Περιεχόμενα
- 1 Εγκυμοσύνη: Πότε ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο;
- 2 Νιώθω πόνο κατά την σεξουαλική επαφή, τι συμβαίνει;
- 3 Πως θα έχω μια υγιή εγκυμοσύνη;
- 4 Είναι ασφαλές ένα αεροπορικό ταξίδι στην εγκυμοσύνη;
- 5 Κρύβει κινδύνους η Αμνιοπαρακέντηση;
- 6 Τι είναι η «εξάλειψη τραχήλου»;
- 7 Πόσο απαραίτητη είναι η εξέταση για κυστική ίνωση;
- 8 Λήψη Τροφοβλάστης ή Αμνιοπαρακέντηση;
- 9 Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση ομφαλίου λώρου;
- 10 Ξεπέρασα την ΠΗΤ! Τι πρέπει να κάνω;
- 11 Κυοφορώ δίδυμα! Είναι επικίνδυνο;
- 12 Μπορώ να έχω σεξουαλική δραστηριότητα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;
- 13 Μπορώ να πάρω φάρμακα για την γρίπη όσο είμαι έγκυος;
- 14 Είναι αναπόφευκτη η δεύτερη καισαρική;
Εγκυμοσύνη: Πότε ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο;
Yπογονιμότητα
Ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο, όταν αδυνατεί να επιτύχει εγκυμοσύνη μετά από ένα χρόνο τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς αντισύλληψη.
Αίτια και διάγνωση
Οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα αφορούν και στα δύο μέρη ενός υπογόνιμου ζευγαριού. Όταν λοιπόν διερευνάται ένα ζευγάρι για υπογονιμότητα μιλούμε για ανδρικό και γυναικείο παράγοντα. Μόνο σε ένα μικρό ποσοστό 10-15% των ζευγαριών δεν μπορεί να βρεθεί κάποια εμφανής αιτία.
Ο διαγνωστικός έλεγχος περιλαμβάνει:
- κλινική εξέταση και λεπτομερή λήψη του ιατρικού ιστορικού του ζευγαριού
- Γενικές εξετάσεις
- Εκτίμηση της ωοθυλακιορρηξίας
- Εκτίμηση των ωοθηκικών αποθεμάτων
- Έλεγχος του ανδρικού παράγοντα (σπερμοδιάγραμμα και αν απαιτηθούν ορμονικές και απεικονιστικές εξετάσεις)
- Έλεγχος του γυναικείου παράγοντα (γυναικολογική εξέταση, καλλιέργειες κολπικού και ενδοτραχηλικού εκκρίματος, υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων, υστεροσαλπιγγογραφία, υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση)
άλλες ειδικές εξετάσεις και αναλύσεις (ανοσολογικές, καρυότυπος κ.λπ.)
Αντιμετώπιση
Η διάγνωση θα υποδείξει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Καθώς κάθε περίπτωση χρήζει εξατομικευμένης θεραπείας, καλό είναι το υπογόνιμο ζευγάρι να απευθύνεται στις ειδικές ιατρικές μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Συνεκτιμώντας σημαντικούς παράγοντες όπως η ηλικία της γυναίκας και οι οικονομικές δυνατότητες του ζευγαριού, ο ειδικός γιατρός θα προτείνει κάποιες επιλογές, που συνήθως περιλαμβάνουν:
- φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση παθήσεων όπως φλεγμονές του γεννητικού συστήματος, ενδομητρίωση κα
- φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση ή τη διέγερση της λειτουργίας των ωοθηκών ή/και των όρχεων
- χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία ανατομικών προβλημάτων του αναπαραγωγικού συστήματος όπως πολύποδες, ινομυώματα, ενδομητρίωση, περικωδωνικές συμφύσεις, διαφράγματα μήτρας κ.ά.
συνδυασμό φαρμακευτικής και χειρουργικής θεραπείας.
Αν τα παραπάνω δεν αποδώσουν, το ζευγάρι θα υποβληθεί σε πιο πολύπλοκες μεθόδους, τις τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση).
Νιώθω πόνο κατά την σεξουαλική επαφή, τι συμβαίνει;
Δυσπαρευνία
Πρόκειται για την επώδυνη ή δύσκολη για τη γυναίκα συνουσία. Τα σωματικά αίτιά της διακρίνονται σε λειτουργικά και οργανικά, κατηγορίες που ενδέχεται και να συνυπάρχουν.
