Τι είναι τα Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων;

Τα κονδυλώματα είναι μικρά εξογκώματα που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας (αλλά και του άνδρα), όταν προσβληθεί από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV). Η μορφολογία τους μπορεί να ποικίλλει από μικρές επίπεδες βλατίδες μέχρι τα κλασικά εξωφυτικά μορφώματα.Τα κονδυλώματα μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και εμφανίζονται συνήθως στην είσοδο του κόλπου, στα μικρά και τα μεγάλα χείλη, στον πρωκτό και στο δέρμα μεταξύ του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων, αλλά και σε σημεία που δεν είναι ορατά (π.χ. εσωτερικό κόλπου, τράχηλος μήτρας, ουρήθρα, στοματική κοιλότητα).
Το 90% των κονδυλωμάτων προκαλούνται από τους τύπους 6 και 11 του ιού HPV. Ωστόσο, μια γυναίκα που έχει κονδυλώματα πιθανόν να έχει μολυνθεί και από τους τύπους του HPV που έχουν ενοχοποιηθεί για τον καρκίνο του τραχήλου. Το τεστ Παπανικολάου, όπως και η τυποποίηση του HPV μπορούν να ανιχνεύσουν τέτοιες μολύνσεις ακόμα και όταν είναι υποκλινικές (χωρίς συμπτώματα). Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εικόνα, την κολποσκόπηση και, όταν υπάρχει υποψία κακοήθους μορφολογίας, με τη βιοψία της βλάβης.

Θεραπεία
Μετά τη διάγνωση, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση. Υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές αλοιφές (Aldara, Wartec), αν όμως ο πλήρης γυναικολογικός έλεγχος δείξει ότι υπάρχουν κι άλλες εστίες κονδυλωμάτων, θα χρειαστεί διαθερμοπηξία, κρυοπηξία ή laser εξάχνωση των βλαβών.

Έχω αυξημένη παρουσία τριχών σε κάποιες περιοχές, είναι φυσιολογικό;

Υπερτρίχωση

Πρόκειται για διαφορετικές καταστάσεις, οι οποίες όμως συγχέονται συχνά. Με τον όρο υπερτρίχωση αναφερόμαστε σε αυξημένη παρουσία τριχών σε περιοχές που έχουν φυσιολογικά τριχοφυΐα και αφορά και στα δύο φύλα. Ο δασυτριχισμός παρατηρείται μόνο σε γυναίκες που εμφανίζουν αυξημένη τριχοφυΐα σε περιοχές του σώματος όπου δεν υπάρχουν φυσιολογικά τρίχες και ακολουθούν το ανδρικό πρότυπο. Τέτοιες περιοχές είναι το άνω χείλος του στόματος, οι παρειές, η πλάτη, η μέση γραμμή του στήθους, οι μαστοί, οι γλουτοί και η έσω επιφάνεια των μηρών.
Συνήθεις αιτίες υπερτρίχωσης είναι παθήσεις που προκαλούν αύξηση των επιπέδων των ανδρικών ορμονών, όπως:
όγκοι των επινεφριδίων, της υπόφυσης ή των ωοθηκών
υπερπλασία των επινεφριδίων
σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
υπερπλασία του στρώματος των ωοθηκών και η υπερθήκωση
παχυσαρκία
αντισυλληπτικά
αναβολικά στεροειδή
ιδιοπαθής (αδιευκρίνιστης αιτιολογίας)
Στην διερεύνηση της υποκείμενης κατάστασης σημαντικό ρόλο παίζει και ο χρόνος έναρξης της κατάστασης, η ταχύτητα της εγκατάστασης και οι συνοδές αλλαγές που μπορεί να παρατηρηθούν (π.χ. βράγχος φωνής)
Για την αντιμετώπιση της υπερτρίχωσης και του δασυτριχισμού, εκτός από την αντιμετώπιση των προαναφερθεισών καταστάσεων, συνήθως συστήνεται έλεγχος του βάρους, χορήγηση αντιανδρογόνων σκευασμάτων και προτείνονται και μηχανικοί τρόποι όπως ξύρισμα, αποτριχωτικές κρέμες, ηλεκτρόλυση, φωτόλυση και λέιζερ.

