Διαταραχή Περιόδου: Τι Είναι

Διαταραχή περιόδου έχουμε όταν μεταβάλλεται η περίοδος είτε ως προς τη συχνότητα της εμφάνισής της, είτε ως προς τη βαρύτητα των συμπτωμάτων της, είτε ως προς τη διάρκειά της, είτε τέλος ως προς την ποσότητα του αίματος που αποβάλλει η γυναίκα.

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, περίπου το 10% των γυναικών αντιμετωπίζει διαταραχές στον κύκλο της περιόδου της, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συντρέχει κάποιος άμεσος κίνδυνος. 

Ωστόσο, η φυσιολογική εξέλιξη του κύκλου μιας γυναίκας είναι βασικής προϋπόθεση για τη διατήρηση της γονιμότητας και γενικότερα για την υγεία της. Επομένως, εάν η διαταραχή διαρκεί για περισσότερους από δύο μήνες, η γυναίκα πρέπει να προβεί σε γυναικολογικό έλεγχο από τον γυναικολόγο της. 

Η σχέση που χτίζουμε με κάθε Γυναίκα βασίζεται στη Διακριτικότητα, Εμπιστοσύνη και Ευαισθησία. Προσφέρουμε κατανοητή επιστημονική ενημέρωση εξασφαλίζοντας στη Σύγχρονη Γυναίκα ψυχική και σωματική υγεία μέσω της δυνατότητας των επιλογών στο τομέα υγείας που της παρέχονται.

Υπάρχουν διάφορα αίτια που την προκαλούν:

  1. Εγκυμοσύνη

Η καθυστέρηση της περιόδου ορισμένες φορές οφείλεται στην εγκυμοσύνη και σε αυτήν την περίπτωση η γυναίκα χρειάζεται να επικοινωνήσει άμεσα με τον γυναικολόγο της ώστε να την καθοδηγήσει σωστά. 

  1. Άγχος

Ο έμμηνος κύκλος μιας γυναίκας μπορεί να διαταραχθεί λόγω του υπερβολικού άγχους. Είτε πρόκειται για κάποια χρόνια διαταραχή, είτε για κάτι παροδικό και έντονο, σίγουρα επηρεάζει και ενδεχομένως να ευθύνεται για τη διαταραχή περιόδου. Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να αποκλειστούν όλοι οι υπόλοιποι οργανικοί παράγοντες προτού ο γυναικολόγος να καταλήξει στο ότι το άγχος οφείλεται για τη διαταραχή του κύκλου.

  1. Χαμηλό Σωματικό Βάρος

Η υπερβολική δίαιτα και ο χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος ενδέχεται να ευθύνονται για την μείωση των οιστρογόνων και να αναστέλλουν την ωορρηξία. Σε περιπτώσεις που γίνεται συνδυασμός με την υπερβολική γυμναστική, η κατάσταση μπορεί να εντείνεται. Αρκετά συχνά, γυναίκες που κάνουν ενόργανη ή ρυθμική γυμναστική ή που τρέχουν Μαραθώνια εμφανίζουν διαταραχή στην περίοδο. 

  1. Πολυκυστικές Ωοθήκες

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο στις διαταραχές της περιόδου, καθώς η γυναίκα παράγει υπερβολικά πολλά ανδρογόνα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην αναστολή της ωρίμανσης των ωαρίων και έτσι αναστέλλεται και η εμμηνορρυσία.

  1. Διάφορες Ασθένειες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποια Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, όπως είναι τα χλαμύδια, δημιουργούν φλεγμονές στον τράχηλο και τη μήτρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκκρίσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ακόμη, υπάρχουν κάποιες γυναικολογικές παθήσεις, όπως είναι τα ινομυώματα, η ενδομητρίωση και οι πολυποδες, καθώς και οι όγκοι της μήτρας, που προκαλούν κάποιες φορές διαταραχή στην περίοδο. 

Άλλες ασθένειες, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και οι ορμονικές διαταραχές, σχετίζονται επίσης με τις διαταραχές της περιόδου. Διαταραχές στην υπόφυση, όπου παράγεται η προλακτίνη (ορμόνη), σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν ανωμαλίες στην περίοδο. 

  1. Εμμηνόπαυση

Οι διαταραχές στον κύκλο μιας γυναίκας μπορούν επίσης να εμφανιστούν και κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου, καθώς πλησιάζει δηλαδή η εμμηνόπαυση. Τότε παρουσιάζονται μεγάλα διαστήματα μεταξύ των περιόδων ή και απουσία της εμμήνου ρύσεως, όπως επίσης και αιμορραγία ή κηλίδες αίματος που δεν σχετίζονται με την περίοδο. 

  1. Αντισυλληπτικά ή άλλα φάρμακα

Τα αντισυλληπτικά φάρμακα και ορισμένα άλλα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχή περιόδου. Συγκεκριμένα, στη λήψη αντισυλληπτικών μπορεί να οφείλεται η μεταβολή στην ποσότητα του αίματος, το οποίο εμφανίζεται μειωμένο, όπως και αλλαγές στη διάρκεια του κύκλου και απουσία μιας περιόδου. Από την άλλη, η ασπιρίνη προκαλεί σε ορισμένες περιπτώσεις βαριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου. Τέλος, το ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ), ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου τοποθέτησής του, μπορεί να προκαλέσει αυξημένη αιμορραγία.

Η κάθε Γυναίκα που απευθύνεται σε εμάς ολοκληρώνοντας τη συνάντηση μας θα είναι πλήρως ενημερωμένη με απλούς, κατανοητούς όρους και σχεδιαγράμματα σχετικά με το θέμα υγείας που μας εμπιστεύτηκε, καθώς επίσης και για τις διαθέσιμες επιλογές και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται.