Skip to main content

Οι ετήσιες γυναικολογικές εξετάσεις εξατομικεύονται ανάλογα με την περίπτωση, την ηλικία, την παρούσα κατάσταση και το ιστορικό της ασθενούς. Ο συνήθης ετήσιος έλεγχος σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, περιλαμβάνει τα εξής:

Ετήσιες Γυναικολογικές εξετάσεις

Στην αρχή ελέγχονται τα έξω γεννητικά όργανα, το περίνεο και η περιπρωκτική χώρα. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του κολποδιαστολέα, εξετάζοναι ο κόλπος και ο τράχηλος για τυχόν βλάβες, φλεγμονές ή ανατομικές ανωμαλίες. Τέλος γίνεται η αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση για την ψηλάφηση των έσω γεννητικών οργάνων και την αναγνώριση τυχόν παθολογικών καταστάσεων. Κάποιες φορές και σε ειδικές περιστάσεις μπορεί να απαιτηθεί συμπληρωματική εξέταση από το ορθό. Επίσης, αν κριθεί απαραίτητο, λαμβάνονται καλλιέργειες κολπικού εκκρίματος.

Τεστ Παπανικολάου

Γίνεται μία φορά το χρόνο (σε γυναίκες χαμηλού κινδύνου) ή και συχνότερα όταν κρίνεται απαραίτητο από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, με σκοπό να ανιχνεύσει τις καταστάσεις εκείνες που θα χρειασθούν άμεσα θεραπευτική ή περαιτέρω διαγνωστική παρέμβαση. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από το τεστ περιλαμβάνουν την ύπαρξη φλεγμονής, την παρουσία παθολογικών κυττάρων (άτυπων, δυσκαρυωτικών, καρκινικών) καθώς και την ορμονική κατάσταση της γυναίκας.

Για την πραγματοποίηση του τεστ χρειάζονται ένας κολποδιαστολέας, μια λεπτή σπάτουλα και μια μικροσκοπική βούρτσα, με τη βοήθεια των οποίων λαμβάνονται επιχρίσματα από τον οπίσθιο κολπικό θόλο, τον εξωτράχηλο και τον ενδοτράχηλο. Τα επιχρίσματα αυτά (τα οποία περιλαμβάνουν κάποια κύτταρα) τοποθετούνται σε αντικειμενοφόρους πλάκες, μονιμοποιούνται με κάποιο μονιμοποιητικό υλικό και αποστέλλονται για κυτταρολογική εξέταση. Η λήψη του τεστ είναι προτιμότερο να γίνεται στην πρώτη φάση του κύκλου και 48-72 ώρες μετά από σεξουαλική αποχή.

Ετήσιες γυναικολογικές εξετάσεις: Κυτταρολογία υγρής φάσης (thin prep)

Τα τελευταία χρόνια μια καινούργια μέθοδος ελέγχου των κυττάρων που συλλέγονται εγγυάται ακόμη πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Πρόκειται για την κυτταρολογία υγρής φάσης (thin prep), κατά την οποία τα επιχρίσματα τοποθετούνται απευθείας σε μπουκαλάκι με συντηρητικό υγρό μεταφοράς. Με αυτή την μέθοδο γίνεται ακριβέστερα και ευκολότερα η διάγνωση, ενώ μπορούν να γίνουν και άλλες εξετάσεις, όπως ανίχνευση και τυποποίηση του DNA του HPV.

Υπερηχογράφημα

Έτσι απεικονίζονται τα έσω γεννητικά όργανα. Υπάρχουν δύο τρόποι υπερηχογραφικής απεικόνισης: ο διακοιλιακός και ο διακολπικός, ο οποίος και παρέχει τις περισσότερες και πιο χρήσιμες πληροφορίες. Αποτελεί πολύ χρήσιμη μέθοδο διάγνωσης πολλών παθολογικών καταστάσεων και είναι ευρέως διαδεδομένη λόγω του χαμηλού κόστους, της έλλειψης ακτινοβολίας και του ότι είναι ανώδυνη. Με το υπερηχογράφημα απεικονίζονται ευκρινώς όλες οι δομές των έσω γεννητικών οργάνων. Συγκεκριμένα ελέγχονται: η μορφολογία της μήτρας, η ενδομητρική κοιλότητα, η παρουσία ινομυωμάτων, πολυπόδων και άλλων εξεργασιών, οι ωοθήκες και οι τυχόν συνυπάρχουσες αλλοιώσεις τους (κύστεις, ενδομητριώματα, καρκίνος), η ύπαρξη ωοθυλακίων σε αυτές καθώς και η παρουσία παθολογίας των σαλπίγγων.

Έλεγχος μαστών

Ο συνήθης έλεγχος των μαστών στις γυναίκες κάτω των 40 ετών γίνεται με την ψηλάφησή τους. Αν υπάρχουν ύποπτες περιοχές, τότε γίνεται υπερηχογράφημα ή και μαστογραφία. Στον γενικό πληθυσμό συστήνεται μία μαστογραφία μεταξύ 35 και 40 ετών σαν εξέταση αναφοράς και ακολούθως (μετά τα 40) μία μαστογραφία ανά έτος. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ο έλεγχος ξεκινά νωρίτερα.

Ως σύγχρονη γυναίκα ζεις μια ζωή γεμάτη προκλήσεις. Είσαι ταυτόχρονα σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά και εργαζόμενη… Ρόλοι με διαφορετικές απαιτήσεις και δυσκολίες! Η υγεία σου αποτελεί την κινητήριο δύναμή σου για την απόλαυση της πολυάσχολης καθημερινότητας σου. Δώσε της προτεραιότητα!

Ενημερώσου, επέλεξε και προστάτεψε ό,τι πολυτιμότερο έχεις: το σώμα σου και την υγεία σου.

Για εμάς στο Γυναίκα Plus η κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή.  Η εξατομικευμένη φροντίδα που παρέχουμε κάνει την εμπειρία κάθε γυναίκας που μας επισκέπτεται μοναδική.

Θα χαρούμε να σε γνωρίσουμε και να σου παρέχουμε την υψηλών προδιαγραφών ποιότητα υπηρεσιών υγείας που σου αξίζει.

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι μικροί όγκοι στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και εμφανίζονται στο 10% των γυναικών στην ηλικία 40-50 ετών. Είναι συνήθως καλοήθεις και έχουν σχήμα είτε με επίπεδη βάση είτε είναι μισχωτοί και συνδέονται με το ενδομήτριο με ένα μικρό μίσχο. Κυμαίνονται από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Συχνά δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν είναι:
• ανώμαλη και παρατεταμένη αιμορραγία στην έμμηνο ρύση
• αιμορραγία μεταξύ των περιόδων (μητροραγία)
• υπερβολικά βαριά αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση (μηνορραγία)
• μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία
• αιμόρροια κατά τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
• υπογονιμότητα

ΑΙΤΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΥΠΟΔΑ
Οι κύριοι παράγοντες για την ανάπτυξη του ενδομήτριου πολύποδα είναι:
• παχυσαρκία
• υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
• ύπαρξη ιστορικού πολυπόδων στον τράχηλο της μήτρας
• λήψη ορμονικών σκευασμάτων-ορμονική υποκατάσταση (HRT)
• φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Οι πολύποδες μπορούν να ανιχνευθούν με τους ακόλουθους τρόπους:
• κολπικό υπερηχογράφημα, ιδιαίτερα το τρισδιάστατο
• διακολπική υδροϋπερηχογραφία (SIS)
• υπέρηχος Doppler την διαγνωστική υστεροσκόπηση
• διαγνωστική υστεροσκόπηση

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία είναι χειρουργική. Η αποτελεσματικότερη και πιο ακριβής μέθοδος είναι η υστεροσκόπηση. Είναι μια πολύ απλή διαδικασία που διαρκεί λίγα λεπτά, γίνεται με μέθη ή ελαφρά αναισθησία. Η γυναίκα επιστρέφει την ίδια μέρα σπίτι της και στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Μάθε περισσότερα

Η δυσμηνόρροια είναι ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το γνωστό σε όλες μας “πόνο περιόδου” στις “δύσκολες ημέρες του μήνα”. Είναι ο έντονος πόνος που επηρεάζει την καθημερινή ζωή πολλών γυναικών κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και οδηγεί στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, συνήθως παυσίπονα.

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Πόνος στην κοιλιά, πονοκέφαλος, πόνος στη μέση, ναυτία, εφίδρωση, εμετός.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:
Πρωτοπαθής Δυσμηνόρροια
Δε συνδέεται με κάποιο παθολογικό/οργανικό αίτιο αλλά οφείλεται στην παραγωγή προσταγλανδίνων που προκαλούν τις συσπάσεις της μήτρας. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία, όπου παράγονται από τη μήτρα κατά την έμμηνο ρύση, όταν όμως τα επίπεδα τιμών τους είναι αυξημένα τότε ο πόνος είναι μεγαλύτερος και έχουμε δυσμηνόρροια.

Δευτεροπαθής Δυσμηνόρροια
Συνήθως οφείλεται στην Ενδομητρίωση, δηλαδή σε έκτοπη ανάπτυξη ενδομητρίου σε θέσεις όπως ωοθήκες, περιτόναιο, σάλπιγγες. Αλλες πιθανές αιτίες είναι η Αδενομύωση, Ινομυώματα, οι πολύποδες και οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας.

