Απογαλακτισμός, πότε να διακόψω τον θηλασμό;

Συνήθως από τον 6ο μήνα στο διαιτολόγιο του μωρού αρχίζουν να εισάγονται στερεές τροφές. Καθώς το μωρό αποκτά νέα ενδιαφέροντα, τα γεύματα γάλακτος περιορίζονται, αντίστοιχα όμως μειώνεται και η ποσότητα που παράγει το στήθος. Καλό είναι να συνεχίσετε να θηλάζετε παράλληλα με τα στερεά γεύματα. Πάντως, όποτε κι αν αποφασίσετε να διακόψετε το θηλασμό, να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

– Αποφύγετε την απότομη διακοπή του θηλασμού, γιατί μπορεί να είναι συναισθηματικά επώδυνη για το μωρό σας.
– Μην προσφέρετε πια το στήθος στο μωρό σας, περιμένετε να σας το ζητήσει εκείνο. Σιγά σιγά, η ανάγκη του θα μειώνεται κι ο απογαλακτισμός θα επέλθει ομαλά και σταδιακά.
– Προσφέρετε το μπιμπερόν σαν υποκατάστατο του στήθους. Αν το μωρό δεν έχει ακόμη κλείσει το πρώτο έτος, θα το συνηθίσει χωρίς δυσκολία και θα σταματήσει ευκολότερα το θηλασμό.
– Αποφύγετε να απογαλακτίσετε όταν το μωρό είναι άρρωστο ή διανύει μεταβατική φάση.
– Διατηρείτε τη σωματική επαφή με το μωρό τις στιγμές που δεν θηλάζετε.

Αν δεν θηλάσω σωστά, θα πετρώσει το στήθος μου;

Ακολουθούν μερικά από τα συνηθέστερα προβλήματα μετά τον τοκετό που μπορεί να δυσχεράνουν τη διαδικασία του θηλασμού. Αλλά μην παραιτείστε! Είναι όλα αντιμετωπίσιμα.

Κόμποι και πετρώματα
Αν ένας γαλακτοφόρος πόρος δεν λειτουργεί σωστά, λόγω εξωγενών παραγόντων ή και της ίδιας της κατασκευής του στήθους, τότε ο αντίστοιχος λοβός του αδένα δεν αδειάζει. Σε εκείνο το σημείο, το στήθος εμφανίζεται σκληρό, ευαίσθητο και κόκκινο.

Για να αντιμετωπίσετε τους κόμπους, συνιστάται:

– Να συνεχίστε να θηλάζετε, καθώς συνήθως το πρόβλημα ξεπερνιέται σε 1-2 μέρες.
– Να τοποθετείτε στο στήθος ζεστές κομπρέσες.
– Να κάνετε μασάζ στη σκληρή περιοχή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
– Να είστε ήρεμη και να ξεκουράζεστε επαρκώς.
– Να πίνετε αρκετά υγρά και να ενισχύσετε τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας με την κατάλληλη διατροφή.

Μαστίτιδα
Η μαστίτιδα κατά τη διάρκεια του θηλασμού εκδηλώνεται όταν μικρόβια μολύνουν κάποιο λοβό του αδένα του στήθους. Θα το καταλάβετε, αν στα συμτώματα που περιγράφονται πιο πάνω προστεθεί υψηλός πυρετός, πόνοι στις αρθρώσεις, και αίσθημα κόπωσης και κατάπτωσης. Εάν ο πυρετός κρατήσει πάνω από μία ημέρα, απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να σας χορηγήσει αντιβίωση συμβατή με το θηλασμό. Ούτε τώρα πρέπει να διακόψετε το θηλασμό, καθώς το γάλα σας δεν θα βλάψει το μωρό. Αν ο θηλασμός είναι επώδυνος, προτιμήστε να αντλείτε το γάλα με θήλαστρο. Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε, και, με τη βοήθεια της φαρμακευτικής αγωγής, θα αισθανθείτε σύντομα καλά.

Προβλήματα θηλών

Επίπεδες / εισέχουσες θηλές
Οι θηλές που σε κατάσταση ηρεμίας είναι επίπεδες βγαίνουν προς τα έξω όταν δεχθούν κάποιο ερέθισμα (π.χ. χαμηλή θερμοκρασία, ακόμη και η απλή ελαφριά τριβή).

Εισέχουσες είναι οι θηλές που σε κατάσταση ηρεμίας μπορεί να είναι στραμμένες προς τα έξω, όταν όμως ασκηθεί κάποιο ερέθισμα στο στήθος, στρέφονται προς τα μέσα. Για να ξεπεράσετε αυτά τα προβλήματα και να καταφέρετε να θηλάσετε, συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό σε θέματα θηλασμού. Ακόμη και στη δική σας περίπτωση ο θηλασμός είναι εφικτός.

Ραγάδες θηλών
Πρόκειται για τις πληγές που προκαλούνται στις θηλές, όταν το μωρό δεν «παίρνει» σωστά το στήθος. Αν και αποτελούν συχνό πρόβλημα κατά το θηλασμό, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, είναι επώδυνες και ενδέχεται να σας αποθαρρύνουν. Μην αφήσετε το πρόβλημα να εξελιχθεί, με τις πρώτες ενδείξεις απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό θηλασμού για να σας συμβουλεύσει.

Γιατί είναι απαραίτητος ο μητρικός θηλασμός;

Οι ιατρικοί λόγοι

Η σύγχρονη ιατρική έρευνα έχει δείξει ότι το μητρικό γάλα συμβάλλει σημαντικά:

– στην προφύλαξη από αλλεργίες
– στην προστασία από μολύνσεις, χάρη στα αντισώματα που περιέχει
– στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, χάρη στην ειδική σύσταση των λιπών του
– στην ψυχική ανάπτυξή τους, λόγω της σωματικής επαφής μητέρας-παιδιού που ευνοεί ο θηλασμός
– στην ανάπτυξη των οστών και των μυών του προσώπου, καθώς και στην οδοντοφυΐα, λόγω της προσπάθειας που καταβάλλει το βρέφος για να απομυζήσει την τροφή του
– στην υγεία του εντέρου, στην προστασία των νεφρών και του ήπατος των βρεφών
– στην καταπολέμηση του νεογνικού ίκτερου
– στην καταπολέμηση του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS).

Οι διατροφικοί λόγοι

Tο μητρικό γάλα αποτελεί πλήρη τροφή, καθώς περιέχει:
κατά το μεγαλύτερο μέρος του νερό κι έτσι προστατεύει τα μωρά από την αφυδάτωση ακόμη και τους ζεστούς θερινούς μήνες·
πρωτεΐνες, με σύσταση ιδανική για το ανώριμο πεπτικό σύστημα του μωρού, που απορροφώνται εξολοκλήρου από το έντερό του. Έτσι, τα μωρά που θηλάζουν χρειάζονται μικρότερες ποσότητες γάλακτος για να πάρουν βάρος, καθώς μπορούν να απορροφήσουν στο μέγιστο τις πρωτεΐνες και τα άλλα συστατικά του. Οι πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος περιέχουν επίσης ένζυμα και αντισώματα που δεν μπορούν να κατασκευαστούν βιομηχανικά· υδατάνθρακες, κυρίως δε λακτόζη (την κυριότερη μετά το λίπος πηγή ενέργειας για το μωρό) και λακτάση, που βοηθά στη διάσπαση της λακτόζης στο έντερο του μωρού και κάνει το μητρικό γάλα ακόμα πιο εύπεπτο· λίπη, την κυριότερη πηγή ενέργειας για το μωρό. Τα λίπη του μητρικού γάλακτος συμβάλλουν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την καλή λειτουργία της όρασης. Το ποσοστό των λιπών στο μητρικό γάλα διαφέρει ακόμα και στην ίδια γυναίκα, από ώρα σε ώρα: τις πρωινές ώρες είναι πλουσιότερο σε λίπος, ενώ στην αρχή του γεύματος είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και προς το τέλος πλουσιότερο σε λίπος· τέλος, το μητρικό γάλα περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ζωντανά κύτταρα αλλά και ορμόνες που λειτουργούν προστατευτικά και για το στήθος της θηλάζουσας μητέρας.

Θηλασμός, είναι υποχρεωτικός;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του παιδιού συστήνεται αποκλειστικός θηλασμός. Από τον 6ο μήνα, καλό είναι να εισάγονται σιγά σιγά στερεές τροφές, ο θηλασμός όμως μπορεί να συνεχιστεί παράλληλα για όσο χρόνο επιθυμούν η μητέρα και το παιδί.

Οι λόγοι για την επιλογή του μητρικού γάλακτος έναντι αυτών του εμπορίου είναι πολλοί κι έχουν να κάνουν με την υγεία τόσο του βρέφους όσο και της μητέρας.