Χειλεοπλαστική γεννητικών οργάνων

Στόχος για την χειλεοπλαστική γεννητικών οργάνων είναι η βελτίωση της εμφάνισης των μικρών ή των μεγάλων χειλέων.

Χειλεοπλαστική γεννητικών οργάνων: Σμίκρυνση των χειλέων

Εκτός από την αισθητική άποψη ή τους ψυχολογικούς λόγους υπάρχουν και λειτουργικοί λόγοι που οδηγούν όλο και περισσότερες γυναίκες στην χειλεοπλαστική γεννητικών οργάνων και πιο συγκεκριμένα στην σμίκρυνση των χειλέων. Αυτοί περιλαμβάνουν τη δυσπαρεύνια ( δηλ.δυσκολία στην επαφή) λόγω του μεγάλου μεγέθους των μικρών χειλέων, την ενόχληση από τα στενά παντελόνια, τις ενοχλήσεις σε μερικά σπορ. Μετά τον κατάλληλο σχεδιασμό διενεργείται η εκτομή της περίσσειας του δέρματος από τα μικρά ή και τα μεγάλα χείλη του αιδοίου ανάλογα με την περίπτωση και ακολουθεί η συρραφή των τομών, αφήνοντας αδιόρατες ουλές και άμεσο φυσικό αποτέλεσμα. Μετά την επέμβαση απαιτείται αποχή από τις καθημερινές δραστηριότητες για 3-5 ημέρες, από το γυμναστήριο για 2-4 εβδομάδες και από την σεξουαλική επαφή 4-6 εβδομάδες. Στόχος της επέμβασης είναι η επίτευξη ενός αισθητικά αλλά και λειτουργικά φυσιολογικού αποτελέσματος.

Χειλεοπλαστική γεννητικών οργάνων: Αύξηση των μεγάλων χειλέων και θεραπεία ατροφίας και δυσπαρεύνιας

Η αυξητική χειλεοπλαστική ή Ανάπλαση/Αύξηση των μεγάλων χειλέων εκτελείται υπό τοπική αναισθησία αλλά σε περιπτώσεις σύνθετων επεμβάσεων προτιμάται η γενική αναισθησία ή μέθη. Η αύξηση των μεγάλων χειλέων επιτυγχάνεται με ενέσεις υαλουρονικού οξέως ή αυτόλογου λίπους. Στη κλινική μας χρησιμοποιούμε τις καταλληλότερες τεχνικές σύμφωνα με τις ενδείξεις και την εξατομίκευση του κάθε περιστατικού. Το αποτέλεσμα γίνεται άμεσα εμφανές. Με ενέσεις υαλουρονικού οξέως ή αυτόλογου λίπους θα διορθώσουμε τα μεγάλα χείλη λόγω:

 • χαλάρωσης τους μετά από τοκετούς
 • μεγάλης απώλειας βάρους
 • χαλάρωσης και ατροφίας λόγω εμμηνόπαυσης
 • ανισομεγέθους εμφάνισης τους
 • σχετικής υπερτροφίας των μικρών χειλέων ώστε να ισορροπήσει η εμφάνιση

Επίσης μπορεί να δώσει καλά αποτελέσματα στην διόρθωση άσχημων και συχνά επώδυνων ουλών του περινέου. Επίσης, άριστα αποτελέσματα δίνει η χρήση του υαλουρονικού οξέως ή του λίπους στην σύσφιξη του κόλπου με την ένεση του στα πλάγια τοιχώματα.

Αύξηση των μεγάλων χειλέων και θεραπεία ατροφίας και δυσπαρεύνιας με αυτόλογο λίπος

Η αύξηση των μεγάλων χειλέων επιτυγχάνεται με τη διαδικασία του Lipofilling. Αρχικά, πραγματοποιείται λήψη του λίπους με τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης και ακολούθως η έγχυση του έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία. Το λίπος θα το πάρουμε με μικρολιποαναρρόφηση συνήθως από:

 • την κοιλιά
 • την έξω επιφάνεια των μηρών (ψωμάκια)
 • το εσωτερικό των μηρών
 • τους γλουτούς

Ιδιαίτερα στις γυναίκες που βρίσκονται στην φάση της εμμηνόπαυσης, εκτός από την αισθητική βελτίωση, η αποκατάσταση του όγκου του πρόσθιου και οπίσθιου συνδέσμου των μεγάλων χειλέων θα βοηθήσει στην ελάττωση της αίσθησης της ξηρότητας και επομένως στην βελτίωση της σεξουαλικής επαφής.

