο τρίμηνο της κύησης χωρίς ιστορικό βιοψίας ή τραχηλικής αφαίρεσης.
 • Προηγηθείσα αυτόματη αποβολή στο πρώτο τρίμηνο, τραχηλική ή μητρική ανωμαλία που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της εξέτασης ή προηγηθείσα διακοπή της κύησης.
 • Πολύδυμη κύηση.

Λαπαροσκοπική Περίδεση Τραχήλου: Άμεση Διάγνωση και Ασφαλής Θεραπεία

Η διάγνωση της τραχηλικής ανεπάρκειας γίνεται περίπου στη 12η εβδομάδα με κλινική εξέταση και υπερηχογραφικό έλεγχο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπευτική μέθοδος της λαπαροσκοπικής περίδεσης τραχήλου γίνεται στην 13η-16η εβδομάδα. Ωστόσο, εάν υπάρχει επείγουσα ένδειξη, μπορεί να εφαρμοστεί και πολύ αργότερα.

Η διάγνωση της τραχηλικής ανεπάρκειας γίνεται κυρίως λόγω της παρουσίας ανώδυνης τραχηλικής διαστολής. Το ιστορικό προηγηθέντος τραχηλικού τραύματος, η αποβολή κυήματος κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η πυελική διάταση, οι αυξημένες βλεννώδεις εκκρίσεις ή η τραχηλική διαστολή χωρίς αξιολογίσιμα σημεία πόνου και την αίσθηση συστολών θεωρούνται επαρκή προκειμένου να γίνει η διάγνωση. 

Η επείγουσα περίδεση τραχήλου συστήνεται στις γυναίκες που έχουν υπερηχογραφικές αλλαγές συνοδευόμενες από τράχηλο μικρού μήκους ή χοανοειδούς σχήματος. Επίσης, όσες γυναίκες εμφανίζουν προχωρημένη τραχηλική διαστολή χωρίς φαινόμενα για αιφνίδιο τοκετό είναι υποψήφιες για την εφαρμογή της επείγουσας περίδεσης τραχήλου. Η επιτυχία της λαπαροσκοπικής περίδεσης τραχήλου αγγίζει το 85-90% των περιπτώσεων. 

Στο Γυναικολογικό Κέντρο μας GynaikaPlus εξειδικευόμαστε σε μια γκάμα απαιτητικών επεμβάσεων και θεραπειών, προσφέροντας πάντα άμεσα αποτελέσματα με απόλυτη ασφάλεια.