Νιώθω συσπάσεις στην μήτρα, είναι φυσιολογικό;

Οι συσπάσεις της μήτρας είναι ένα από τα συνηθισμένα συμπτώματα κύησης και είναι γενικώς αναμενόμενες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, με τη μέθοδο του καρδιοτοκογραφήματος (NST), μετά την 28η εβδομάδα της κύησης, αξιολογούνται ως προς την ένταση και τη συχνότητά τους, καθώς άλλες θεωρούνται φυσιολογικές και προπαρασκευαστικές του επικείμενου τοκετού, κι άλλες επικίνδυνες, γιατί μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό.

Μερικές γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν ήδη από την 20ή εβδομάδα της κύησης ανώδυνες συσπάσεις, τεντώματα και χαλαρώματα της μήτρας που διαρκούν 20-30’’, χαρακτηρίζονται από έλλειψη περιοδικότητας και γίνονται αισθητά όταν ακουμπούν το χέρι στη κοιλιά τους. Τις συσπάσεις αυτές, γνωστές ως Βraxton-Hicks, οι περισσότερες έγκυες θα τις αισθανθούν κάποια στιγμή στο τρίτο τρίμηνο, καθώς θα εντείνονται και θα πυκνώνουν, προετοιμάζοντας τη διαστολή του τραχήλου και αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος στον πλακούντα.

Οι προπαρασκευαστικές αυτές «ωδίνες», επομένως, είναι ωφέλιμες, γιατί διευκολύνουν τον τοκετό, ενώ συνεχίζονται και για κάποιο διάστημα μετά, προκειμένου να επαναφέρουν τη μήτρα στο μικρό φυσικό μέγεθος που είχε πριν από την εγκυμοσύνη.

Συχνά, οι έγκυες συγχέουν τις Braxton–Hicks με τις πραγματικές ωδίνες του τοκετού, οι οποίες όμως χαρακτηρίζονται από πόνο, ρυθμικότητα και περιοδικότητα.

Συμπτώματα κύησης: Μόλις ξυπνώ το πρωί νιώθω ναυτία, πως το αντιμετωπίζω;

Συμπτώματα κύησης όπως η ναυτία και ο εμετός προσβάλλουν το 70% έως 85% των εγκύων. Οι μισές γυναίκες έχουν και τα δύο συμπτώματα, ενώ το ένα τρίτο έχει μόνο ναυτία, που συνήθως είναι χειρότερη το πρωί, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Η ναυτία της εγκυμοσύνης ξεκινάει γύρω στην 6η εβδομάδα και υποχωρεί προς το τέλος του 1ου τριμήνου, σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο μπορεί να συνεχιστεί. Για να περιορίσετε τη ναυτία:

 • Προσπαθήστε να τρώτε μικρές ποσότητες, πολλές φορές την ημέρα
 • Επιλέξτε φαγητά πλούσια σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες
 • Αποφεύγετε τα πικάντικα και λιπαρά γεύματα
 • Δοκιμάστε πιπερόριζα (τζίντζερ) και το αφέψημα δυόσμου
 • Πριν από τον ύπνο, προτιμήστε γεύματα πρωτεϊνης (π.χ. βραστά αβγά, σάντουιτς με γαλοπούλα)
 • Έχετε ένα πακέτο με κράκερ ή φρυγανιές δίπλα στο κρεβάτι σας, για να φάτε πριν σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι
 • Πιείτε ζεστό νερό με λεμόνι
 • Κρατήστε ένα φρέσκο λεμόνι σε μια πλαστική τσάντα, και μυρίστε το κάθε φορά που νιώθετε ναυτία
 • Μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο πολλή ώρα. Έχετε πάντα στην τσάντα σας ένα σνακ για ώρα ανάγκης.
 • Υπερέμεση

