Εξωμήτρια Κύηση: Έκτοπη Κύηση και Σαλπιγγική Κύηση

Η εξωμήτρια κύηση ή αλλιώς έκτοπη κύηση είναι η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου σε θέση εκτός της κοιλότητας της μήτρας. Γενικά, ο όρος εξωμήτρια κύηση δεν είναι πάντα ο κατάλληλος, καθώς μπορεί να υπάρχει εμφύτευση ωαρίου και σε άλλα τμήματα της μήτρας, όπως είναι ο τράχηλος ή το κέρας.

Τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά της έκτοπης κύησης παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, η συχνότητα της έκτοπης κύησης είναι περίπου 13-27/1.000 κυήσεις. Περίπου το 40% των έκτοπων κυήσεων παρουσιάζεται σε γυναίκες που ηλικιακά βρίσκονται μεταξύ 20-29 ετών. Επίσης, εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες με υπογονιμότητα, χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, όπως και σε γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό έκτοπης κύησης.

Το 99% των περιπτώσεων της έκτοπης κύησης εντοπίζεται στις σάλπιγγες της γυναίκας. Πολύ πιο σπάνια, εντοπίζεται στην ωοθήκη, στην περιτοναϊκή κοιλότητα, στον πλατύ σύνδεσμο της μήτρας, στο κέρας της μήτρας ή στον τράχηλο. Όσον αφορά τη σαλπιγγική κύηση, διακρίνεται αναλόγως με την εντόπισή της στα διάφορα τμήματα της σάλπιγγας.

Εξωμήτρια Κύηση: Ποια είναι τα Αίτια που την Προκαλούν

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αίτια σχετίζονται με προδιαθεσικούς παράγοντες ή ιστορικό πυελικών φλεγμονών ή επεμβάσεων.

  1. Μηχανικά Αίτια

Επιδρούν με τέτοιο τρόπο που εμποδίζουν τη δίοδο του γονιμοποιημένου ωαρίου από τις σάλπιγγες. Πιο συγκεκριμένα, οι αιτίες της σαλπιγγικής κύησης είναι οι εξής:

  • Φλεγμονές των σαλπίγγων: Προκαλούν στένωση του αυλού και συνήθως οφείλονται σε χλαμύδια, αναερόβια βακτηρίδια και σε Gram (-) βακτηρίδια. 
  • Περισαλπιγγικές συμφύσεις: Προκαλούνται από επιμόλυνση αποβολών, επιλοχείων λοιμώξεων, σκωληκοειδίτιδας ή ενδομητρίωσης.
  • Ανωμαλίες διάπλασης των σαλπιγγών.
  • Προηγηθείσες επεμβάσεις στις σάλπιγγες.
  • Όγκοι μήτρας και εξαρτημάτων.
  • Προηγηθείσα έκτοπη κύηση.
  1. Λειτουργικά Αίτια

Τα λειτουργικά αίτια επιδρούν καθυστερώντας τη δίοδο του γονιμοποιημένου ωαρίου από τη σάλπιγγα προς την κοιλότητα της μήτρας. Πιο συγκεκριμένα, αυτά είναι τα εξής:

  • Σύνδρομο ακινησίας κροσσών.
  • Απουσία περισταλτικών κινήσεων της σάλπιγγας.
  • Ενδομητρίωση της σάλπιγγας.
  • Απουσία υποδοχέων προγεστερόνης και οιστρογόνων στη σάλπιγγα.
  • Πρώιμη δραστηριοποίηση των ενζύμων της τροφοβλάστης.
  1. Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Αρκετές μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σχετίζονται με τις αυξημένες πιθανότητες της εμφάνισης έκτοπης κύησης.

  1. Άλλα Αίτια

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ενδομήτριο αντισυλληπτικό σπείραμα ενδεχομένως να αυξήσει τις πιθανότητες έκτοπης κύησης.

Στο Εξειδικευμένο Γυναικολογικό Κέντρο μας Γυναίκα+, ξεχωρίζουμε για το επιστημονικά καταρτισμένο Ανθρώπινο Δυναμικό, καθώς και τις σύγχρονες Ιατρικές Εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό μας,  σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.

Εξωμήτρια Κύηση: Ποια είναι τα Συμπτώματα και πώς Γίνεται η Διάγνωση

Όσον αφορά τα συμπτώματα, σε περίπου 50% των περιπτώσεων παρουσιάζεται αμηνόρροια, πυελικό άλγος και κολπική αιμορραγία, τα οποία συνυπάρχουν ταυτόχρονα. Το άλγος είναι πιθανό να είναι οξύ ή ήπιο, συνεχές ή διαλείπον. Στην περίπτωση της ρήξης της σαλπιγγικής κύησης εμφανίζεται αιφνίδιο διαξιφιστικό άλγος, που μπορεί να υποχωρεί βαθμιαία και να επανεμφανιστεί στην κοιλιακή χώρα και στη δεξιά ωμοπλάτη.

Όσον αφορά τη διάγνωση, σε περίπτωση που υπάρχει αδιατάρακτη έκτοπη κύηση, συνήθως δεν εμφανίζονται συμπτώματα, εκτός από τα συμπτώματα της κύησης. Η εξωμήτρια κύηση πρέπει να πιθανολογείται όταν κατά τη διάρκεια της κύησης παρουσιάζεται κολπική αιμορραγία και πυελικό άλγος.

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, η κοιλιά μπορεί να παρουσιάζει διάχυτη ή εντοπισμένη ευαισθησία, ενώ ο τράχηλος εμφανίζει επίσης ευαισθησία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να ψηλαφάται μάζα στο μέρος όπου υπάρχει η έκτοπη κύηση. Στην περίπτωση που υπάρχει ρήξη της έκτοπης κύησης, εμφανίζεται ταχυκαρδία, υπόταση, κοιλιακή σύσπαση, αναπηδώσα ευαισθησία και ελάττωση του περισταλτισμού του εντέρου.

Εξωμήτρια Κύηση: Πώς Πραγματοποιείται η Θεραπεία

Η θεραπεία για την εξωμήτρια κύηση εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, όπως και από την εντόπιση, την κλινική εικόνα, την επιθυμία της γυναίκας για τεκνοποίηση και την αξιολόγηση των εργαστηριακών και απεικονιστικών μεθόδων.

Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί τη συχνότερη μέθοδο θεραπείας, ενώ η φαρμακευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει κυρίως τη χορήγηση της μεθοτρεξάτης. 

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη θεραπεία στην εξωμήτρια κύηση είναι η σωστή διάγνωση και η πολυετής εμπειρία του γυναικολόγου. 

Στο Γυναικολογικό Κέντρο μας GynaikaPlus είμαστε πάντα στη διάθεση της ασθενούς, πλήρως προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε άμεσα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια ακόμα και τα δυσκολότερα περιστατικά.