Γιατί η παρακολούθηση Εγκυμοσύνης είναι σημαντική

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η γυναίκα πρέπει να έχει τακτική επαφή με κάποιον γυναικολόγο που της εμπνέει εμπιστοσύνη, ώστε να πραγματοποιηθούν μια σειρά από προγραμματισμένους ελέγχους. Στόχος της παρακολούθησης της εγκυμοσύνης πάντα είναι η ασφάλεια και η υγεία της μητέρας και του μωρού, κάτι που επιτυγχάνεται με έμπειρο και πλήρως καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό και υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Η έγκυος γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της μια φορά τον μήνα στο πρώτο τρίμηνο, εφόσον όλα εξελίσσονται ομαλά, και συχνότερα στη συνέχεια.

Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απεικονιστικές (υπερηχογράφημα) ή εργαστηριακές (ούρων, λήψη αίματος). Παράλληλα, ο γυναικολόγος παρακολουθεί το βάρος της εγκύου όπως και την αρτηριακή της πίεση, καθώς πάντα ο σκοπός είναι να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές.

Παρακολούθηση Εγκυμοσύνης: Γιατί να μας επιλέξετε;

Το Γυναικολογικό Μαιευτικό Κέντρο GynaikaPlus έχει βοηθήσει περισσότερες από 45.000 γυναίκες σε κάθε τομέα, προσφέροντας ολοκληρωμένες και επιστημονικές λύσεις στη γυναικεία υγεία. Το επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό με τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις παρέχει πλήρη και κατανοητή ενημέρωση πάνω σε κάθε θέμα που απασχολεί τη σύγχρονη γυναίκα. Η έγκυος γυναίκα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις αναλόγως το τρίμηνο που βρίσκεται.

Α’ Τρίμηνο: Εξετάσεις

Ως έναρξή της θεωρείται η πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου, όπου ξεκινάει και η παρακολούθηση εγκυμοσύνης. Μετά το θετικό τεστ εγκυμοσύνης η γυναίκα προβαίνει σε μια “μέτρηση της β-χοριακής”, η οποία είναι μια εξέταση αίματος που επαληθεύει την κύηση. Στη συνέχεια, ο γυναικολόγος παίρνει το ιατρικό ιστορικό της εγκύου και πραγματοποιεί μια γυναικολογική εξέταση που έχει ως σκοπό τη διαπίστωση της κατάσταση της μήτρας και του τραχήλου. Σε περίπτωση που η γυναίκα δεν έχει κάνει Τεστ Παπανικολάου μέσα στο προηγούμενο έτος, τότε διενεργείται ένα.

Επιπροσθέτως, καταγράφεται το βάρος της εγκύου, το οποίο πρέπει να παρακολουθείται σε τακτική βάση. Σκοπός της παρακολούθησης αυτής είναι η έγκυος γυναίκα να διατηρήσει το βάρος της στο επιθυμητό αναλόγως την εβδομάδα που βρίσκεται, χωρίς να πάρει πολύ περισσότερα κιλά. Οι γυναίκες που έχουν κάποια μικρή απόκλιση στο βάρος τους σε σχέση με το που θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα στην εβδομάδα δεν διατρέχουν συνήθως κίνδυνο. Ωστόσο, οι μεγάλες αποκλίσεις αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης όπως και προεκλαμψίας.

Ακόμη, η γυναίκα κάνει γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων όπως και καρδιολογική εξέταση στην περίπτωση που χρειάζεται. Άλλες εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο Α’ Τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι οι έλεγχοι για ηπατίτιδα Β, HIV, σίδηρο, θυρεοειδή, αντισωμάτων κατά της ερυθράς, τοξόπλασμα, καθώς και καλλιέργεια κολπικού υγρού για την ανίχνευση μολύνσεων. Τέλος, ακολουθεί υπέρηχος προκειμένου να διαπιστωθεί το εάν η κύηση είναι ενδομήτρια, ενώ παράλληλα μέσ της συγκεκριμένης εξέτασης μετριέται και το μέγεθος του εμβρύου αλλά και ελέγχεται η καρδιακή του λειτουργία.

Στη 12η περίπου εβδομάδα πραγματοποιείται υπερηχογράφημα 1ου τριμήνου μέσω της αυχενικής διαφάνειας. Η συγκεκριμένη εξέταση προβλέπει με μεγάλη ακρίβεια τν στατιστικό κίνδυνο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down στο έμβρυο. Παράλληλα, γίνεται και η εξέταση Doppler, όπου μετριέται η ροή του αίματος στα αγγεία της μητέρας, ενώ λαμβάνεται αίμα για τη μέτρηση του PAPP-A.

Όλες αυτές οι εξετάσεις δίνουν στον γυναικολόγο μια πλήρη εικόνα της εγκυμοσύνης, της μητέρας και του εμβρύου και προσδιορίζονται με 95% ακρίβεια η πιθανότητα κινδύνου. Η συστηματική επικοινωνία με τον μαιευτήρα και οι προγραμματισμένοι έλεγχοι αποτελούν το κλειδί για την επιτυχημένη έκβαση της κύησης.

