Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια: Τι Είναι;

Η πρώιμη ωοθηκή ανεπάρκεια είναι ουσιαστικά διαταραχές που υπάρχουν στη λειτουργία των ωοθηκών και σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί υπογονιμότητα. Εμφανίζεται στο 1% των γυναικών πριν την ηλικία των 40 ετών, ενώ σε ηλικίες κάτω των 30 ετών το ποσοστό είναι 1 τοις χιλίοις. 

Τα συμπτώματά της πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας μοιάζουν με τα συμπτώματα της πρόωρης εμμηνόπαυσης, χωρίς ωστόσο οι δύο παθήσεις να σχετίζονται. Λόγω της μειωμένη παραγωγής οιστρογόνων και των υψηλών επιπέδων γοναδοτροπινών, προκαλείται διαταραχή στην περίοδο (λινκ), καθώς και ενδεχομένως εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση.  Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να διατηρείται μέρος της λειτουργικότητας των ωοθηκών και ανά διαστήματα να εμφανίζεται περίοδος. 

Στόχος μας είναι, η εμπειρία κάθε γυναίκας μαζί μας να είναι Μοναδική, παρέχοντας της εξατομικευμένες Υψηλών Προδιαγραφών Συμβουλευτικές και Ιατρικές Υπηρεσίες.

Κατηγορίες

Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια χωρίζεται σε κατηγορίες. Αρχικά, υπάρχει η πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια, η οποία είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργικών των ωοθηκών. Η δευτεροπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια οφείλεται σε αδυναμία του υποθαλάμου και της υπόφυση να παράγουν τα προβλεπόμενα επίπεδα γοναδοτροπινών, με αποτέλεσμα να μειώνεται η λειτουργία των ωοθηκών. 

Αίτια

Τα αίτια για την πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια είναι η εξάντληση των ωοθυλακίων, που οφείλεται συνήθως οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες, καθώς και οι θεραπείες που επηρεάζουν τις ωοθήκες. Τα αυτοάνοσα νοσήματα, η έλλειψη ορισμένων ενζύμων, οι γενετικές ανωμαλίες και οι φλεγμονές πείσης προκαλούν δυσλειτουργία των ωοθηκών.

Η σχέση που χτίζουμε με κάθε Γυναίκα βασίζεται στη Διακριτικότητα, Εμπιστοσύνη και Ευαισθησία. Προσφέρουμε κατανοητή επιστημονική ενημέρωση εξασφαλίζοντας στη Σύγχρονη Γυναίκα ψυχική και σωματική υγεία μέσω της δυνατότητας των επιλογών στο τομέα υγείας που της παρέχονται.

Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια: Θεραπεία

Εάν η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια είναι πρωτοπαθής, τότε η θεραπεία ώστε να επανέλθει ο εμμηνορρυσιακός κύκλος σε ορισμένες περιπτώσεις επιτυγχάνεται με τη χορήγηση προγεστερόνης και οιστρογόνων.

Εάν η ανεπάρκεια είναι μη αναστρέψιμη και η ασθενής επιθυμεί να τεκνοποιήση, τότε ακολουθεί είτε η εξωσωματική γονιμοποίηση είτε η δωρεά ωαρίων. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση της πάθησης, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες διατήρησης ή αποκατάστασης της γονιμότητας της γυναίκας.

Η κάθε Γυναίκα που απευθύνεται στο Γυναικολογικό και Μαιευτικό Κέντρο, ολοκληρώνοντας τη συνάντηση μαζί μας θα είναι πλήρως ενημερωμένη με απλούς, κατανοητούς όρους και σχεδιαγράμματα σχετικά με το θέμα υγείας που μας εμπιστεύτηκε, καθώς επίσης και για τις διαθέσιμες επιλογές και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται.