Skip to main content

Τι είναι το υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα είναι μια εξέταση που πραγματοποιείται μια φορά τον χρόνο κατά τη διάρκεια του γυναικολογικού ελέγχου, όταν δεν υπάρχει κάποια γνωστή ενεργή πάθηση. Τα απεικονιστικά ευρήματα συνεκτιμώνται με την κλινική εξέταση, καθιστώντας τη διάγνωση αποτελεσματικότερη. Η εξέταση αυτή είναι ανώδυνη και δεν χρησιμοποιείται ακτινοβολία, παρά μόνο γίνεται χρήση ήχων πολύ υψηλής συχνότητας. Η εξεταζόμενη δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο. 

Ο γυναικολόγος μπορεί να ζητήσει συχνότερο έλεγχο με τη χρήση του υπερηχογραφήματος, ειδικά στην περίπτωση που η ασθενής εμφανίζει κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα που χρήζει τακτικής παρακολούθησης. Μέσω της εξέτασης, ελέγχονται με ευκρίνεια και ακρίβεια τα έσω γεννητικά όργανα της γυναίκα, ώστε να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικές παθήσεις, όπως είναι οι φλεγμονές, τα ινομυώματα, οι πολύποδες και οι κύστες. 

Στόχος μας είναι, η εμπειρία κάθε γυναίκας μαζί μας να είναι Μοναδική, παρέχοντας της εξατομικευμένες Υψηλών Προδιαγραφών Συμβουλευτικές και Ιατρικές Υπηρεσίες.

Υπερηχογράφημα: Διάγνωση και Πλεονεκτήματα

Αρχικά, οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία χρειάζεται να προβούν σε διακολπικό υπερηχογράφημα, προκειμένου να φανεί ξεκάθαρα και με σαφήνεια η κατάσταση των γεννητικών οργάνων. Επίσης, στην περίπτωση που η γυναίκα δεν έχει ακόμα σεξουαλικές επαφές ή που διανύει την περίοδο της εγκυμοσύνης, γίνεται διακοιλιακός υπέρηχος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στις έγκυες γυναίκες που διανύουν το πρώτο τρίμηνο κυήσεως, το διακολπικό υπερηχογράφημα προτιμάται. 

Δεν υπάρχει ιδανικό χρονικό σημείο κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου για την πραγματοποίηση του υπερηχογραφήματος, αν και θεωρείται καλύτερο να διενεργείται κατά το πρώτο στάδιο του κύκλου, καθώς τότε υπάρχει μεγαλύτερη ευκρίνεια στα έσω γεννητικά όργανα. Μέσω του υπερηχογραφήματος, ο γυναικολόγος έχει τη δυνατότητα να διακρίνει με σαφήνεια το μέγεθος και το σχήμα της μήτρας, όπως επίσης και την μορφολογία και τον όγκο των ωοθηκών και το πάχος του ενδομητρίου. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ενδέχεται να ανιχνευτούν κύστες στις ωοθήκες, πολυκυστικες ωοθήκες, καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι των γεννητικών οργάνων, ινομυώματα, φλεγμονές της πυέλου και παθολογικές καταστάσεις στις σάλπιγγες. 

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πολύ σημαντικό και χρήσιμο διαγνωστικό μέσο, τόσο κατά τη διάρκεια της κυήσεως όσο και σε κάθε στάδιο της γυναίκας που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία. Όσον αφορά την εγκυμοσύνη, μέσω του υπερήχου δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού μια εξωμητρίου κυήσεως, κάτι που φυσικά οδηγεί στην άμεση παρέμβαση του ιατρικού προσωπικού. Επιπροσθέτως, μέσω της εξέτασης υπερήχων λαμβάνονται πολύτιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη του εμβρύου καθώς επίσης διασφαλίζεται και η ομαλή πορεία και διεξαγωγή της εγκυμοσύνης.

Η σχέση που χτίζουμε με κάθε Γυναίκα βασίζεται στη Διακριτικότητα, Εμπιστοσύνη και Ευαισθησία. Προσφέρουμε κατανοητή επιστημονική ενημέρωση εξασφαλίζοντας στη Σύγχρονη Γυναίκα ψυχική και σωματική υγεία μέσω της δυνατότητας των επιλογών στο τομέα υγείας που της παρέχονται.

Διαδικασία

Η διαδικασία του διακολπικού υπερηχογραφήματος αρχίζει με την εισαγωγή ενός αποστειρωμένου ηχοβολέα στον κόλπο της γυναίκας. Η είσοδος του αισθητήρα γίνεται με αργό και προσεκτικό τρόπο, ενώ έχει καλυφθεί με προφυλακτικό και έχει επαλειφθεί με λιπαντικό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει τη μέγιστη προστασία και άνεση κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Στη συνέχεια, ο ηχοβολέας πλησιάζει στον τράχηλο της μήτρας, ενώ υπάρχει η δυνατότητα περιστροφής του ώστε να υπάρχει η καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη καταγραφή. 

Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα για τη διεξαγωγή της εξέτασης με μια υπερσύγχρονη συσκευή υπερήχων που εκτελεί τρισδιάστατη απεικονιση, κάτι που συμβάλλει ακόμα περισσότερα στη διερεύνηση ανωμαλιών που είναι γενικώς δύσκολες στην ανίχνευση. Η κλινική μας διαθέτει τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό, τον οποίο διαχειρίζεται άριστα το πλήρως καταρτισμένο και πολύ έμπειρο ιατρικό προσωπικό μας. Κύριο μέλημά μας είναι η απόλυτη ασφάλεια και η διασφάλιση της υγείας της ασθενούς. 

Η κάθε Γυναίκα που απευθύνεται σε εμάς ολοκληρώνοντας τη συνάντηση μας θα είναι πλήρως ενημερωμένη με απλούς, κατανοητούς όρους και σχεδιαγράμματα σχετικά με το θέμα υγείας που μας εμπιστεύτηκε, καθώς επίσης και για τις διαθέσιμες επιλογές και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται.

Close Menu