Αν κριθεί αναγκαίο και εφόσον αποφασιστεί, γίνονται επιπλέον έλεγχοι του εμβρύου με μεθόδους που έχουν 100% ακρίβεια προβλεψης. Η πρώτη εξέταση είναι η αμνιοπαρακέντηση, όπου λαμβάνεται με μια βελόνα αμνιακό υγρό που περιέχει εμβρυικά κύτταρα και γίνεται έλεγχος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Η δεύτερη εξέταση είναι η λήψη τροφοβλάστης, μια μέθοδος προγεννητικής διάγνωσης κατά την οποία γίνεται λήψη πολύ μικρών τμημάτων του πλακούντα που και πάλι ελεγχονται για χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Τέλος, μια νέα μη-επεμβατική εξέταση είναι η NIPT, μέσω της οποίας ελέγχεται το DNA του εμβρύου που υπάρχει στο μητρικό αίμα κι έχει σχεδόν την ίδια μεγάλη ακρίβεια.

Στην κλινική μας δίνουμε τεράστια έμφαση στην καλλιέργεια της αμέριστης εμπιστοσύνης μεταξύ του ιατρικού προσωπικού και των γυναικών που παρακολουθούνται, καθώς επίσης δημιουργούμε ένα άνετο και φιλικό περιβάλλον όπου κάθε ασθενής προσεγγίζεται διαφορετικά, αναλόγως τις ανάγκες της, και πάντα με διακριτικότητα. 

Στόχος μας είναι, η εμπειρία κάθε γυναίκας μαζί μας να είναι Μοναδική, παρέχοντας της εξατομικευμένες Υψηλών Προδιαγραφών Συμβουλευτικές και Ιατρικές Υπηρεσίες.

Β’ Τρίμηνο: Εξετάσεις

Την 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης ξεκινάει το δεύτερο τρίμηνο, όπου το σώμα της εγκύου έχει πλέον αρχίζει και αλλάζει. Συνήθως, σε αυτό το στάδιο τα πρώτα ενοχλητικά συμπτώματα του πρώτου τριμήνου, όπως είναι η κόπωση και η ναυτία, αρχίζουν να υποχωρούν, ενώ αυτή η περίοδος αποτελεί την ασφαλέστερη για ταξιδιωτικές δραστηριότητες.

Κάθε μήνα η έγκυος επισκέπτεται τον γυναικολόγος της ώστε να μετρηθεί η πίεση και το βάρος και να πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα. Επιπλέον, ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων. Παράλληλα, προς το τέλος του τριμήνου και πιθανον μεταξύ 26ης-27ης εβδομάδας, γίνεται και η καμπύλη ανοχής γλυκόζης (καμπύλη σακχάρου) προκειμένου να φανεί εάν η έγκυος έχει διαβήτη κύησης. Σε περίπτωση που η μητέρα εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, τότε είτε θα πρεπει να αρχίσει δίαιτα και ειδική διατροφή, είτε να της χορηγηθεί ινσουλίνη.

Ωστόσο, η σημαντικότερη εξέταση στο Β’ τρίμηνο είναι η εξέταση Β επιπέδου. Πρόκειται για μια εξέταση που γίνεται μέσω υπερηχογραφήματος (anatomy scan), συνήθως μεταξύ 21ης-22ης εβδομάδας. Σκοπός είναι να επιβεβαιωθεί η ανατομική ακεραιότητα του εμβρύου και να αποκλειστούν ενδεχόμενες ανωμαλίες ή γενετικές διαπλάσεις. Αναλόγως τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης και τη βαρύτητά τους, το ζευγάρι μπορεί να αποφασίσει για διακοπή κύησης πριν από την 24η εβδομάδα, καθώς αυτό είναι το όριο που θέτει η νομοθεσία στην Ελλάδα, σε περίπτωση σοβαρής ανωμαλίας στο έμβρυο. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης γίνεται και η διάγνωση του φύλου του εμβρύου, εάν δεν έχει ήδη γνωστοποιηθεί μέσω της αυχενικής διαφάνειας.

Στο Πρότυπο Γυναικολογικό και Μαιευτικό Ιατρικό Κέντρο GynaikaPlus προτεραιότητα είστε εσείς. Αγκαλιάζουμε κάθε γυναίκα με ζεστασιά και αμεσότητα, εξηγώντας πάντα κάθε λεπτομέρεια και πραγματοποιώντας εξατομικευμένους εργαστηριακούς ελέγχους προκειμένου να προσφέρουμε τη μέγιστη ασφάλεια και να διασφαλίσουμε την υγεία της μητέρας και του εμβρύου.

Η σχέση που χτίζουμε με κάθε Γυναίκα βασίζεται στη Διακριτικότητα, Εμπιστοσύνη και Ευαισθησία. Προσφέρουμε κατανοητή επιστημονική ενημέρωση εξασφαλίζοντας στη Σύγχρονη Γυναίκα ψυχική και σωματική υγεία μέσω της δυνατότητας των επιλογών στο τομέα υγείας που της παρέχονται.

Γ’ Τρίμηνο: Εξετάσεις

Το Γ’ Τρίμηνο αρχίζει από τη συμπλήρωση της 28ης εβδομάδας κύησης. Σε εκείνο το στάδιο δίνεται έμφαση στην επίτοκο. Από την 32 έως την 36η εβδομάδα οι επισκέψεις στον μαιευτήρα – γυναικολόγο εντατικοποιούνται και πραγματοποιούνται από μια φορά τον μήνα σε δύο. Μετά το πέρας της 36ης εβδομάδας, η έγκυος γυναίκα επισκέπτεται την κλινική κάθε εβδομάδα ή και συχνότερα, αναλόγως την περίπτωση.

Πλέον, πραγματοποιούνται τυπικοί εργαστηριακοί έλεγχοι για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας των νεφρών και του ήπατος, ενώ συνεχίζεται ο έλεγχος σακχάρου. Το βάρος παρακολουθείται πιο συστηματικά, το ίδιο και η αρτηριακή πίεση της μητέρας, ώστε να αποκλειστεί η υπέρταση και επομένως η προεκλαμψία. Κατά τη διάρκεια της 35ης εβδομάδας γίνεται λήψη κολπικών υγρών ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει στρεπτόκοκκος Β. Στην περίπτωση που το τεστ είναι θετικό, δίνεται αντιβίωση λίγες ώρες πριν από τον τοκετό, προκειμένου να μην περάσει η μόλυνση του βακτηρίου στο έμβρυο. Επίσης, πραγματοποιείται υπερηχογράφημα, το οποίο δείχνει την ποσότητα του αμνιακού υγρού όπως και την ωρίμανση και το βάρος του εμβρύου, παρακολουθώντας έτσι τη σωστή ανάπτυξή του. Μέσω αυτής της εξέτασης γίνεται και η έγκαιρη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων, όπως είναι η Ενδομήτρια Υπολειπόμενη Ανάπτυξη, η οποία ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα τον πρόωρο τοκετό, ή και επιπλοκές και προβλήματα υγείας του μωρού μετά τη γέννησή του.

Την 32η εβδομάδα περίπου πραγματοποιείται υπέρηχος Doppler, ώστε και πάλι να ελεγχθεί η ροή του αίματος στα αγγεία που τροφοδοτούν τη μήτρα και τον ομφάλιο λώρο, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή αιμάτωση του εμβρύου. Ωστόσο, όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μητέρα έχει πρόωρες συσπάσεις της μήτρας και επομένως υπάρχει η πιθανότητα πρόωρου τοκετού, ενδέχεται να γίνει και Καρδιοτοκογράφημα, μέσω του οποίου καταγράφονται οι παλμοί του εμβρύου και ο μυϊκός τόνος της μήτρας. Τα ευρήματα από αυτήν την εξέταση, σε συνδυασμό με εκείνα του υπερήχου που καταγράφουν τις κινήσεις του εμβρύου, δημιουργούν το Βιοφυσικό Προφίλ, το οποίο παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση του εμβρύου. Ωστόσο, οι τελευταίες αυτές εξετάσεις πραγματοποιούνται μόνο στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη θεωρηθεί κύηση υψηλού κινδύνου, ή εάν η μητέρα εμφανίσει διαβήτη κύησης.

Παρακολούθηση Εγκυμοσύνης: Στόχος ιατρείου

Στόχος μας είναι πάντα η ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης κάθε γυναίκας που μας εμπιστεύεται. Η πολυετής εμπειρία και η πλήρης κατάρτισή του ιατρικού προσωπικού μας σε θέματα υγείας της γυναίκας εγγυώνται την αμέριστη φροντίδα, ανάγοντας κάθε σας επίσκεψη σε μια μοναδική εμπειρία. Μέχρι τώρα, έχουμε φέρει στο φως πάνω από 8.500 χαρούμενα, γλυκά, υγιέστατα μωράκια, χρησιμοποιώντας ενδεδειγμένες μεθόδους και τεχνικές για την αμέριστη ασφάλεια και υγεία της μητέρας και του παιδιού της. Κύριο μέλημά μας είναι, αρχικά, η άμεση και σωστή ενημέρωση της υγείας σας και φυσικά, η διεξαγωγή μιας απολύτως ασφαλούς και ομαλής εγκυμοσύνης. Η υγεία σας και του αγέννητου μωρού σας είναι στα καλύτερα χέρια.

Η κάθε Γυναίκα που απευθύνεται σε εμάς ολοκληρώνοντας τη συνάντηση μας θα είναι πλήρως ενημερωμένη με απλούς, κατανοητούς όρους και σχεδιαγράμματα σχετικά με το θέμα υγείας που μας εμπιστεύτηκε, καθώς επίσης και για τις διαθέσιμες επιλογές και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται.

Α’ Τρίμηνο

Β’ Τρίμηνο

Γ’ Τρίμηνο