Η ακράτεια ούρων αποτελεί συχνό φαινόμενο για τουλάχιστον 30% των γυναικών σε ηλικία 45 έως 64 ετών. Συχνότερος λόγος αυτής της εμφάνισης είναι ο τοκετός από παλαιότερες εγκυμοσύνες, η ηλικία καθώς επηρεάζει τις διαδικασίες του σώματος και διάφορα νευρολογικά προβλήματα. Παρόλο που είναι ένα γνωστό φαινόμενο στην πλειοψηφία των γυναικών αυτής της ηλικίας δεν είναι τόσο γνωστό ότι μπορεί να υπάρξει λύση και ανακούφιση από αυτό το πρόβλημα. Οι χρήση πάνας ακράτειας είναι μία προσωρινή λύση πού όμως δεν δίνει την απαιτούμενη ανακούφιση.

Για ποιους λόγους συμβαίνει η ακράτεια ούρων;

Οι μύες που στηρίζουν το ουροποιητικό σύστημα μπορούν να επηρεαστούν από ορμονικές και αλλαγές βάρους όπως συνήθως προκύπτουν μετά από κολπικό τοκετό καθώς και νευρολογικά προβλήματα. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ακράτειας:

  • Ακράτεια επιτακτικού τύπου είναι όταν η γυναίκα νιώθει ότι θέλει να ουρήσει άμεσα και χωρίς να είναι γεμάτη η κύστη.
  • Ακράτεια κατά την προσπάθεια είναι όταν η γυναίκα έχει μικρή απώλεια ούρων μετά από γέλιο, βήχα, φτέρνισμα ή έντονη άσκηση.
  • Μεικτού τύπου ακράτεια ούρων είναι όταν υπάρχει συνδυασμό των άλλων τύπων.

Πως γίνεται η διάγνωση της ακράτειας ούρων;

Η διάγνωση προκύπτει από τη σωστή έρευνα του ιστορικού της ασθενούς. Από το είδος και το χρόνο εμφάνισης έως και τα συνολικά συμπτώματα και τη συχνότητα της ανάγκης ούρησης μέσα σε μία μέρα θα οδηγήσουν στη σωστή διάγνωση. Μετά από όλα αυτά και την τακτική παρακολούθηση της ασθενούς γίνεται ο ουροδυναμικός έλεγχος. Με αυτή την εξέταση μπορούμε με ακρίβεια να γνωρίζουμε το πως λειτουργεί η κύστη και η ουρήθρα προσομοιάζοντας τη διαδικασία γεμίσματος και αδειάσματος. 

Πώς αντιμετωπίζεται η ακράτεια ούρων;

Επτά στις δέκα περιπτώσεις ακράτειας ούρων μπορούν να γιατρευτούν και να υπάρχει επαναφορά της κανονικότητας στη ζωή της γυναίκας. Σε αρχικό στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγή στον καθημερινό τρόπο ζωής όπως για παράδειγμα την καθημερινή άσκηση και την αλλαγή στη διατροφή. Ειδικές ασκήσεις για την περιοχή μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά καθώς και η χρήση ειδικών φαρμάκων. Η πιο αποτελεσματική λύση στην αντιμετώπιση της προχωρημένης ακράτειας ούρων είναι με Laser.

Πως γίνεται η αντιμετώπιση ακράτειας ούρων με Laser;

Αποτελεί μία επαναστατική θεραπεία όπου με μη επεμβατικό τρόπο αντιμετωπίζει πρακτικά και ανώδυνα την ακράτεια ούρων. Η φωτοθερμικη επίδραση του laser είναι ιδανική για έως και μετρίου βαθμού ακράτεια. Ο λόγος είναι ότι όχι  μόνο δεν καταστρέφει τους ιστούς αλλά αντιθέτως το κολλαγόνο βοηθά στην αναδιαμόρφωση της περιοχής. Αποτέλεσμα είναι σύσφιξη της περιοχής διορθώνοντας το πρόβλημα. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει στο ιατρείο σε λιγότερο από 20 λεπτά.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν την αντιμετώπιση ακράτειας ούρων με Laser;

Η θεραπεία χρειάζεται τουλάχιστον τρεις συνεδρίες με προγραμματισμό για μία κάθε μήνα. Δεν υπάρχει κάποια ειδική διαδικασία όπου πρέπει να ακολουθηθεί μετά τη θεραπεία αντιθέτως επιστρέφετε άμεσα στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η κάθε Γυναίκα που απευθύνεται σε εμάς ολοκληρώνοντας τη συνάντηση μας θα είναι πλήρως ενημερωμένη με απλούς, κατανοητούς όρους και σχεδιαγράμματα σχετικά με το θέμα υγείας που μας εμπιστεύτηκε, καθώς επίσης και για τις διαθέσιμες επιλογές και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται.