Skip to main content

Πότε κάνει την εμφάνισή του ο διαβήτης κύησης;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει η πιθανότητα η μέλλουσα μητέρα να εκδηλώσει διαβήτη κύησης ενώ δεν έχει κάποιο ιστορικό ή δεν έχει εμφανίσει διαβήτη πριν την περίοδο αυτή. Συνήθως, ο διαβήτης κύησης κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά μετά τον τέταρτο ή πέμπτο μήνα και χαρακτηρίζεται από υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα αντί να μετατραπεί σε ενέργεια, μια πάθηση που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Ποιος παράγοντας είναι υπεύθυνος για τον διαβήτη κύησης;

Υπεύθυνη για τον διαβήτη κύησης είναι η αδυναμία του σώματος να ελέγξει τη γλυκόζη στο αίμα, κάτι που οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης. Ενώ στις περισσότερες γυναίκες το σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζει την ικανότητα παραγωγής περισσότερης ινσουλίνης και με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται τα επίπεδα της γλυκόζης σταθερά, υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δεν συμβαίνει. Τα υψηλά επίπεδα ορμονών που συνδέονται με την κύηση σε ορισμένες περιπτώσεις αλληλοεπιδρούν με την ινσουλίνη, κι αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να την επηρεάζουν. Σε αυτήν την περίπτωση η έγκυος γυναίκα εμφανίζει διαβήτη κύησης.

Διαβήτης Κύησης: Αίτια

Αρχικά, η εμφάνιση της πάθησης παρατηρείται συνήθως σε γυναίκες που έχουν υπερβολικό βάρος ή είναι παχύσαρκες, όπως επίσης και σε γυναίκες με μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Ακόμη, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος παρουσίασης διαβήτη κύησης στις γυναίκες που έχουν εκδηλώσει την πάθηση σε προηγούμενη εγκυμοσύνη ή που είχαν μωρό με μεγάλο βάρος επίσης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη. Επίσης, το ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όπως και τα υψηλά επίπεδα πίεσης αίματος αυξάνουν το ρίσκο για διαβήτη κύησης στις εγκυμονούσες γυναίκες. Τέλος, είναι σημαντικό οι γυναίκες που κυοφορούν να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να εκδηλωθεί η πάθηση και σε έγκυες που δεν έχουν τίποτα από τα παραπάνω στο ιστορικό τους.

Διαβήτης Κύησης: Κίνδυνοι για το Έμβρυο

Οι κίνδυνοι για το έμβρυο είναι, αρχικά, η αύξηση του ρίσκου εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων όπως και ικτέρου. Ακόμη, το μεγάλο μέγεθος του μωρού ενδέχεται να οδηγήσει στον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια του τοκετού και ίσως το μωρό χρειαστεί αυξημένη φροντίδα όταν γεννηθεί. Στις περιπτώσεις που το βάρος του μωρού είναι πολύ μεγάλο για φυσιολογικό τοκετό, τότε ίσως χρειάζεται να πραγματοποιηθεί καισαρική. Τέλος, τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με διαβήτη κύησης έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα κατά την παιδική τους ηλικίας, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος να εκδηλώσουν διαβήτη και τα ίδια.

Διαβήτης Κύησης: Αντιμετώπιση

Φυσικά, όταν ο διαβήτης αντιμετωπίζεται εγκαίρως μειώνονται και οι πιθανότητες εκδήλωσης επιπλοκών. Όλες οι επίτοκοι είναι απαραίτητο να ελέγχονται για διαβήτη κύησης, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη καθοδήγηση και θεραπεία, γιατί αν η πάθηση δεν διαγνωστεί εγκαίρως ή και καθόλου και δεν υπάρξει άμεση ιατρική παρέμβαση, τότε το σώμα της μητέρας διοχετεύει στο έμβρυο περισσότερο σάκχαρο απ’ ότι πρέπει. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του βάρους του εμβρύου, κάτι που πιθανό να δυσκολέψει τον τοκετό και να δημιουργήσει σοβαρούς τραυματισμούς κατά τη γέννα όπως και αιμορραγία. Τέλος, η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση προλαμβάνει το κίνδυνο προεκλαμψίας όπως και υψηλής πίεσης που επιβαρύνει την καρδιά και τα νεφρά και προκαλείται σε ορισμένες περιπτώσεις από τον διαβήτη κύησης.

Διαβήτης κύησης, πρόληψη και εξετάσεις

Συνολικά, είναι σημαντικό να ελεγχθεί το σάκχαρο της εγκύου στην έναρξη της εγκυμοσύνης ή ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα κύησης. Εάν διαγνωστεί η πάθηση, τότε η γυναίκα είναι απαραίτητο να ελέγχει τακτικά το επίπεδο σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την κατάσταση και να την έχει υπό έλεγχο. Οι περισσότερες γυναίκες που εκδηλώνουν διαβήτη κύησης καταφέρνουν να ελέγξουν την κατάσταση με υγιή και ισορροπημένη διατροφή καθώς και με τακτική άσκηση. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, κι έτσι η γυναίκα καλείται να λάβει αγωγή που συνήθως συνιστάται στη λήψη ινσουλίνης. Η συγκεκριμένη αγωγή θεωρείται ασφαλής επειδή η ορμόνη δεν φτάνει στον πλακούντα κι έτσι δεν επηρεάζει το έμβρυο.

Ο διαβήτης κύησης υποχωρεί;

Επίσης, στις περισσότερες γυναίκες ο διαβήτης κύησης υποχωρεί μετά τη γέννηση του μωρού. Όμως πάντα υπάρχει η αυξημένη πιθανότητα η γυναίκα να επανεμφανίσει την πάθηση είτε σε κάποια μελλοντική στιγμή της ζωής της είτε σε επόμενη εγκυμοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό η έγκυος γυναίκα να επιλέξει τον κατάλληλο και έμπειρο γυναικολόγο, ο οποίος θα την καθοδηγήσει πλήρως και σωστά καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Γιατί να μας επιλέξετε;

Η σχέση που χτίζουμε με κάθε Γυναίκα βασίζεται στη Διακριτικότητα, Εμπιστοσύνη και Ευαισθησία. Προσφέρουμε κατανοητή επιστημονική ενημέρωση εξασφαλίζοντας στη Σύγχρονη Γυναίκα ψυχική και σωματική υγεία μέσω της δυνατότητας των επιλογών στο τομέα υγείας που της παρέχονται. Στόχος μας είναι, η εμπειρία κάθε γυναίκας μαζί μας να είναι Μοναδική, παρέχοντας της εξατομικευμένες Υψηλών Προδιαγραφών Συμβουλευτικές και Ιατρικές Υπηρεσίες.

Close Menu