Τι Είναι η Δυσμηνόρροια;

Η δυσμηνόρροια είναι ο επιστημονικός όρος που περιγράφει τον πόνο της περιόδου. Παρουσιάζει ένα σύνολο συμπτωμάτων με βασικότερο τον πόνο χαμηλά στην κοιλιά, ο οποίος όμως σχετίζεται με την έμμηνη ρύση. Σε πολλές περιπτώσεις, η γυναίκα έχει συμπτώματα λίγο πριν καθώς και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ωστόσο, για ορισμένες γυναίκες τα συμπτώματα αυτά είναι εξαιρετικά έντονα, με αποτέλεσμα να τις εμποδίζουν στην καθημερινότητά τους. Οι πόνοι της περιόδου είναι πιθανό να προέρχονται από αίτια μη φυσιολογικά. Τέτοια είναι η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα. Η δυσμηνόρροια η οποία οφείλεται σε φυσιολογικούς σπασμούς της μήτρας συνήθως σταδιακά βελτιώνεται καθώς περνούν τα χρόνια ή μετά την εγκυμοσύνη.

Πώς Προκαλείται;

Η μήτρα είναι ένας μυς που διαστέλλεται και συστέλλεται και οι σπασμοί που κάνει η μήτρα είναι πιο έντονοι και δυνατοί κατά τη διάρκεια της περιόδου. Προκαλούνται με εντολή συγκεκριμένων ορμονών που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Ουσιαστικά, ο οργανισμός της γυναίκας προκαλεί αυτούς τους σπασμούς, προκειμένου να βοηθήσει το αίμα να φύγει κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης. Οι συγκεκριμένοι σπασμοί οδηγούν σε προσωρινή παύση της αιμάτωσης της μήτρας, με αποτέλεσμα να μειώνεται το οξυγόνο στα κύτταρα του μυ κι έτσι να προκαλείται πόνος.

Κατηγορίες

Η δυσμηνόρροια διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια και τη δευτεροπαθή δυσμηνόρροια.

  1. Πρωτοπαθής:

Δεν συνδέεται με κάποιο παθολογική ή οργανικό αίτιο. Οφείλεται μόνο στην παραγωγή προσταγλανδίνων που προκαλούν τις συσπάσεις στη μήτρα και είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Όταν όμως τα επίπεδα των τιμών του είναι αυξημένα, τότε ο πόνος είναι έντονος και υπάρχει δυσμηνόρροια.

  1. Δευτεροπαθής:

Συνήθως οφείλεται στην Ενδομητρίωση (πάθηση όπου το ενδομήτριο αναπτύσσεται σε άλλες περιοχές πέραν του εσωτερικού της μήτρας), ενώ άλλες πιθανές αιτίες είναι η Αδενομύωση (καλοήθης πάθηση της μήτρας που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη έκτοπου ενδομήτριου ιστού μέσα στο μυομήτριο), τα Ινομυώματα (Καλοήθεις όγκοι που εντοπίζονται στο τοίχωμα της μήτρας), οι πολύποδες και οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας.

Πρωτοπαθής Δυσμηνόρροια: Συμπτώματα

Τα τυπικά συμπτώματα της δυσμηνόρροιας είναι ο πόνος που έρχεται και φεύγει χαμηλά στην κοιλιά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εξαπλώνεται στη μέση και τους γοφούς. Στις περισσότερες γυναίκες αυτός ο πόνος ξεκινά λίγο πριν την περίοδο και έχει διάρκεια 1 έως 3 ημέρες.

Άλλα συμπτώματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν είναι:

  • Πονοκέφαλοι
  • Ζαλάδες
  • Πρήξιμο
  • Πόνος στο στήθος
  • Διάρροια
  • Αίσθημα κούρασης
  • Ναυτία
  • Συναισθηματικές διαταραχές

Δευτεροπαθής Δυσμηνόρροια: Συμπτώματα

Και σε αυτήν την περίπτωση, το βασικότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά τις ημέρες της περιόδου.

Ωστόσο, η γυναίκα πρέπει να απευθυνθεί οπωσδήποτε στον γυναικολόγο της εάν:

  1. Υπάρχει διαφορά στον πόνο της περιόδου συγκριτικά με άλλες φορές, δηλαδή ο πόνος είναι πιο έντονος, μεγαλύτερης διάρκειας, ή αρχίζει κάποιες ημέρες πριν την περίοδο και επιμένει σε όλη τη διάρκεια της περιόδου.
  2. Υπάρχει αίμα μεταξύ των περιόδων.
  3. Υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος σε σχέση με παλαιότερα.
  4. Υπάρχει πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
  5. Υπάρχουν μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις.

Η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια αναγνωρίζεται είτε με υπέρηχο, είτε με λαπαροσκόπηση, είτε με υστεροσκόπηση.

Δυσμηνόρροια: Θεραπεία

Υπάρχουν οι εξής τρόποι να ανακουφιστεί μια γυναίκα:

  1. Ξεκούραση και ύπνος.
  2. Σωστή διατροφή.
  3. Η κοιλιά της γυναίκας πρέπει να παραμείνει ζεστή, καθώς η υψηλή θερμοκρασία στην περιοχή της μήτρας καταπραΰνει τον πόνο
  4. Η γυναίκα με δυσμηνόρροια μπορεί να πάρει παυσίπονα. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα εμποδίζουν την έκκριση προσταγλανδινών κι έτσι μειώνονται και τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας. Το παυσίπονο λειτουργεί καλύτερα όταν ληφθεί προτού ο πονος αρχίσει να γίνεται έντονος και είναι καλύτερο να λαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο γυναικολόγος μπορεί να ενημερώσει πιο αναλυτικά τη γυναίκα.
  5. Μέθοδοι αντισύλληψης μπορεί να βοηθήσουν στη δυσφορία, καθώς η προγεστερόνη μειώνει το πάχος του ενδομητρίου και λειτουργεί ως αντισυλληπτική μέθοδος, με αποτέλεσμα να δρα αποτελεσματικά και κατά της δυσμηνόρροιας.
  6. Η άθληση μειώνει σε μεγάλο ποσοστό τα συμπτώματα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες που αθλούνται σπάνια υποφέρουν από δυσμηνόρροια.
  7. Τα συμπληρώματα διατροφής, και ιδιαίτερα η βιταμίνη Ε, τα Ω3 λιπαρά και το μαγνήσιο συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας.
  8. Το κάπνισμα επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι η δυσμηνόρροια είναι συχνότερη στις καπνίστριες.

Σε περίπτωση δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας, ο η θεραπεία εξαρτάται από τη διάγνωση των αιτιών που την προκαλούν.