Στα λειτουργικά αίτια της δυσπαρευνίας συγκαταλέγονται:
- ψυχογενείς παράγοντες (σεξουαλική ανωριμότητα, άγχος για το σεξ, αισθήματα μειονεξίας, τραυματικές εμπειρίες κ.ά.)
- ανεπαρκής ύγρανση του κόλπου κατά τη συνουσία
- προχωρημένη ηλικία
- ανατομική δυσαναλογία μεταξύ των συντρόφων
Για τα οργανικά αίτια της δυσπαρευνίας ενοχοποιούνται συνήθως όγκοι, κύστεις, έλκη, φλεγμονές, οιδήματα και ουλές στα τοιχώματα του κόλπου, αιμορροΐδες ή παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπεύθυνος για τον πόνο κατά τη συνουσία είναι ο κολεόσπασμος, διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ακούσιες και επώδυνες συσπάσεις των μυών που περιβάλλουν τον κόλπο, το αιδοίο και το περίνεο της γυναίκας, καθιστώντας κάθε απόπειρα σεξουαλικής επαφής επώδυνη ή και αδύνατη. Ο κολεόσπασμος μπορεί επίσης να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, σε σωματικά αίτια ή σε συνδυασμό και των δύο.
Η θεραπεία της δυσπαρευνίας περιλαμβάνει συνήθως συμβουλευτική υποστήριξη και φαρμακευτική αγωγή, συχνά δε ο συνδυασμός τους κρίνεται απαραίτητος.
Πως θα έχω μια υγιή εγκυμοσύνη;
Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος κατά την οποία επιβάλλεται να προσέξετε και να φροντίσετε όσο καλύτερα μπορείτε τον εαυτό σας. Οι παρακάτω απλές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε σημαντικά την καθημερινότητά σας στους 9 μήνες της αναμονής και να φέρετε στον κόσμο ένα υγιές μωρό!
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Η ποιότητα στην εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντικότερη από την ποσότητα. Η διατροφή σας πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινά λαχανικά και φρούτα, υδατάνθρακες (κατά προτίμηση ολικής άλεσης), πρωτεΐνες (ψάρι, κρέας, αβγά, ξηρούς καρπούς), γάλα ή/και γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, μην παραλείπετε να ενυδατώνεστε τακτικά!
Μεγάλη προσοχή στην καθαριότητα των τροφίμων! Τρόφιμα όπως τα μαλακά ή μπλε τυριά μπορεί να είναι πηγή λιστέριας που απειλεί την υγεία τόσο της κύησης όσο και του νεογνού. Για να προστατευθείτε απο τη σαλμονέλα, αποφύγετε τα κακοψημένα πουλερικά, και τα ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αβγά. Τέλος, για να αποφύγετε την τοξοπλάσμωση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο αγέννητο μωρό σας και στην κύηση, είναι σημαντικό να φοράτε πάντοτε σκληρά γάντια όταν καθαρίζετε κόπρανα γάτας και μολυσμένο χώμα, να μην καταναλώνετε ωμό ή μισοψημένο κόκκινο κρέας, και να πλένετε προσεκτικά φρούτα, λαχανικά και σαλάτες.
Να γυμνάζεστε όποτε και όσο το επιτρέπει η εγκυμοσύνη σας. Ακόμη και το απλό περπάτημα μπορεί να σας δώσει τη δύναμη για να αντεπεξέλθετε στο επιπλέον βάρος, θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικότερα το άγχος της εγκυμοσύνης και του τοκετού, και θα διευκολύνει την ανάκτηση της παλιάς σας φόρμας μετά τη γέννα. Σημαντικό είναι επίσης να τονώσετε τους μυς της λεκάνης σας με ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων που μπορεί να σας υποδείξει ο γιατρός ή η μαία σας.
Αν δεν μπορείτε να απέχετε εντελώς, τουλάχιστον περιορίστε στο ελάχιστο την κατανάλωση οινοπνεύματος, καθώς το μωρό σας απειλείται από το εμβρυϊκό σύνδρομο αλκοόλης (FAS), που επηρεάζει τη διανοητική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών.