Ποιά είναι η θεραπεία της δυσμηνόρροιας
Ξεκούραση και ύπνος, σωστή διατροφή, άσκηση, χρήση θερμοφόρας, ζεστό μπάνιο, παυσίπονα. Στις περιπτώσεις που ο πόνος δεν υποχωρεί με τα παυσίπονα, σε συνεργασία με το γυναικολόγο θα επιλεγεί η καταλληλότερη για την περίπτωσή σου φαρμακευτική αγωγή.

Μάθε Περισσότερα

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι του μυϊκού ιστού που περιβάλλει την μήτρα και έχουν μέγεθος λίγα εκατοστά. Εμφανίζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σε ποσοστό 40% στις ηλικίες μεταξύ 30 και 45 ετών.

ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ:
– υποβλεννογόνοια (κάτω από το εσωτερικό στρώμα της μήτρας)
– ενδοτοιχωματικά (μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας)
– υπο-ορογόνια (κάτω από το εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας)

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
– μεγάλη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση
– αναιμία, κοιλιακό άλγος
– υπογονιμότητα, καθ’εξιν αποβολές

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Κατά την κλινική γυναικολογική εξέταση ανιχνεύονται ινομυώματα μεγάλου μεγέθους (>5εκ.), ενώ με το ενδοκολπικό γυναικολογικό υπερηχογράφημα ανιχνεύονται ινομυώματα από 2εκ. και πάνω. Για μεγαλύτερη ακρίβεια ως προς τη θέση, το μέγεθος και την υφή τους χρησιμοποιείται η μαγνητική τομογραφία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ:
Φαρμακευτική αγωγή με ορμονικά σκευάσματα για τη συρρίκνωσή τους και τη μείωση των μητρορραγιών για το διάστημα της θεραπείας. Μετά το τέλος της θεραπείας τα ινομυώματα επιστρέφουν στην αρχική τους κατάσταση εφόσον δεν αφαιρεθούν χειρουργικά.

Χειρουργική αφαίρεση με Λαπαροσκόπηση για τα ενδοτοιχωματικά και τα υπορογόνια ινομυώματα και με Υστεροσκόπηση για τα υποβλεννογόνια ινομυώματα. Οι επεμβάσεις αυτές εφαρμόζονται σύμφωνα με τις αρχές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Η νοσηλεία και στις δύο περιπτώσεις είναι μικρότερη από 24 ώρες. Λαμβάνονται επίσης όλα τα μέτρα για τη διατήρηση στο μέγιστο της γονιμότητας της γυναίκας.

Μάθε Περισσότερα

Οι κύστες ωοθηκών είναι σχηματισμοί με λεπτά τοιχώματα γεμάτοι με υγρό υλικό, οι οποίες εντοπίζονται μέσα ή στην επιφάνεια των δύο ωοθηκών και εξαφανίζονται όταν αρχίζει η επόμενη έμμηνος ρύση. Οι συχνότερες κύστες είναι καλοήθεις.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΥΣΤΕΩΝ
Λειτουργικές κύστες (ωοθυλακικές, ωχρά σωμάτια, αιμορραγικές κύστες): είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σχετίζονται με την ωοθυλακιορρηξία και εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του κύκλου της γυναίκας.

ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ (δερμοειδείς, αδενωματώδεις, ενδομητριοειδείς, κύστες κακοήθεις, ή ημικακοήθεις:

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
– πυελικός πόνος ή πόνος με τη σεξουαλική επαφή
– ξαφνικός δυνατός πόνος όπου μπορεί να έχουμε συστροφή της ωοθήκης ή ρήξη της κύστης
– πόνος πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
– γυναικολογικός έλεγχος και υπερηχογραφικός έλεγχος
– αξονική ή μαγνητική τομογραφία
– εξετάσεις αίματος για καρκινικούς δείκτες (CA 125)
– εξετάσεις για τα επίπεδα ορμονών (LH, FSH, οιστραδιόλη, τεστοστερόνη)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Οι λειτουργικές κύστες απορροφώνται από τον οργανισμό μέσα σε 4-8 εβδομάδες. Η χρήση των νέων αντισυλληπτικών χαπιών για διάστημα 6 μηνών συμβάλλει στην εξάλειψη των κυστών και στη ρύθμιση του κύκλου. Στην περίπτωση των πολυκυστικών ωοθηκών βοηθά η μείωση του βάρους και η σωματική άσκηση σε συνδυασμό ίσως με φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία βασίζεται σε εξατομικευμένο πλάνο παρακολούθησης και υπερηχογραφικών εξετάσεων.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά ή λαπαροτομικά σε πολύπλοκες κύστες- μορφώματα, κύστες μεγαλύτερες των 5-10 εκ. ή εάν επέλθει ρήξη κύστης και συστροφή.

Μάθε Περισσότερα

Close Menu