Skip to main content

Ινομυώματα: Τι Είναι;

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που σχηματίζονται στο μυϊκό ιστό της μήτρας και είναι μια αρκετά συχνή πάθηση. Το 40% των γυναικών άνω των 30 εμφανίζουν ινομυώματα, ενώ το σχήμα και το μέγεθός τους ενδέχεται να διαφέρουν αναλόγως την περίπτωση. Συγκεκριμένα, το μέγεθος των ινομυωμάτων τείνει να αυξάνεται μέχρι την εμμηνόπαυση, όντας αρκετά διαφορετικό στην κάθε γυναίκα. Μετά την εμμηνόπαυση το μέγεθός τους μειώνεται, καθώς οι γυναικείες ορμόνες επηρεάζει τα ινομυώματα.

Σε ποια σημεία εμφανίζονται;

Τα ινομυώματα παρουσιάζονται στο εσωτερικό της μήτρας, είτε στην εξωτερική της επιφάνεια είτε στο εσωτερικό της, ενώ ονομάζονται και υποβλεννογόνια ενδοτοιχωματικά και υπορογόνια. Επίσης, ονομάζονται και μισχωτά όταν συνδέονται με την επιφάνεια η το εσωτερικό της μήτρας μέσω ενός μίσχου. Η κλινική μας διαθέτει άριστα καταρτισμένο και πλήρως έμπειρο ιατρικό προσωπικό, το οποίο με τον κατάλληλο εξοπλισμό, κάνει έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και προχωράει σε άμεση αντιμετώπιση της πάθησης. 

“Στόχος μας είναι, η εμπειρία κάθε γυναίκας μαζί μας να είναι Μοναδική, παρέχοντας της εξατομικευμένες Υψηλών Προδιαγραφών Συμβουλευτικές και Ιατρικές Υπηρεσίες.”

Ινομυώματα: Διάγνωση

Σε πολλές περιπτώσεις, ο γυναικολόγος προβαίνει σε διάγνωση των ινομυωμάτων κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου, προγραμματισμένου γυναικολογικού ελέγχου  ή μέσω ενός υπερηχογραφήματος. Όσον αφορά τα συμπτώματα, τα ινομυώματα συνήθως δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα ή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά αφορούν αλλαγές στην έμμηνο ρύση, όπως για παράδειγμα διαταραχές κατά τη διάρκεια της περιόδου ή αυξημένη ροή του αίματος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και κολπική αιμορραγία που δεν έχει σχέση με την περίοδο. Ενδεχομένως η ασθενής να παρουσιάσει πόνο στην κοιλιακή χώρα, τη μέση ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, όπως και αναιμία.

Συμπτώματα

Ακόμη, αναλόγως τη θέση που βρίσκονται, τα ινομυώματα ενδέχεται να σχετίζονται με συμπτώματα που αφορούν το έντερο, όπως η δυσκοιλιότητα ή ο πόνος, όπως και με δυσκολία κατά τη διάρκεια της ούρηση. Όσον αφορά τα συμπτώματα των μισχωτών ινομυωμάτων, αυτά ενδέχεται να συστραφούν, οπότε και παρατηρείται πόνος, πυρετός ή ναυτία. Το πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα συνήθως εμφανίζεται όταν η γυναίκα έχει ινομυώματα μεγάλου μεγέθους. Τέλος, είναι καλό να γνωστοποιηθεί ότι, στην περίπτωση που η ασθενής έχει ινομυώματα εκτός μήτρας ή στα τοιχώματά της, συνήθως δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που το μέγεθός τους είναι μεγάλο. Η συμπτωματολογία των ινομυωμάτων αφορά κυρίως τα  υποβλεννογόνια, δηλαδή εκείνα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μήτρας. 

Ινομυώματα: Κίνδυνοι

Το θετικό εδώ είναι ότι οι περιπτώσεις που τα ινομυώματα μετατρέπονται σε κακοήθεις όγκος σπανίζουν σε τεράστιο βαθμό. Ωστόσο, λόγω της αύξησης του μεγέθους τους, ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσουν σε δυσκολίες στη σύλληψη ή σε αποβολές μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Ένας έμπειρος γυναικολόγος, προκειμένου να καταλήξει ότι τα ινομυώματα ευθύνονται για την υπογονιμότητα μιας γυναίκας, πρέπει πρώτα να έχει αποκλείσει ορισμένες άλλες αιτίες που είναι περισσότερο πιθανό να ισχύουν. 

