Skip to main content

Ο γυναικολογικός έλεγχος είναι απαραίτητο να γίνεται σε τακτική βάση σε κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία. Ο σκοπός του ελέγχου είναι, αρχικά, η πρόληψη παθήσεων και νοσημάτων που ενδέχεται να εμφανιστούν μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή της γυναίκας – γι’ αυτό καλό είναι η γυναίκα να προσέλθει στον γυναικολόγο σε ένα μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη των σεξουαλικών της επαφών. Σε δεύτερη φάση, ο γυναικολογικός έλεγχος πραγματοποιείται επίσης προκειμένου να διαγνωστούν έγκαιρα παθήσεις που δεν έχουν συμπτώματα ακόμα. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση και η ασθενής αποφεύγει δύσκολες και πολύπλοκες καταστάσεις.

Εφόσον δεν έχει διαγνωστεί κάποιου είδους πάθηση, ο γυναικολογικός έλεγχος συνιστάται να πραγματοποιείται κάθε ένα έτος. Η κλινική μας απαρτίζεται από μια έμπειρη ομάδα γυναικολόγων που έχουν ως κύριο μέλημά τους την απόλυτη ασφάλεια και άνεση της ασθενούς. 

Στόχος μας είναι, η εμπειρία κάθε γυναίκας μαζί μας να είναι Μοναδική, παρέχοντας της εξατομικευμένες Υψηλών Προδιαγραφών Συμβουλευτικές και Ιατρικές Υπηρεσίες.

Γυναικολογικός Έλεγχος: Διαδικασία

Ο γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη του ατομικού και οικογενειακού ιατρικού ιστορικού της γυναίκας, καθώς και τη γυναικολογική εξέταση, τον διακολπικό υπέρηχο, το τεστ Παπανικολάου και την εξέταση μαστών. Μέσω του ιατρικού ιστορικού ο γυναικολόγος έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει μια πρώτη εικόνα για τη κληρονομικότητα, την κατάσταση της υγείας και τον τρόπο ζωής της ασθενούς, ώστε να αξιολογήσει πιθανούς παράγοντες κινδύνου παθήσεων. Πιο αναλυτικά:

Γυναικολογική Εξέταση: Διαδικασία

Η γυναικολογική εξέταση διαρκεί περίπου 10 λεπτά και περιλαμβάνει την εξέταση των έξω γεννητικών οργάνων, την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση, την εξέταση της κοιλιάς, καθώς και τον έλεγχο του τραχήλου και της μήτρας. Σκοπός είναι ο εντοπισμός τυχόν βλαβών και παθήσεων, όπως είναι οι φλεγμονές, οι ασυνήθιστες εκκρίσεις, τα κονδυλώματα και οι πολύποδες. Ακόμη, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει διόγκωση ή αυξημένη ευαισθησία στις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και τη μήτρα τότε ο γυναικολόγος προχωράει σε περεταίρω εξετάσεις. 

Υπέρηχος: 

Το υπερηχογράφημα ή αλλιώς διακολπικός υπέρηχος είναι μια ανώδυνη απεικονιστική εξέταση που δεν έχει ακτινοβολία. Αντιθέτως, γίνεται με τη χρήση ήχων πολύ υψηλής συχνότητας που δεν προκαλούν καμία παρενέργεια ή επιπλοκή στην εξεταζόμενη. Μέσω των σύγχρονων συσκευών υπερήχων που διαθέτει η κλινική GynaikaPlus, απεικονίζονται σε τρισδιάστατη μορφή οι τυχόν ανωμαλίες που δεν φαίνονται στην γυναικολογική εξέταση, όπως οι κύστες, τα ινομυώματα, οι πολύποδες και οι φλεγμονές, ακόμα κι αν είναι σε ασυμπτωματικό στάδιο. 

Τεστ Παπανικολάου:

Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί μια κολπική εξέταση, μέσω της οποίας ο γυναικολόγος έχει τη δυνατότητα να λάβει δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο και ακολούθως να το στείλει για εργαστηριακό έλεγχο. Σκοπός είναι ο εντοπισμός προκαρκινικών ή καρκινικών αλλοιώσεων και ιών όπως τα κονδυλώματα και ο έρπης. Το Τεστ Παπανικολάου πρέπει να πραγματοποιείται ακόμα κι αν η γυναίκα έχει κάνει το εμβόλιο κατά των κονδυλωμάτων.

Εξέταση Μαστών

Παρά το γεγονός ότι η εξέταση μαστών συμπεριλαμβάνεται στον γυναικολογικό έλεγχο, συνιστάται η κάθε γυναίκα να εκτελεί τη διαδικασία μόνη της μια φορά τον μήνα. Η τακτική εξέταση μαστών είναι η αμεσότερη λύση πρόληψης του καρκίνου του μαστού, ο οποίος πλήττει ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία. Η εξέταση μαστών γίνεται με ψηλάφηση μαστών και οπτική παρατήρηση, ενώ μπορεί να συμπληρωθεί και από υπερηχογράφημα. Στις γυναίκες που έχουν περάσει το 35ο έτος της ηλικίας τους, συνιστάται η μαστογραφία. 

Η κάθε Γυναίκα που απευθύνεται σε εμάς ολοκληρώνοντας τη συνάντηση μας θα είναι πλήρως ενημερωμένη με απλούς, κατανοητούς όρους και σχεδιαγράμματα σχετικά με το θέμα υγείας που μας εμπιστεύτηκε, καθώς επίσης και για τις διαθέσιμες επιλογές και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται.

Close Menu