Τί είναι οι Κύστες Ωοθηκών;

Οι κύστες ωοθηκών είναι μια από τις συχνότερες γυναικολογικές παθήσεις και εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες που διανύουν την αναπαραγωγική ηλικία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται και πιο νωρίς, κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ή και αργότερα, μετά την εμμηνόπαυση. Οι κύστες ωοθηκών είναι ουσιαστικά θύλακες που εμφανίζονται πάνω στην ωοθήκη ή μέσα σε αυτήν και περιέχουν υγρό. Ποικίλλουν σε μέγεθος και ενδέχεται να είναι από λίγα χιλιοστά έως και αρκετά εκατοστά. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι κύστες ωοθηκών είναι καλοήθεις και εξαφανίζονται από μόνες τους μέσα σε λίγες εβδομάδες, χωρίς να χρειάζεται κάποιου είδους ιατρική παρέμβαση. 

Η κάθε Γυναίκα που απευθύνεται στο Γυναικολογικό Μαιευτικό Ιατρικό Κέντρο Γυναίκα ολοκληρώνοντας τη συνάντηση μαζί μας θα είναι πλήρως ενημερωμένη με απλούς, κατανοητούς όρους και σχεδιαγράμματα σχετικά με το θέμα υγείας που μας εμπιστεύτηκε, καθώς επίσης και για τις διαθέσιμες επιλογές και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται.

Κύστες Ωοθηκών: Πως διαγιγνώσκονται και ποιες επιπλοκές προκαλούν;

Οι κύστες ωοθηκών σπάνια παρουσιάζουν συμπτώματα, τα οποία συνήθως είναι ήπια και εντοπίζονται με γυναικολογικό έλεγχο ρουτίνας. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζεται πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, της ούρησης ή της κινητικότητας του εντέρου, όπως και ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα. Εάν το μέγεθος κύστεις είναι μεγάλο, ενδέχεται να προκαλέσει τη συστροφή της ωοθήκης, κάτι που προκαλεί πόνο ο οποίος έρχεται και φεύγει. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που οι κύστες ωοθηκών αιμορραγούν ή σπάνε, κάτι που παρουσιάζει ξαφνικό και έντονο πόνο.  Η διάγνωση γίνεται με διακολπικό υπέρηχο, μέσω του οποίου απεικονίζονται με ευκρίνεια και σαφήνεια τα έσω γεννητικά όργανα της ασθενούς. Όσον αφορά τη θεραπευτική διαδικασία και την αντιμετώπισή τους, αυτή διαφέρει αναλόγως των τύπο των κύστεων. Υπάρχουν δύο είδη κύστεων, οι λειτουργικές και οι μη λειτουργικές.

Λειτουργικές και μη λειτουργικές κύστες

Στην περίπτωση των λειτουργικών κύστεων, αυτές υποχωρούν στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς να χρειάζεται κάποιου είδους ιατρική παρέμβαση. Οι μη λειτουργικές κύστεις δεν είναι τόσο συχνές. Σε αυτές ανήκει το τεράτωμα, το οποίο περιέχει διάφορα είδη ιστών, όπως είναι το τρίχωμα και το δέρμα. Ενδέχεται να υπήρχε από τη γέννηση ακόμη της γυναίκας, ωστόσο συνήθως μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της παραγωγικής ηλικίας, ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις εξελίσσεται σε κακοήθεια. Ακόμη, στις μη λειτουργικές κύστεις ανήκει το κυσταδένωμα, το οποίο δημιουργείται στην εξωτερική επιφάνεια της ωοθήκης. Είναι πιθανό να έχει μεγάλο μέγεθος αλλά επίσης σπάνιο να είναι κακοήθες. Τέλος, η ενδομητρίωση προκαλεί σε ορισμένες περιπτώσεις μη λειτουργικές κύστεις, την ενδομητριωσική ή σοκολατοειδή. Στις περισσότερες περιπτώσεις περιέχει παλιό αίμα και μπορεί να σπάσει, αποτέλεσμα η γυναίκα να πονάει ή να τραυματιστεί η ωοθήκη της. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσω της λαπαροσκόπησης ή του χειρουργείου η ενδομητριωσικές κύστεις αφαιρούνται.

Κύστες Ωοθηκών: ποια είναι η Θεραπεία;

Όπως γίνεται αντιληπτό, η αντιμετώπιση και η θεραπεία για τις κύστες ωοθηκών διαφέρει αναλόγως με τον τύπο τους. Είναι σημαντικό οι λειτουργικές κύστες να παρακολουθούνται με υπέρηχο, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις υποχωρούν από μόνες τους. Η αφαίρεση των κύστεων ωοθηκών συνιστάται στην περίπτωση που η γυναίκα έχει συμπτώματα ή που η κύστεις ωοθηκών είναι μεγάλες ή κακοήθεις. Όταν το μέγεθος της κύστης είναι πολύ μεγάλο, η αφαίρεσή της γίνεται με ανοιχτό χειρουργείο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση αφαιρείται με Λαπαροσκόπηση – Γυναικολογική Χειρουργική.

Στόχος μας είναι, η εμπειρία κάθε γυναίκας μαζί μας να είναι Μοναδική, παρέχοντας της εξατομικευμένες Υψηλών Προδιαγραφών Συμβουλευτικές και Ιατρικές Υπηρεσίες.