Συμπτώματα κύησης: Υπερέμεση

Σε ποσοστό 1%- 2% των εγκύων εμφανίζεται σοβαρή ναυτία και εμετός, μια κατάσταση γνωστή ως υπερέμεση εγκυμοσύνης. Ο υπερβολικός εμετός μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, αφυδάτωση και άλλες επιπλοκές για την έγκυο και το μωρό της, κι επιβάλλεται να ενημερωθεί ο γυναικολόγος. Αυτός ενδέχεται να συστήσει ειδική διατροφή και ξεκούραση ή ακόμα και εισαγωγή της εγκύου στο νοσοκομείο. Ειδικά αν διαγνωστεί αφυδάτωση, η έγκυος πρέπει να νοσηλευθεί ώστε να λάβει ορό με υγρά, γλυκόζη και ηλεκτρολύτες. Μπορεί επίσης να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή, για να μειωθεί η ναυτία και οι τάσεις για εμετό, και να κρατήσει την τροφή στο στομάχι της.

Εμφανίστηκαν σκουρόχρωμες κηλίδες στο δέρμα μου, πως τις αφαιρώ;

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστούν σκουρόχρωμες κηλίδες (Μελάγχρωση κύησης) στο δέρμα της γυναίκας. Πιο επιρρεπείς είναι οι γυναίκες με σκούρο τόνο δέρματος και όσες δεν διανύουν την πρώτη εγκυμοσύνη τους. Συνήθως οι κηλίδες εμφανίζονται γύρω από το πάνω χείλος, τη μύτη, τα ζυγωματικά και το μέτωπο (γνωστό και ως χλόασμα), αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, όπως τα χέρια. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές που προκαλούν την προσωρινή αύξηση της μελανίνης, και υποχωρούν με τον τοκετό – αν και κάποιες γυναίκες δεν θα απαλλαγούν ποτέ τελείως από τις κηλίδες της εγκυμοσύνης. Άλλη μία μορφή μελάγχρωσης του δέρματος κατά τη διάρκεια της κύησης συμβαίνει κατά μήκος της λευκής γραμμής που «συνδέει» τον ομφαλό με το ηβικό οστό. Η αυξημένη μελανίνη τη χρωματίζει σκούρα και δεν υποχωρεί παρά αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό. Αλλά και περιοχές του δέρματος που είναι ήδη σκουρόχρωμες σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, όπως είναι οι θηλές και η άλως, μπορεί να σκουρύνουν κι άλλο κατά την κύηση.

Τι μπορώ να κάνω για να περιορίσω τη μελάγχρωση;

 • Προστατευθείτε από τον ήλιο, αποφεύγοντας την παρατεταμένη έκθεση και χρησιμοποιώντας αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
 • Χρησιμοποιείτε ήπια προϊόντα καθαρισμού και κρέμες προσώπου που δεν ερεθίζουν το δέρμα σας.
 • Χρησιμοποιείτε μέικ-απ για να καλύψετε τις σκούρες περιοχές, αλλά αποφύγετε τα προϊόντα λεύκανσης του δέρματος.

Νιώθω ενοχλήσεις και κράμπες στην κοιλιά, που οφείλονται;

Η δυσφορία στην κοιλιακή χώρα (Κοιλιακό άλγος)  είναι από τα συνηθισμένα συμπτώματα κύησης. Αν οι ενοχλήσεις είναι ήπιες και μικρής διάρκειας, είναι απόλυτα φυσιολογικές και μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

 • Αέρια και φούσκωμα, που οφείλονται στην επιβράδυνση της πέψης λόγω των ορμονικών διαταραχών της εγκυμοσύνης. Την κατάσταση έρχεται να επιβαρύνει η πίεση που ασκεί στα σπλάγχνα η ολοένα διογκούμενη μήτρα.
 • Δυσκοιλιότητα, για τους ίδιους λόγους.
 • Πόνοι των συνδέσμων της κοιλιάς που ποικίλλουν σε διάρκεια και ένταση και συμβαίνουν όταν οι σύνδεσμοι τεντώνονται και δυναμώνουν για να υποστηρίξουν τη μήτρα που ολοένα αυξάνεται.
 • Συσπάσεις Braxton-Hicks, που μέχρι την 37η εβδομάδα έρχονται σε άτακτα διαστήματα και είναι ουσιαστικά ανώδυνες (αν συμβαίνει το αντίθετο, πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός, γιατί μπορεί να σημαίνουν την έναρξη του τοκετού).
 • Αν νιώσετε κοιλιακό πόνο ή κράμπες, που συνοδεύονται από σταγονοειδή αιμόρροια, αιμορραγία, πυρετό, ρίγη, κολπικές εκκρίσεις, λιποθυμική τάση, δυσφορία κατά την ούρηση, ναυτία ή εμετό, ή αν ο πόνος δεν υποχωρεί μετά από μερικά λεπτά ξεκούρασης, πρέπει να επικοινωνήσετε επειγόντως με το γιατρό σας.

Έχω πονοκέφαλο, τι φάρμακο να πάρω;

Οι Κεφαλαλγίες αποτελούν την πιο συχνή νευρολογική πάθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως δεν συνοδεύονται από άλλα σημεία και συμπτώματα κύησης, και αντιμετωπίζονται εύκολα με τη συνήθη θεραπευτική αντιμετώπιση (ήπια αναλγητικά, ξεκούραση). Οι ειδικοί συνήθως τις αποδίδουν στις ορμονικές ανακατατάξεις, στη στέρηση της καφεΐνης, στην έλλειψη ύπνου, το στρες και τη γενικότερη καταπόνηση του οργανισμού, και τις περισσότερες φορές προϋπάρχουν της κύησης. Όταν είναι επίμονες και δύσκολα ανατάξιμες μπορεί να υποκρύπτουν υποκείμενη παθολογία και χρήζουν διερεύνησης.

Ημικρανίες. Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, το 15% των γυναικών που πάσχουν από ημικρανία θα την αισθανθούν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (συνηθέστερα στο 1ο τρίμηνο). Από την άλλη, 2 στις 3 γυναίκες που υποφέρουν ήδη από ημικρανίες, διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους περιορίζονται κατά την κύηση. Κάποιες ωστόσο θα δουν τις ημικρανίες να εντείνονται και να πυκνώνουν, ενώ άλλες δεν θα παρατηρήσουν καμία αλλαγή. Πριν να πάρετε οποιοδήποτε αναλγητικό, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς αρκετά σκευάσματα αντενδείκνυνται στην κύηση.

Παράλληλα, υπάρχουν τρόποι για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας, όπως:

 • Καταγράψτε τις τροφές που καταναλώσατε πριν από την έναρξη μιας ημικρανίας και αποφύγετέ τις στο μέλλον.
 • Τοποθετήστε μια κρύα ή ζεστή κομπρέσα στο μέτωπο ή στη βάση του κρανίου σας.
 • Αν υποφέρετε από απλό πονοκέφαλο, κάντε ένα χλιαρό ντους. Το κρύο ντους βοηθάει περισσότερο –αν και προσωρινά– στην ανακούφιση της ημικρανίας.
 • Φροντίζετε να μη μένετε νηστική ή διψασμένη.
 • Αποφεύγετε την καταπόνηση.
 • Γυμνάζεστε τακτικά, αν το επιτρέπει η εγκυμοσύνη σας.
 • Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης ή ένα χαλαρωτικό μασάζ.

Πότε να ενημερώσω το γιατρό μου;

 • Αν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από αλλαγές στην όραση, οξύ πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, απότομη αύξηση βάρους ή οίδημα στα χέρια και το πρόσωπο, γιατί μπορεί να είναι ενδείξεις προεκλαμψίας.
 • Αν ο πόνος μοιάζει με «έκρηξη», είναι ικανός να σας ξυπνήσει, είναι επίμονος ή δεν τον έχετε ξανανιώσει στο παρελθόν.
 • Αν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από πυρετό και δυσκαμψία του αυχένα.
 • Αν ο πόνος επιδεινώνεται ενώ ταυτόχρονα θολώνει η όρασή σας, διαταράσσεται η ομιλία σας, αισθάνεστε υπνηλία, μούδιασμα ή οποιαδήποτε αλλαγή στη συνήθη εγρήγορσή σας
 • Αν νιώσετε πονοκέφαλο μετά από πτώση ή/και χτύπημα του κεφαλιού, ή άλλο τραυματισμό.
 • Αν έχετε ρινική συμφόρηση, πόνο και πίεση κάτω από τα μάτια, άλλο πόνο στο πρόσωπο ή στα δόντια. Μπορεί να έχετε ιγμορίτιδα και να χρειάζεστε αντιβίωση.