Ινομυώματα: Θεραπεία

Τέλος, όσον αφορά την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης, στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν τα ινομυώματα δεν σχετίζονται με την αδυναμία σύλληψης ή δεν προκαλούν κάποιο σοβαρό σύμπτωμα στη γυναίκα το οποίο τη δυσκολεύει στην καθημερινή της ζωή, το μόνο που χρειάζεται είναι η τακτική τους παρακολούθηση. Φυσικά, τα ινομυώματα αφαιρούνται χειρουργικά μέσω λαπαροσκόπησης ή υστεροσκόπησης, εάν αποδειχθεί ότι σχετίζονται με την υπογονιμότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά την αφαίρεσή τους το ζευγάρι είναι σε θέση να τεκνοποιήσει φυσιολογικά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γυναικολόγος χορηγεί φαρμακευτική αγωγή με σκοπό την επίτευξη της μείωσης του μεγέθους τους. Αυτή η μέθοδος, ωστόσο, συνήθως αφορά τις γυναίκες που πρόκειται να κάνουν χειρουργείο, προκειμένου να διευκολυνθεί η επέμβαση. Μια άλλη περίπτωση χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής είναι η γυναίκα να πλησιάζει την εμμηνόπαυση, μετά την οποία η συγκεκριμένη πάθηση συνήθως δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

“Η κάθε Γυναίκα που απευθύνεται σε εμάς ολοκληρώνοντας τη συνάντηση μας θα είναι πλήρως ενημερωμένη με απλούς, κατανοητούς όρους και σχεδιαγράμματα σχετικά με το θέμα υγείας που μας εμπιστεύτηκε, καθώς επίσης και για τις διαθέσιμες επιλογές και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται.”

Ως σύγχρονη γυναίκα ζεις μια ζωή γεμάτη προκλήσεις. Είσαι ταυτόχρονα σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά και εργαζόμενη… Ρόλοι με διαφορετικές απαιτήσεις και δυσκολίες! Η υγεία σου αποτελεί την κινητήριο δύναμή σου για την απόλαυση της πολυάσχολης καθημερινότητας σου. Δώσε της προτεραιότητα!

Ενημερώσου, επέλεξε και προστάτεψε ό,τι πολυτιμότερο έχεις: το σώμα σου και την υγεία σου.

Για εμάς στο Γυναίκα Plus η κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή.  Η εξατομικευμένη φροντίδα που παρέχουμε κάνει την εμπειρία κάθε γυναίκας που μας επισκέπτεται μοναδική.

Θα χαρούμε να σε γνωρίσουμε και να σου παρέχουμε την υψηλών προδιαγραφών ποιότητα υπηρεσιών υγείας που σου αξίζει.

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι μικροί όγκοι στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και εμφανίζονται στο 10% των γυναικών στην ηλικία 40-50 ετών. Είναι συνήθως καλοήθεις και έχουν σχήμα είτε με επίπεδη βάση είτε είναι μισχωτοί και συνδέονται με το ενδομήτριο με ένα μικρό μίσχο. Κυμαίνονται από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Συχνά δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν είναι:
• ανώμαλη και παρατεταμένη αιμορραγία στην έμμηνο ρύση
• αιμορραγία μεταξύ των περιόδων (μητροραγία)
• υπερβολικά βαριά αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση (μηνορραγία)
• μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία
• αιμόρροια κατά τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
• υπογονιμότητα

ΑΙΤΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΥΠΟΔΑ
Οι κύριοι παράγοντες για την ανάπτυξη του ενδομήτριου πολύποδα είναι:
• παχυσαρκία
• υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
• ύπαρξη ιστορικού πολυπόδων στον τράχηλο της μήτρας
• λήψη ορμονικών σκευασμάτων-ορμονική υποκατάσταση (HRT)
• φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Οι πολύποδες μπορούν να ανιχνευθούν με τους ακόλουθους τρόπους:
• κολπικό υπερηχογράφημα, ιδιαίτερα το τρισδιάστατο
• διακολπική υδροϋπερηχογραφία (SIS)
• υπέρηχος Doppler την διαγνωστική υστεροσκόπηση
• διαγνωστική υστεροσκόπηση

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία είναι χειρουργική. Η αποτελεσματικότερη και πιο ακριβής μέθοδος είναι η υστεροσκόπηση. Είναι μια πολύ απλή διαδικασία που διαρκεί λίγα λεπτά, γίνεται με μέθη ή ελαφρά αναισθησία. Η γυναίκα επιστρέφει την ίδια μέρα σπίτι της και στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Μάθε περισσότερα

Η δυσμηνόρροια είναι ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το γνωστό σε όλες μας “πόνο περιόδου” στις “δύσκολες ημέρες του μήνα”. Είναι ο έντονος πόνος που επηρεάζει την καθημερινή ζωή πολλών γυναικών κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και οδηγεί στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, συνήθως παυσίπονα.

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Πόνος στην κοιλιά, πονοκέφαλος, πόνος στη μέση, ναυτία, εφίδρωση, εμετός.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:
Πρωτοπαθής Δυσμηνόρροια
Δε συνδέεται με κάποιο παθολογικό/οργανικό αίτιο αλλά οφείλεται στην παραγωγή προσταγλανδίνων που προκαλούν τις συσπάσεις της μήτρας. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία, όπου παράγονται από τη μήτρα κατά την έμμηνο ρύση, όταν όμως τα επίπεδα τιμών τους είναι αυξημένα τότε ο πόνος είναι μεγαλύτερος και έχουμε δυσμηνόρροια.

