Skip to main content

 Γυναικολογικές Εξετάσεις: Τι είναι η Κολποσκόπηση;

Αποτελεί την εξέταση εκλογής, μαζί με το Test Παπανικολάου, γυναικολογικές εξετάσεις για την πρώιμη διάγνωση προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας δηλ. τραχήλου, κόλπου και αιδοίου.

Η κολποσκόπηση γίνεται στις περιπτώσεις εκείνες που η κυτταρολογική εξέταση (test Παπανικολάου) αναδείξει κάποια βλάβη του τραχήλου όπως: δυσπλασία (CIN), ατυπία κυττάρων, αλλοιώσεις ενδεικτικές HPV λοίμωξης, κακοήθεια. Αρκετές φορές η κλινική εξέταση μπορεί να οδηγήσει τον γιατρό σε διενέργεια κολποσκόπησης χωρίς την αναμονή των κυτταρολογικών αποτελεσμάτων, όταν υπάρχει υψηλή υποψία για βλάβη του κατώτερου γεννητικού συστήματος.

Τα αποτελέσματα της κυτταρολογικής εξέτασης είναι ενδεικτικά της υποκείμενης βλάβης ενώ δεν παρέχονται πληροφορίες για το ακριβές σημείο της βλάβης. Ο βασικός ρόλος της κολποσκόπησης είναι ο ανατομικός καθορισμός της βλάβης, που μπορεί να βρίσκεται στον εξωτράχηλο, στον ενδοτράχηλο ή στον κόλπο, και η εκτίμηση της φύσης και της σοβαρότητας αυτής.

Είναι μικρής διάρκειας και σχετικά ανώδυνη εξέταση, εκτός από την περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν βιοψίες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μικρού βαθμού δυσφορία στην ασθενή.

Το όργανο που χρησιμοποιείται είναι το κολποσκόπιο το οποίο είναι ένα διοπτρικό μικροσκόπιο με ενσωματωμένη πηγή φωτός και δίνει τη δυνατότητα του άμεσου φωτισμού και μεγέθυνσης των περιοχών που πρόκειται να εξετασθούν.

Η εξέταση γίνεται με την επάλειψη του τραχήλου με διάλυμα οξεικού οξέος 3-5% με βαμβακοφόρο στυλεό ή σπρέυ. Ένα λεπτό μετά αξιολογείται η εικόνα που λαμβάνεται για τυχόν παθολογικές αλλοιώσεις (λευκωπό επιθήλιο, εικόνα μωσαϊκού, άτυπα αγγεία) και στη συνέχεια, αν χρειάζεται, γίνεται χρώση με Lugol. Στην περίπτωση που αναγνωρίζονται περιοχές με αλλοιώσεις του επιθηλίου γίνονται κολποσκοπικά κατευθυνόμενες βιοψίες, ώστε να υπάρχει ιστολογική επιβεβαίωση των βλαβών.

Η κολποσκόπηση, εκτός από τη διάγνωση και ιστολογική επιβεβαίωση παθολογικών καταστάσεων του κατώτερου γεννητικού συστήματος, χρησιμοποιείται και σε χειρουργικές επεμβάσεις στον τράχηλο, στον κόλπο, στο αιδοίο και στο περίνεο. Έτσι υπό κολποσκοπικό έλεγχο γίνονται: κωνοειδής εκτομή τραχήλου με αγκύλη διαθερμίας, laser CO2 ή βελόνα διαθερμίας, αφαίρεση βλαβών του κόλπου, εξάχνωση κονδυλωμάτων με Laser CO2 κα.

Με την κολποσκόπηση επίσης παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για προκαρκινικές ή καρκινικές αλλοιώσεις ή ασθενείς που έχουν αλλοιώσεις αρχόμενες και αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Η παρακολούθηση γίνεται πάντα σε συνδυασμό και με test Παπανικολάου και HPV-DNA typing ανάλογα με την κατάσταση.

 Γυναικολογικές Εξετάσεις: Τι είναι η Υστεροσκόπηση;