Συμπτώματα κύησης: Νιώθω δύσπνοια, είναι φυσιολογικό;

Η δύσπνοια είναι από τα συχνά συμπτώματα κύησης. Καθώς η μήτρα μεγαλώνει και μετακινείται προς τα πάνω, περιορίζεται ο χώρος που έχουν οι πνεύμονες για να διασταλούν. Αν νιώσετε δύσπνοια, αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα, καθίστε σε εδραία θέση, ανοίξτε ελαφρά τα πόδια και δοκιμάστε μερικές ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης, με βαθιές εισπνοές και εκπνοές. Επιδιώξτε να ξεκουραστείτε, μιλάτε λιγότερο.
Αν αισθανθείτε πόνο στο στήθος ή πρήξιμο συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Τώρα που είμαι έγκυος έχω δυσκοιλιότητα, πως την αντιμετωπίζω;

Η δυσκοιλιότητα είναι δυνατόν να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είτε εξαιτίας της πρόσληψης συμπληρωμάτων σιδήρου, είτε λόγω των φυσιολογικών πεπτικών μεταβολών στο διάστημα αυτό. Πιο συγκεκριμένα, η ορμόνη προγεστερόνη επιβραδύνει τους ρυθμούς της πέψης και χαλαρώνει τους μυς του εντέρου, μειώνοντας τη συσταλτικότητά του. Για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, η έγκυος θα πρέπει να συμπεριλάβει στην διατροφή της τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και φρούτα), να αυξήσει την κατανάλωση υγρών (ιδίως νερού) εάν είναι δυνατόν, να αυξήσει τη φυσική της δραστηριότητα.

Συμπτώματα κύησης. Έχω Αιμορραγία, τι πρέπει να κάνω;

Αιμορραγίες στην εγκυμοσύνη. Η εμφάνιση αίματος κατά τη διάρκεια της κύησης δεν είναι πάντα επικίνδυνη, ωστόσο εγείρει ερωτηματικά και θα πρέπει να διερευνάται σε κάθε περίπτωση.

Αιτίες αιμορραγίας

Μικρή ποσότητα αίματος στο πρώτο τρίμηνο
Η εμφάνιση πολύ μικρής ποσότητας αίματος κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, οφείλεται σε διαταραχή των ορμονών οι οποίες παράγονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια της κύησης. Συνήθως δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά πρέπει πάντα να διερευνάται.

Αποβολή
Η αιμορραγία που συνοδεύεται με πόνους στη μέση και τείνει να επιδεινώνεται, αποτελεί ένδειξη κινδύνου αποβολής. Πολύ συχνά στο 1ο τρίμηνο εμφανίζονται μικρές αιμορραγίες οι οποίες οφείλονται σε μικρές αποκολλήσεις του αρχόμενου σάκου. Απαιτούν αυξημένη προσοχή και, πιθανόν, φαρμακευτική αγωγή. Εάν η αιμορραγία εμφανίζεται στο 2ο ή 3ο τρίμηνο απαιτείται ανάπαυση, φαρμακευτική αγωγή και αυξημένη εγρήγορση ώστε να μην κινητοποιηθεί ο μηχανισμός έναρξης του τοκετού πρόωρα.

Εξωμήτριος κύηση
Η εξωμήτριος κύηση τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει αντιληπτή από πόνους στην κοιλιακή χώρα, με ή χωρίς αιμορραγία.

Μερική αποκόλληση του πλακούντα
Η μερική αποκόλληση του πλακούντα συνοδεύεται από αιμορραγία και συνήθως εμφανίζεται προς στο τέλος της εγκυμοσύνης.

Αιμορραγία τραχήλου
Η αιμορραγία από τον τράχηλο οφείλεται συνήθως σε κάποια φλεγμονή. Μπορεί όμως να υποκρύπτεται κάποια άλλη παθολογία, όπως δυσπλασία ή και κακοήθεια, γι’ αυτό θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο γυναικολόγος σας.