Προτιμήστε ποτά και ροφήματα χωρίς καφεϊνη.
Σταματήστε το κάπνισμα. Οι γυναίκες που καπνίζουν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού, ενδομήτριου θανάτου, αλλά και σύνδρομου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου μετά τη γέννα. Καλό είναι το κάπνισμα να κόβεται ήδη από την περίοδο που προσπαθείτε να μείνετε έγκυος!
Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όσο μπορείτε περισσότερο. Φροντίστε να εξασφαλίσετε λίγη ώρα ανάπαυσης το μεσημέρι και, αν αυτό δεν είναι εφικτό, δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης που θα ανακουφίζουν το άγχος σας μέσα στην ημέρα και θα σας βοηθούν να ξεκουράζεστε καλύτερα τη νύχτα.
Συμπληρώματα διατροφής
Σε γενικές γραμμές, η ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει στη μέλλουσα μητέρα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Κάποιες φορές όμως η έγκυος αδυνατεί να ακολουθήσει σωστή και πλήρη διατροφή. Αυτό μπορεί να οφείλεται, π.χ., στους συχνούς εμετούς κατά τους πρώτους μήνες της κύησης ή στο περιβάλλον και τον τρόπο ζωής της εγκύου. Η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής κρίνεται απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ολοένα και συχνότερα χορηγούνται συμπληρώματα, ανεξαρτήτως ειδικών συνθηκών. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα ακόλουθα:
Φυλλικό οξύ: ιδιαίτερα σηµαντική βιταµίνη για το νευρικό σύστηµα του εµβρύου στη διάρκεια του 1ου τριµήνου της εγκυµοσύνης, κυρίως για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Στη φύση, βρίσκεται σε µεγάλες ποσότητες στα αβγά, στα πορτοκάλια, στα πράσινα λαχανικά, στα όσπρια, στα φιστίκια και στα δηµητριακά. Συνήθως κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση 4mg φυλλικού οξέος ηµερησίως 4 βδοµάδες πριν από την κύηση και για τους 3 πρώτους µήνες της.
Σίδηρος: Η εγκυμοσύνη αυξάνει τις ηµερήσιες ανάγκες του οργανισµού σε ποσότητες που είναι δύσκολο να καλύψει η διατροφή ή οι αποθήκες σιδήρου της εγκύου. Έτσι, µετά τη 16η εβδοµάδα της κύησης, χορηγούνται συνήθως 30-60mg σιδήρου ηµερησίως (η ποσότητα μπορεί να είναι και μεγαλύτερη, π.χ. σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης).
Προσοχή! Αποφεύγετε τη λήψη του σιδήρου µαζί µε ασβέστιο, αντιόξινα, τσάι ή καφέ, καθώς ελαττώνουν την απορρόφησή του από το πεπτικό σύστηµα.
Ασβέστιο: Χρησιµοποιείται κυρίως για την ανάπτυξη του εµβρυϊκού σκελετού. Η προτεινόµενη ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου στην κύηση είναι 1.200mg, δηλαδή 400mg περισσότερα από τις συνήθεις ανάγκες. Πλούσιες φυσικές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκοµικά προϊόντα, λαχανικά όπως το λάχανο, το µπρόκολο κι ο µαϊντανός, και µικρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, (όταν καταναλώνονται με τα κόκαλά τους).
Μαγνήσιο: Στην εγκυμοσύνη, το μαγνήσιο συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση επεισοδίων προεκλαμψίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Ενδεικτικά, η ημερήσια συνιστώμενη δόση μαγνησίου για τις εγκύους είναι 320 mg.
Στοματική υγιεινή
Το άγχος και η κούραση στην εγκυμοσύνη έχουν συχνά ως αποτέλεσμα οι μέλλουσες μητέρες να παραμελούν την υγεία των δοντιών τους. Ωστόσο, η φροντίδα της στοματικής κοιλότητας είναι πολύ σημαντική για τη σωματική αλλά και ψυχική ευεξία της εγκύου.