Δευτεροπαθής Δυσμηνόρροια
Συνήθως οφείλεται στην Ενδομητρίωση, δηλαδή σε έκτοπη ανάπτυξη ενδομητρίου σε θέσεις όπως ωοθήκες, περιτόναιο, σάλπιγγες. Αλλες πιθανές αιτίες είναι η Αδενομύωση, Ινομυώματα, οι πολύποδες και οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας.

Ποιά είναι η θεραπεία της δυσμηνόρροιας
Ξεκούραση και ύπνος, σωστή διατροφή, άσκηση, χρήση θερμοφόρας, ζεστό μπάνιο, παυσίπονα. Στις περιπτώσεις που ο πόνος δεν υποχωρεί με τα παυσίπονα, σε συνεργασία με το γυναικολόγο θα επιλεγεί η καταλληλότερη για την περίπτωσή σου φαρμακευτική αγωγή.

Μάθε Περισσότερα

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι του μυϊκού ιστού που περιβάλλει την μήτρα και έχουν μέγεθος λίγα εκατοστά. Εμφανίζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σε ποσοστό 40% στις ηλικίες μεταξύ 30 και 45 ετών.

ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ:
– υποβλεννογόνοια (κάτω από το εσωτερικό στρώμα της μήτρας)
– ενδοτοιχωματικά (μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας)
– υπο-ορογόνια (κάτω από το εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας)

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
– μεγάλη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση
– αναιμία, κοιλιακό άλγος
– υπογονιμότητα, καθ’εξιν αποβολές

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Κατά την κλινική γυναικολογική εξέταση ανιχνεύονται ινομυώματα μεγάλου μεγέθους (>5εκ.), ενώ με το ενδοκολπικό γυναικολογικό υπερηχογράφημα ανιχνεύονται ινομυώματα από 2εκ. και πάνω. Για μεγαλύτερη ακρίβεια ως προς τη θέση, το μέγεθος και την υφή τους χρησιμοποιείται η μαγνητική τομογραφία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ:
Φαρμακευτική αγωγή με ορμονικά σκευάσματα για τη συρρίκνωσή τους και τη μείωση των μητρορραγιών για το διάστημα της θεραπείας. Μετά το τέλος της θεραπείας τα ινομυώματα επιστρέφουν στην αρχική τους κατάσταση εφόσον δεν αφαιρεθούν χειρουργικά.

Χειρουργική αφαίρεση με Λαπαροσκόπηση για τα ενδοτοιχωματικά και τα υπορογόνια ινομυώματα και με Υστεροσκόπηση για τα υποβλεννογόνια ινομυώματα. Οι επεμβάσεις αυτές εφαρμόζονται σύμφωνα με τις αρχές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Η νοσηλεία και στις δύο περιπτώσεις είναι μικρότερη από 24 ώρες. Λαμβάνονται επίσης όλα τα μέτρα για τη διατήρηση στο μέγιστο της γονιμότητας της γυναίκας.

Μάθε Περισσότερα

Οι κύστες ωοθηκών είναι σχηματισμοί με λεπτά τοιχώματα γεμάτοι με υγρό υλικό, οι οποίες εντοπίζονται μέσα ή στην επιφάνεια των δύο ωοθηκών και εξαφανίζονται όταν αρχίζει η επόμενη έμμηνος ρύση. Οι συχνότερες κύστες είναι καλοήθεις.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΥΣΤΕΩΝ
Λειτουργικές κύστες (ωοθυλακικές, ωχρά σωμάτια, αιμορραγικές κύστες): είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σχετίζονται με την ωοθυλακιορρηξία και εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του κύκλου της γυναίκας.

ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ (δερμοειδείς, αδενωματώδεις, ενδομητριοειδείς, κύστες κακοήθεις, ή ημικακοήθεις:

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
– πυελικός πόνος ή πόνος με τη σεξουαλική επαφή
– ξαφνικός δυνατός πόνος όπου μπορεί να έχουμε συστροφή της ωοθήκης ή ρήξη της κύστης
– πόνος πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
– γυναικολογικός έλεγχος και υπερηχογραφικός έλεγχος
– αξονική ή μαγνητική τομογραφία
– εξετάσεις αίματος για καρκινικούς δείκτες (CA 125)
– εξετάσεις για τα επίπεδα ορμονών (LH, FSH, οιστραδιόλη, τεστοστερόνη)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Οι λειτουργικές κύστες απορροφώνται από τον οργανισμό μέσα σε 4-8 εβδομάδες. Η χρήση των νέων αντισυλληπτικών χαπιών για διάστημα 6 μηνών συμβάλλει στην εξάλειψη των κυστών και στη ρύθμιση του κύκλου. Στην περίπτωση των πολυκυστικών ωοθηκών βοηθά η μείωση του βάρους και η σωματική άσκηση σε συνδυασμό ίσως με φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία βασίζεται σε εξατομικευμένο πλάνο παρακολούθησης και υπερηχογραφικών εξετάσεων.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά ή λαπαροτομικά σε πολύπλοκες κύστες- μορφώματα, κύστες μεγαλύτερες των 5-10 εκ. ή εάν επέλθει ρήξη κύστης και συστροφή.

Μάθε Περισσότερα

Close Menu