Πλεονεκτήματα της αύξησης των μεγάλων χειλέων με αυτόλογο λίπος

Με την τεχνική εμφύτευσης του λίπους με λεπτή βελόνα, η διαδικασία καθίσταται εύκολη. Απαιτείται αποχή από τις καθημερινές δραστηριότητες για 3-5 ημέρες, από το γυμναστήριο και το κάπνισμα για 2-4 εβδομάδες και από την σεξουαλική επαφή και ποδηλασία 4-6 εβδομάδες. Λόγω της αναγεννητικής ικανότητας των βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού, η βελτίωση ή και θεραπεία του σκληροατροφικού λειχήνα του αιδοίου επαναφέρουν την ποιότητα ζωής και την σεξουαλική λειτουργία στις πάσχουσες γυναίκες. Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της αυξητικής χειλεοπλαστικής είναι:

 • Βελτίωση των μεγάλων χειλέων όχι μόνο αισθητικά αλλά και λειτουργικά.
 • Μόνιμη παραμονή του λίπους που επιβιώνει (περισσότερο από 50%).
 • Μικρή επέμβαση που μπορεί να γίνει στο ιατρείο.
 • Το λίπος είναι φυσικό υλικό και ως αυτόλογη η έγχυση δεν έχει κινδύνους αντίδρασης.
 • Τα βλαστοκύτταρα που περιέχει το λίπος έχουν σημαντική συμβολή στο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.
 • Το υπερκείμενο δέρμα καθώς και ο βλεννογόνος βελτιώνεται και αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες λόγω της ατροφίας.

Αύξηση των μεγάλων χειλέων και θεραπεία ατροφίας και δυσπαρεύνιας με έγχυση υαλουρονικού οξέος

Το υαλουρονικό αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά της επιδερμίδας και του βλεννογόνου. Λειτουργεί σαν το σφουγγάρι που κρατάει το νερό. Επομένως το δέρμα είναι μαλακό, σφριγηλό και ενυδατωμένο. Με την πάροδο του χρόνου όμως ελαττώνεται με αποτέλεσμα την ατροφία του βλεννογόνου του κόλπου. Η ατροφία προκαλεί ξηρότητα, κνησμό, χρόνιο πόνο του αιδοίου, δυσπαρεύνια (δυσκολία κατά την επαφή), και αυξημένη πιθανότητα κολπίτιδας και ουρολοίμωξης. Επιπλέον, προκαλεί ατροφία των μεγάλων χειλέων. Η θεραπεία όλων αυτών των συμπτωμάτων με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, είναι απλή, ασφαλής, ανώδυνη και εξαιρετικά αποτελεσματική για την γυναίκα και με σύντομο χρόνο ανάρρωσης. Η αναισθησία που χρησιμοποιούμε στη κλινική μας είναι τοπική αναισθητική κρέμα μισή ώρα πριν πραγματοποιηθεί η έγχυση του υαλουρονικού (σταθεροποιημένο υαλουρονικό και αντιοξειδωτική μανιτόλη).
Μάλιστα, το 2014 κυκλοφόρησε το ειδικά σχεδιασμένο για γυναικολογική χρήση ενέσιμο υαλουρονικό οξύ. Το Desirial και το Desirial plus είναι τα μόνα εξειδικευμένα και εγκεκριμένα για τον κόλπο, το περίναιο και τα μεγάλα χείλη του αιδοίου υαλουρονικά οξέα.

Περινεοπλαστική

Πολλές γυναίκες, με ιστορικό κυρίως τραυματικών τοκετών μπορεί να εμφανίσουν μετατραυματικές δυσμορφίες στην είσοδο του κόλπου. Αυτές εκτός από αισθητικές επιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν σεξουαλική δυσλειτουργία τόσο στην ίδια την γυναίκα όσο και στον σύντροφό της. Η πλαστική του περινέου, της περιοχής δηλαδή, η οποία εκτείνεται μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού, αποτελεί μία μικροχειρουργική επέμβαση που σκοπό έχει τόσο την αισθητική όσο και τη λειτουργική βελτίωση της περιοχής και κυρίως της εισόδου του κόλπου. Μέσω της περινεοπλαστικής, επιδιορθώνουμε μυϊκές βλάβες, αποκαθιστούμε τυχών δυσμορφίες και επιτυγχάνουμε τη σύσφιξη της εισόδου του κόλπου, επαναφέροντάς τον στην αρχική του (προ τοκετού) κατάσταση.

Ενίσχυση του σημείου G

To σημείο G ή σημείο Grafenberg περιγράφηκε πρώτη φορά την δεκαετία του ’50 σαν μία εξαιρετικά ερωτογενής ζώνη, η οποία βρίσκεται ανατομικά στο πρόσθιο τοίχωμα του γυναικείου κόλπου, σε απόσταση 4-5 cm από την είσοδό του. Η ενίσχυση του σημείου G πραγματοποιειται με ενέσιμο υαλουρονικό με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Ο λόγος αυτής της μικρής επέμβασης έχει ως στόχο την αύξηση της σεξουαλικής διέγερσης. Το αποτέλεσμα διαρκεί 6-9 μήνες και τότε μπορεί να επαναληφθεί.