Παλιότερα πίστευαν πως το έμβρυο για να αναπτυχθεί «κλέβει» ασβέστιο από τη μητέρα με αποτέλεσμα να χαλάνε τα δόντια της. Στην πραγματικότητα, για τα οδοντιατρικά προβλήματα της εγκύου ευθύνονται οι λιχουδιές που καταναλώνει στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων και που συνήθως περιέχουν ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες. Από την άλλη, παρατηρείται αυξημένη έκκριση διαφόρων ορμονών που ενδέχεται να προκαλούν πόνο, οίδημα ή και αιμορραγία των ούλων της εγκύου. Το πρόβλημα αυτό υποχωρεί μετά τον τοκετό.
Προληπτικά, συνιστάται συχνό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, αλλά και περιοδικός οδοντιατρικός έλεγχος, μία με δύο φορές κατά τη διάρκεια της κύησης.
Είναι ασφαλές ένα αεροπορικό ταξίδι στην εγκυμοσύνη;
- Διανύω το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μου και πρόκειται να ταξιδέψω αεροπορικώς. Τι πρέπει να προσέξω;Από ιατρικής άποψης, διανύετε (θεωρητικά) το ασφαλέστερο τρίμηνο για αεροπορικά ταξίδια, καθώς τώρα είναι μικρότερος ο κίνδυνος για αποβολή ή για πρόωρο τοκετό. Συνήθως οι γιατροί συστήνουν στις εγκύους να αποφεύγουν το αεροπλάνο μετά την 36η εβδομάδα της κύησης. Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται να ενημερώσετε το γιατρό σας και να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του.
Για τη διευκόλυνση και την ασφάλειά σας κατά τη διάρκεια της πτήσης, σας προτείνουμε τα παρακάτω:– Διαλέξτε μια θέση στο διάδρομο, ώστε να μπορείτε να σηκώνεστε και να κινείστε συχνότερα. Καθίσματα στο επίπεδο των φτερών προσφέρουν συνήθως ομαλότερο ταξίδι – προτιμήστε τα!
– Περάστε τη ζώνη ασφαλείας κάτω από την κοιλιά, στο επίπεδο των γοφών.
– Για να προστατευθείτε από τη θρόμβωση στις πτήσεις μεγάλης διάρκειας, επιδιώξτε να σηκώνεστε και να περπατάτε κάθε 30΄περίπου. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε κάνετε επιτόπου ασκήσεις για τα πόδια, λυγίζοντας και εκτείνοντας αστραγάλους και γόνατα.
– Στις καμπίνες των αεροπλάνων η υγρασία είναι συνήθως χαμηλή. Φροντίστε να ενυδατώνεστε πίνοντας άφθονα υγρά.Τέλος, θυμηθείτε να ενημερωθείτε σχετικά με την πολιτική της αεροπορικής εταιρείας για τις μέλλουσες μητέρες. Δεν έχουν όλες τους ίδιους κανονισμούς!
Κρύβει κινδύνους η Αμνιοπαρακέντηση;
- Τις επόμενες μέρες πρόκειται να υποβληθώ σε αμνιοπαρακέντηση. Φοβάμαι, γιατί έχω ακούσει ότι μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Ισχύει κάτι τέτοιο;Η αμνιοπαρακέντηση είναι μια εξέταση που δίνει πολύ ακριβή αποτελέσματα για τις γενετικές ανωμαλίες και ασθένειες που ανιχνεύει. Συνιστάται να γίνεται σε όλες τις έγκυες άνω των 35 ετών, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό γενετικών ασθενειών ή χρωμοσωματικών ανωμαλιών ή αν ο έλεγχος του 1ου τριμήνου (αυχενική διαφάνεια, PAPP-A, ελεύθερη β-HCG) δείξει αυξημένη πιθανότητα για χρωμοσωμική βλάβη. Είναι αλήθεια πως κανένας γιατρός δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν επιπλοκές, αλλά αυτές είναι σπάνιες. Οι κίνδυνοι για τη μητέρα περιλαμβάνουν επιμολύνσεις και αιμορραγίες, ενώ για το έμβρυο τραυματισμό από τη βελόνα (πρακτικά ο κίνδυνος μηδενίζεται αν υπάρχει συνεχής υπερηχογραφικός έλεγχος) και αποβολή (σε ποσοστό 0,50-0,25%). Πάντως, στις μέρες μας η αμνιοπαρακέντηση θεωρείται γενικά ασφαλής και, όταν χρειάζεται να γίνει, τα οφέλη της είναι σίγουρα μεγαλύτερα σε σχέση με τον κίνδυνο.