Πρόκειται για την μέθοδο εκλογής για την διάγνωση και θεραπεία των περισσότερων παθολογικών καταστάσεων του εσωτερικού της μήτρας (ενδομητρικής κοιλότητας). Κατά την υστεροσκόπηση, από το στόμιο του τραχήλου εισάγεται μέσα στη κοιλότητα της μήτρας το υστεροσκόπιο το οποίο παρέχει την δυνατότητα άμεσης επισκόπησης, αξιολόγησης καθώς και θεραπευτικής παρέμβασης. Παράλληλα, στη μήτρα εισάγεται, ως διατατικό μέσο, διοξείδιο του άνθρακα ή φυσιολογικός ορός. Με την υστεροσκόπηση μπορούμε να παρατηρήσουμε το μέγεθος και το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας καθώς και την ύπαρξη παθολογικών καταστάσεων αυτής, τα μητριαία στόμια των σαλπίγγων, την υφή και την ανάπτυξη του ενδομητρίου, και τον τραχηλικό σωλήνα.
Η διαγνωστική υστεροσκόπηση αποδεικνύεται ιδιαιτέρως αποτελεσματική απο τις γυναικολογικές εξετάσεις σε περιπτώσεις ανώμαλης αιμορραγίας της μήτρας, στη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου, στην άμεση αναγνώριση ενδομητρικών πολυπόδων και ινομυωμάτων καθώς και στην υπογονιμότητα. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι αναγνωρίζεται άμεσα η βλάβη και αν κρίνεται απαραίτητο παρέχεται η δυνατότητα κατευθυνόμενης βιοψίας από το ακριβές σημείο της βλάβης και όχι τυφλά, όπως γίνονταν παλιότερα με τη διαγνωστική και θεραπευτική απόξεση του ενδομητρίου. Η επεμβατική υστεροσκόπηση αξιοποιείται στην αφαίρεση πολυπόδων και ινομυωμάτων, στην καταστροφή του ενδομητρίου για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργικών μηνομητρορραγιών, στη λύση των ενδομητρίων συμφύσεων, στην διατομή διαφράγματος διθάλαμης μήτρας, κ.ά.

Τι είναι η Υστεροσαλπιγγογραφία;

Η υστεροσαλπιγγογραφία αποτελεί την μέθοδο εκλογής για την αρχική εκτίμηση της λειτουργικότητας των σαλπίγγων, δηλαδή αν οι σάλπιγγες είναι ανοικτές, διογκωμένες ή αποφραγμένες. Η εξέταση επιτρέπει επίσης την εκτίμηση του μεγέθους, του σχήματος και της κατασκευής της μήτρας. Συνδυάζει την τεχνολογία των ακτίνων Χ και μιας ακτινοσκιερής σκιαγραφικής ουσίας που εγχέεται μέσω ειδικού καθετήρα στην κοιλότητα της μήτρας. Ακολουθούν διαδοχικές λήψεις με ταυτόχρονη άσκηση πίεσης για την καλύτερη απεικόνιση της μορφολογίας της μήτρας και των σαλπίγγων.

Οι βασικές ενδείξεις της υστεροσαλπιγγογραφίας είναι η υπογονιμότητα, οι επανειλημμένες αποβολές, η υπερηχογραφικά διαπιστωμένη παθολογία της ενδομητρικής κοιλότητας κ.ά.
Η εξέταση διενεργείται μετά το πέρας της εμμηνορρυσίας, μεταξύ της 5ης και 10ης ημέρας του κύκλου.

Τι είναι η Λαπαροσκόπηση;

Με την λαπαροσκοπική χειρουργική παρέχεται η δυνατότητα πλήρους ελέγχου των ενδοκοιλιακών οργάνων, δηλαδή των έσω γεννητικών οργάνων (μήτρας, σαλπίγγων, ωοθηκών) αλλά και των υπόλοιπων εσωτερικών οργάνων, όπως το έντερο, το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη κ.λπ.

Για την εκτέλεσή της χρησιμοποιούνται λεπτά μεταλλικά, άκαμπτα εργαλεία τα οποία εισάγονται από μικρές τομές του δέρματος της κοιλιάς 0,5-1 εκ., οι οποίες, ανάλογα με το είδος της επέμβασης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, μπορεί να είναι από 2 έως 4, συμπεριλαμβανομένης και μιας τομής στον ομφαλό (από αυτήν εισάγεται στην κοιλιά η κάμερα). Στο τέλος της επέμβασης γίνεται πλαστική συρραφή των χειρουργικών οπών, προκειμένου τα μικρά σημάδια να υποχωρήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η αναισθησία που συνήθως χρησιμοποιείται είναι η γενική.
Η λαπαροσκόπηση προτιμάται έναντι των ανοιχτών επεμβάσεων λόγω της υψηλής χειρουργικής ακρίβειας και του σχεδόν ατραυματικού χειρισμού των ιστών, που μεγιστοποιεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων και ελαχιστοποιεί τη δημιουργία συμφύσεων. Συνοδεύεται όμως κι από άλλα πλεονεκτήματα, όπως η ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, με αποτέλεσμα τη γρήγορη κινητοποίηση της ασθενούς, η σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο, το χαμηλότερο κόστος αλλά και το σαφώς καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Στη γυναικολογία, η λαπαροσκόπηση αποτελεί πλέον την κύρια επεμβατική επιλογή για τη θεραπεία διαδεδομένων παθήσεων, όπως η ενδομητρίωση, οι κύστεις ωοθηκών, η υπογονιμότητα, οι συμφύσεις, οι παθήσεις των σαλπίγγων, τα ινομυώματα, η εξωμήτριος κύηση, η υστερεκτομή αλλά και οι περισσότεροι από τους γυναικολογικούς καρκίνους.

Close Menu