Α’ Τρίμηνο και έναρξη εγκυμοσύνης
Ως έναρξη της εγκυμοσύνης θεωρείται η πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου, όπου ξεκινάει και η παρακολούθησή της για το Α’ Τρίμηνο εγκυμοσύνης. Μετά το θετικό τεστ εγκυμοσύνης η γυναίκα προβαίνει σε μια “μέτρηση της β-χοριακής”, η οποία είναι μια εξέταση αίματος που επαληθεύει την κύηση. Στη συνέχεια, ο γυναικολόγος παίρνει το ιατρικό ιστορικό της εγκύου και πραγματοποιεί μια γυναικολογική εξέταση που έχει ως σκοπό τη διαπίστωση της κατάσταση της μήτρας και του τραχήλου. Σε περίπτωση που η γυναίκα δεν έχει κάνει Τεστ Παπανικολάου μέσα στο προηγούμενο έτος, τότε διενεργείται ένα.
Επιπροσθέτως, καταγράφεται το βάρος της εγκύου, το οποίο πρέπει να παρακολουθείται σε τακτική βάση. Σκοπός της παρακολούθησης αυτής είναι η έγκυος γυναίκα να διατηρήσει το βάρος της στο επιθυμητό αναλόγως την εβδομάδα που βρίσκεται, χωρίς να πάρει πολύ περισσότερα κιλά. Οι γυναίκες που έχουν κάποια μικρή απόκλιση στο βάρος τους σε σχέση με το που θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα στην εβδομάδα δεν διατρέχουν συνήθως κίνδυνο. Ωστόσο, οι μεγάλες αποκλίσεις αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης όπως και προεκλαμψίας.
Ακόμη, η γυναίκα κάνει γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων όπως και καρδιολογική εξέταση στην περίπτωση που χρειάζεται. Άλλες εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο Α’ Τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι οι έλεγχοι για ηπατίτιδα Β, HIV, σίδηρο, θυρεοειδή, αντισωμάτων κατά της ερυθράς, τοξόπλασμα, καθώς και καλλιέργεια κολπικού υγρού για την ανίχνευση μολύνσεων. Τέλος, ακολουθεί υπέρηχος προκειμένου να διαπιστωθεί το εάν η κύηση είναι ενδομήτρια, ενώ παράλληλα μέσω της συγκεκριμένης εξέτασης μετριέται και το μέγεθος του εμβρύου αλλά και ελέγχεται η καρδιακή του λειτουργία.
Στη 12η περίπου εβδομάδα πραγματοποιείται υπερηχογράφημα 1ου τριμήνου μέσω της αυχενικής διαφάνειας. Η συγκεκριμένη εξέταση προβλέπει με μεγάλη ακρίβεια τον στατιστικό κίνδυνο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down στο έμβρυο. Παράλληλα, γίνεται και η εξέταση Doppler, όπου μετριέται η ροή του αίματος στα αγγεία της μητέρας, ενώ λαμβάνεται αίμα για τη μέτρηση του PAPP-A.
Όλες αυτές οι εξετάσεις δίνουν στον γυναικολόγο μια πλήρη εικόνα της εγκυμοσύνης, της μητέρας και του εμβρύου και προσδιορίζονται με 95% ακρίβεια η πιθανότητα κινδύνου. Η συστηματική επικοινωνία με τον μαιευτήρα και οι προγραμματισμένοι έλεγχοι αποτελούν το κλειδί για την επιτυχημένη έκβαση της κύησης.
Αν κριθεί αναγκαίο και εφόσον αποφασιστεί, γίνονται επιπλέον έλεγχοι του εμβρύου με μεθόδους που έχουν 100% ακρίβεια προβλεψης. Η πρώτη εξέταση είναι η αμνιοπαρακέντηση, όπου λαμβάνεται με μια βελόνα αμνιακό υγρό που περιέχει εμβρυικά κύτταρα και γίνεται έλεγχος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Η δεύτερη εξέταση είναι η λήψη τροφοβλάστης, μια μέθοδος προγεννητικής διάγνωσης κατά την οποία γίνεται λήψη πολύ μικρών τμημάτων του πλακούντα που και πάλι ελεγχονται για χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Τέλος, μια νέα μη-επεμβατική εξέταση είναι η NIPT, μέσω της οποίας ελέγχεται το DNA του εμβρύου που υπάρχει στο μητρικό αίμα κι έχει σχεδόν την ίδια μεγάλη ακρίβεια.
Γιατί να μας επιλέξετε
Στην κλινική μας δίνουμε τεράστια έμφαση στην καλλιέργεια της αμέριστης εμπιστοσύνης μεταξύ του ιατρικού προσωπικού και των γυναικών που παρακολουθούνται, καθώς επίσης δημιουργούμε ένα άνετο και φιλικό περιβάλλον όπου κάθε ασθενής προσεγγίζεται διαφορετικά, αναλόγως τις ανάγκες της, και πάντα με διακριτικότητα.