Τι είναι η «εξάλειψη τραχήλου»;
Τι είναι η εξάλειψη και η διαστολή του τραχήλου;
Όταν αρχίζει ο τοκετός, ο τράχηλος είναι κλειστός. Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου του τοκετού, ο τράχηλος αρχίζει να διαστέλλεται προοδευτικά μέχρι να φτάσει τα 10 εκατοστά, τη λεγόμενη «τελεία διαστολή», η οποία επιτρέπει στο κεφάλι του εμβρύου να βγει.
Με τον όρο εξάλειψη, εννοούμε τη σταδιακή μείωση του μήκους του τραχήλου. Πλήρη εξάλειψη έχουμε όταν ο τράχηλος δεν έχει καθόλου μήκος.
Ο μόνος τρόπος για να ελέγξουμε και να αξιολογήσουμε την εξάλειψη και τη διαστολή του τραχήλου κατά τον τοκετό είναι η διακολπική εξέταση. Σε περίπτωση πρόωρων συσπάσεων, ο έλεγχος της διαστολής και εξάλειψης μπορεί να γίνει με το διακολπικό υπερηχογράφημα.
Πόσο απαραίτητη είναι η εξέταση για κυστική ίνωση;
Με τον άντρα μου βρισκόμαστε σε πρόγραμμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τις προάλλες ο γιατρός που μας παρακολουθεί συνέστησε να κάνουμε εξέταση για κυστική ίνωση. Είναι όμως πολύ ακριβή και, αν δεν είναι απαραίτητη, θα προτιμούσαμε να την αποφύγουμε. Ποια είναι η γνώμη σας;
Η Κυστική Ίνωση (αλλιώς: Ινοκυστική νόσος ή Κυστική Ινώδης Νόσος) είναι η πιο συχνή κληρονομική πάθηση της λευκής φυλής (1/2500-3000 γεννήσεις), ικανή να επιφέρει το θάνατο σε νεαρή ηλικία. Χαρακτηρίζεται από χρόνιες και υποτροπιάζουσες βρογχοπνευμονικές λοιμώξεις, αναπνευστική και παγκρεατική ανεπάρκεια, απώλεια άλατος και υπογονιμότητα. Μέχρι σήμερα, δυστυχώς δεν έχει βρεθεί θεραπεία με μόνιμα αποτελέσματα, υπάρχουν όμως θεραπείες υποστήριξης.
Για να γεννηθεί ένα παιδί με κυστική ίνωση, θα πρέπει και οι δύο γονείς του να είναι φορείς της νόσου. Αν συμβαίνει αυτό, τότε οι πιθανότητητες το παιδί να νοσήσει είναι 25%.
Επειδή πρόκειται για γενετική πάθηση, υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου των ζευγαριών με χρήση γενετικών τεστ από το αίμα. Τα τεστ αυτά είναι ακριβά, αλλά η απόκτηση ενός παιδιού με κυστική ίνωση είναι ένα γεγονός που επηρεάζει βαθιά την οικογένεια. Για το λόγο αυτόν είναι πιθανόν στο μέλλον η εξέταση να συμπεριληφθεί στις εξετάσεις ρουτίνας των ζευγαριών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.