Τι είναι οι Ουρολοιμώξεις;

Ουρολοιμώξεις

Πρόκειται για τις μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος από μικρόβια. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες, επειδή η ουρήθρα τους έχει μικρότερο μήκος και τα μικρόβια καταφέρνουν να φτάσουν ευκολότερα στην ουροδόχο κύστη, αλλά κι επειδή η ουρήθρα τους βρίσκεται πιο κοντά στην πρωκτική περιοχή. Συχνότερα οι γυναίκες εκδηλώνουν κυστίτιδες, σπανιότερα ουρηθρήτιδες και πυελονεφρίτιδες.

Συμπτώματα
Απευθυνθείτε στο γιατρό αν έχετε κάποιο/α από τα παρακάτω συμπτώματα:
Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
Συχνουρία
Ανάγκη αλλά αδυναμία για ούρηση
Απώλεια ούρων
Δύσοσμα ούρα
Ούρα θολά, σκούρα ή που περιέχουν αίμα
Πυρετό
Πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης
Ναυτία ή εμετό
Ο γιατρός θα πάρει το ιστορικό σας, θα σας εξετάσει κλινικά και θα σας παραπέμψει για καλλιέργεια ούρων. Συνήθως για την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων χορηγούνται αντιβιοτικά και τα συμπτώματα υποχωρούν σε 1-2 μέρες. Αν η ουρολοίμωξη είναι υποτροπιάζουσα, μπορεί να συστηθεί παρατεταμένη αντιβιοτική αγωγή.

Πώς μπορώ να προστατευθώ;
Πίνετε άφθονο νερό, βοηθάει στην αποβολή των βακτηρίων.
Ουρείτε συχνά, μην αφήνετε να γίνεται κατακράτηση ούρων που ευνοεί τη βακτηριακή μόλυνση.
Προσέξτε ιδιαίτερα την υγιεινή της περιοχής: σκουπίζεστε πάντα με κατεύθυνση από την ουρήθρα προς την πρωκτική περιοχή – όχι αντίστροφα.
Επιδιώξτε την ούρηση μετά τη συνουσία, προκειμένου να διώξετε τα βακτήρια που ενδεχομένως να έχουν συσσωρευθεί στην ουρήθρα σας.
Αν παρ’ όλ’ αυτά εκδηλώσετε ουρολοίμωξη, απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό και ακολουθήστε την αγωγή που θα σας υποδείξει και για όσο διάστημα σας συστήσει.

Νιώθω πόνο κατά την σεξουαλική επαφή, τι συμβαίνει;

Δυσπαρευνία

Πρόκειται για την επώδυνη ή δύσκολη για τη γυναίκα συνουσία. Τα σωματικά αίτιά της διακρίνονται σε λειτουργικά και οργανικά, κατηγορίες που ενδέχεται και να συνυπάρχουν.
Στα λειτουργικά αίτια της δυσπαρευνίας συγκαταλέγονται:
ψυχογενείς παράγοντες (σεξουαλική ανωριμότητα, άγχος για το σεξ, αισθήματα μειονεξίας, τραυματικές εμπειρίες κ.ά.)
ανεπαρκής ύγρανση του κόλπου κατά τη συνουσία
προχωρημένη ηλικία
ανατομική δυσαναλογία μεταξύ των συντρόφων
Για τα οργανικά αίτια της δυσπαρευνίας ενοχοποιούνται συνήθως όγκοι, κύστεις, έλκη, φλεγμονές, οιδήματα και ουλές στα τοιχώματα του κόλπου, αιμορροΐδες ή παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπεύθυνος για τον πόνο κατά τη συνουσία είναι ο κολεόσπασμος, διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ακούσιες και επώδυνες συσπάσεις των μυών που περιβάλλουν τον κόλπο, το αιδοίο και το περίνεο της γυναίκας, καθιστώντας κάθε απόπειρα σεξουαλικής επαφής επώδυνη ή και αδύνατη. Ο κολεόσπασμος μπορεί επίσης να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, σε σωματικά αίτια ή σε συνδυασμό και των δύο.
Η θεραπεία της δυσπαρευνίας περιλαμβάνει συνήθως συμβουλευτική υποστήριξη και φαρμακευτική αγωγή, συχνά δε ο συνδυασμός τους κρίνεται απαραίτητος.