Λήψη Τροφοβλάστης ή Αμνιοπαρακέντηση;
Διανύω το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μου και ο γιατρός μού συνέστησε να προτιμήσω τη λήψη τροφοβλάστης από την αμνιοπαρακέντηση. Να ακολουθήσω τη συμβουλή του;
Η λήψη τροφοβλάστης είναι μια εξέταση που έχει στόχο να ανιχνευθούν νωρίς στην εγκυμοσύνη χρωματοσωμικές, συγγενείς και κληρονομικές ή μεταβολικές ανωμαλίες του εμβρύου. Πραγματοποιείται από την 11η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μετά, με ανώτερο χρονικό όριο τις 14 εβδομάδες. Η διαδικασία θυμίζει αυτή της αμνιοπαρακέντησης: υπό υπερηχογραφικό έλεγχο, μια λεπτή βελόνα διαπερνά το τοίχωμα της μήτρας και αναρροφά ένα μικρό κομμάτι του πλακούντα (τροφοβλάστης) του εμβρύου. Η προσπέλαση μπορεί να γίνει και διατραχηλικά, αλλά προτιμάται η διακοιλιακή προσέγγιση λόγω των λιγότερων επιπλοκών που παρατηρούνται. Ο κίνδυνος αποβολής από τη λήψη τροφοβλάστης κυμαίνεται μεταξύ 0,5 και 1%, όσο δηλαδή και στην αμνιοπαρακέντηση. Αλλά με τη λήψη τροφοβλάστης έχουμε το πλεονέκτημα ότι διαπιστώνουμε τυχόν ανωμαλίες νωρίτερα στην κύηση και ότι τα κύτταρα της κυτταροτροφοβλάστης βρίσκονται σε φάση ενεργού πολλαπλασιασμού, με αποτέλεσμα να μπορούμε να λάβουμε σε 2-3 ημέρες την απάντηση για πιθανές χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Έτσι, η όποια παρέμβαση μπορεί να γίνει αρκετά νωρίς στην εγκυμοσύνη.
Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση ομφαλίου λώρου;
Πρόκειται για τη λήψη εμβρυϊκού αίματος από τον ομφάλιο λώρο προκειμένου να ανιχνευθούν χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Γίνεται μετά την 18η εβδομάδα της κύησης και μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα για τον καρυότυπο σε 2-3 ημέρες. Η παρακέντηση εφαρμόζεται επίσης όταν πρόκειται να γίνει λήψη αίματος από το έμβρυο, για να διαγνωσθούν αιματολογικές διαταραχές και συγγενείς λοιμώξεις που δεν ανιχνεύονται με τις άλλες μεθόδους. Χρησιμοποιείται, τέλος, κατά την ενδομήτρια μετάγγιση αίματος, σε περιπτώσεις βαριάς αναιμίας του εμβρύου.
Ξεπέρασα την ΠΗΤ! Τι πρέπει να κάνω;
Μόλις ξεπέρασα την πιθανή ημερομηνία τοκετού κι ακόμα δεν αισθάνομαι σαν να πλησιάζει η γέννα. Τι πρέπει να κάνω;
Μόνο το 5% των εγκύων γεννούν στην πιθανή ημερομηνία τοκετού, ενώ συνήθέστερα ο τοκετός συμβαίνει την 39η ή 40ή εβδομάδα. Σε ένα 10%, ωστόσο, η κύηση υπερβαίνει και την 40ή εβδομάδα. «Παράταση της κύησης» ορίζεται η αύξηση της χρονικής διάρκειας της εγκυμοσύνης πέραν της ολοκληρωμένης 42ης εβδομάδας. Στη φάση αυτή, οι κίνδυνοι για το παιδί είναι μεγαλύτεροι, καθώς ο πλακούντας γερνάει και το αμνιακό υγρό μειώνεται, γι’αυτό θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο μαιευτήρα σας. Εκείνος θα θελήσει να διαπιστώσει την καλή κατάσταση του εμβρύου με μια σειρά ειδικών εξετάσεων που περιλαμβάνουν το καρδιοτοκογράφημα ηρεμίας (NST), το Doppler και το βιοφυσικό προφίλ. Αν το έμβρυο αναπτύσσεται φυσιολογικά, ο γιατρός θα δώσει μικρή παράταση στην αναμονή, συνεχίζοντας να παρακολουθεί στενά την εγκυμοσύνη σας. Αν όμως οι εξετάσεις δείξουν ότι το παιδί κινδυνεύει, ο μαιευτήρας θα προχωρήσει σε πρόκληση τοκετού. Αυτή γίνεται με τη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών (προσταγλανδίνες και ωκυτοκίνη), προκειμένου να ωριμάσει ο τράχηλος και να αρχίσουν οι ωδίνες. Καισαρική τομή γίνεται σε περιπτώσεις που, παρ’ όλες τις προσπάθειες, δεν αποδίδουν οι ωδίνες ή δεν ξεκινάει ο τοκετός.
Κυοφορώ δίδυμα! Είναι επικίνδυνο;
Μόλις έμαθα ότι κυοφορώ δίδυμα και είμαι αναστατωμένη! Τι κίνδυνοι υπάρχουν για τα έμβρυα, αλλά και για μένα;
Γενικά, οι κίνδυνοι των πολύδυμων κυήσεων περιλαμβάνουν: αυξημένα ποσοστά πρόωρων τοκετών (και τα συνακόλουθα προβλήματα: αναπνευστικά, μειωμένο βάρος ή καθυστέρηση στην ανάπτυξη) και αυτόματης αποβολής για τα έμβρυα, αναιμία και υπέρταση για τη μητέρα. Με τα σύγχρονα ιατρικά μέσα, οι πολύδυμες κυήσεις παρακολουθούνται στενά και τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζονται συνήθως αποτελεσματικά.
Μπορώ να έχω σεξουαλική δραστηριότητα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Με το σύντροφό μου είμαστε πολύ δραστήριοι σεξουαλικά. Τώρα που είμαι έγκυος θα χρειαστεί να «παγώσω» τη σεξουαλική μου ζωή;
Κάθε εγκυμοσύνη αποτελεί (και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως) ιδιαίτερη περίπτωση. Σε γενικές γραμμές, αν η κύηση εξελίσσεται ομαλά, δεν υπάρχει λόγος να απέχετε από το σεξ. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες ενδείξεις που μπορεί να οδηγήσουν το γιατρό σας να σας συστήσει περιορισμό των επαφών ή και πλήρη αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Στις ενδείξεις αυτές συγκαταλέγονται η απώλεια αίματος από τον κόλπο, η εκροή αμνιακού υγρού, η ανεπάρκεια του τραχήλου, ο προδρομικός πλακούντας και η υποψία για πρόωρο τοκετό. Αν ο γιατρός σας δεν θέσει κανένα περιορισμό, μην ξεχνάτε ότι η συστηματική τήρηση των κανόνων υγιεινής στην ερωτική πράξη προστατεύουν τη μητέρα και το έμβρυο καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.
Μπορώ να πάρω φάρμακα για την γρίπη όσο είμαι έγκυος;
Εδώ και δύο μέρες ταλαιπωρούμαι με συμπτώματα γρίπης. Είμαι, όμως, έγκυος και δεν γνωρίζω τι φάρμακα μπορώ να πάρω.
Τα γνωστά ελαφρά αντιπυρετικά που περιέχουν μόνο παρακεταμόλη είναι σχετικά ασφαλή σε μικρές δόσεις και πάντα σε συνεννόηση με το μαιευτήρα σας. Γενικότερα, στην εγκυμοσύνη τα φάρμακα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο, που το έμβρυο βρίσκεται στην φάση της οργανογένεσης, και κάθε ουσία ξένη προς τον οργανισμό συνιστά εν δυνάμει απειλή. Όσο για την αντιβίωση, αυτή χορηγείται μόνο αν η λοίμωξη απειλεί την υγεία του εμβρύου ή και της μητέρας (υπάρχουν αντιβιοτικά που μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια και στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης). Πάντως, η γρίπη δεν αποτελεί απειλή για το έμβρυο και μπορεί να αντιμετωπιστεί με πιο παραδοσιακές μεθόδους, όπως η παραμονή στο σπίτι και η ξεκούραση, τα ζεστά αφεψήματα (ρωτήστε το γιατρό σας ποια είναι απολύτως ασφαλή), τα άφθονα υγρά και η βιταμίνη C.
Είναι αναπόφευκτη η δεύτερη καισαρική;
Το πρώτο μου μωρό γεννήθηκε με καισαρική και ο γιατρός μού λέει πως και τώρα πρέπει να γεννήσω με τον ίδιο τρόπο. Είναι υποχρεωτικό;
Όχι απαραίτητα, ωστόσο για να γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό το δεύτερο μωρό σας, θα πρέπει οπωσδήποτε ο μαιευτήρας σας να έχει σχετική εμπειρία και να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επέμβασης με καισαρική τομή, αν χρειαστεί. Αν υφίστανται οι προϋποθέσεις αυτές, εξετάζονται και άλλες παράμετροι, όπως ο λόγος για τον οποίο χρειάστηκε να γίνει καισαρική τομή την πρώτη φορά, αν έχετε γεννήσει άλλη φορά φυσιολογικά, ποια μορφή τοκετού ήταν η πιο πρόσφατη, πόσος χρόνος έχει περάσει από την τελευταία γέννα κ.ά.