Ανανέωση των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Ο αριθμός των γυναικών που ενδιαφέρονται για τις χειρουργικές και μη δυνατότητες ανανέωσης της εμφάνισης των γεννητικών τους οργάνων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Ανάλογα με την ηλικία οι επιλογές στην ανανέωση των γυναικείων γεννητικών οργάνων διαφέρουν.

Ανανέωση των γυναικείων γεννητικών οργάνων: Σμίκρυνση των μικρών χειλέων

Οι νεαρές κοπέλες ενδιαφέρονται περισσότερο για την σμίκρυνση των μικρών χειλέων. Τις περισσότερες φορές ο λόγος που τους δυσαρεστεί η εμφάνιση τους είναι η ασυμμετρία ή η προεξοχή τους έξω από τα μεγάλα χείλη. Το διαφορετικό μέγεθος όπως και η ασυμμετρία, είναι φυσιολογικές διαφοροποιήσεις των μικρών χειλέων. Κάποιες κοπέλες επηρεάζονται από την ” ιδεώδη εμφάνιση” τους όπως η μόδα προτείνει ή έχουν τραυματικές εμπειρίες από τα σχόλια κάποιου συντρόφου. Μερικές φορές όμως το μέγεθος τους είναι όντως πολύ μεγάλο και δημιουργεί δυσκολίες στην καθημερινότητα αυτών των γυναικών. Η χειλεοπλαστική μικρών χειλέων αιδοίου είναι μια επέμβαση κατά την οποία διορθώνουμε την μεγάλη αύξηση του μεγέθους των χειλέων και τα επαναφέρουμε στο φυσιολογικό. Με την πλαστική αιδοίου αφαιρούμε το περιττό τμήμα των χειλέων και έτσι τους δίνουμε ένα πιο κομψό και φυσιολογικό σχήμα.

Ανανέωση των γυναικείων γεννητικών οργάνων: Θεραπεία της δυσπαρεύνιας

Η μακροχρόνια χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού, εκτός από ψυχολογικά ή, σπανιότερα, ανατομικά αίτια μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα με αποτέλεσμα την δυσπαρεύνια (επώδυνη επαφή) σε νεαρές κοπέλες. Ο πόνος μπορεί να αφορά την αιδοιοπερινεϊκή περιοχή, τον κόλπο ή συνδυασμό των παραπάνω, ενώ σπανιότερα μπορεί να επεκταθεί στη ράχη, τη λεκάνη, τη μήτρα ή την ουροδόχο κύστη.
Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό ή έπειτα από μια μεγάλη απώλεια βάρους, συχνά παρουσιάζουν χαλάρωση του τοιχώματος του κόλπου με αποτέλεσμα την μη ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Επίσης μπορεί να υπάρχει χαλάρωση των μεγάλων χειλέων, της εισόδου του κόλπου ή και ουλές του περινέου.
Η αντιμετώπιση της δυσπαρευνίας απαιτεί καταρχάς αποσαφήνιση των αιτίων που την προκαλούν – κάτι που δεν είναι πάντοτε εφικτό ή άμεσα επιτεύξιμο. Το ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό (πιθανή λήψη φαρμάκων, προβλήματα υγείας ή ιστορικό κακοποίησης), τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης και διάφορες παρακλινικές εξετάσεις (π.χ. ενδοκολπικό υπερηχογράφημα) μας δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειαζόμαστε ώστε να αποσαφηνίσουμε τα αίτια. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, π.χ. διενέργεια λαπαροσκόπησης.

Μετά την εμμηνόπαυση

Η ελάττωση του λίπους και του ελαστικού ιστού προκαλεί ρυτίδες στα μεγάλα χείλη, τα οποία συρρικνώνονται περισσότερο από τα μικρά χείλη. Η είσοδος του κόλπου εμφανίζει ατροφία, δηλαδή λέπτυνση του επιθηλίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επώδυνη σεξουαλική επαφή ή ακόμα και αδυναμία για επαφή και την πρόκληση λευκοπλακίας με αφόρητο κνησμό. Επιπλέον, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αλλά και εκείνες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών, μετά από χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, ή φαρμακευτική πρώιμη διακοπή της περιόδου τους, παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα της ατροφίας όπως:
ξηρότητα
αίσθημα καύσους
ερεθισμό
επώδυνες επαφές
συχνές ουρολοιμώξεις

Ανανέωση των γυναικείων γεννητικών οργάνων: Επιλογές θεραπείας για ατροφία & δυσπαρευνία

Είναι ευνόητο ότι όλα αυτά δεν βοηθούν στην διατήρηση της ποιότητας της ζωής τους. Για να λειτουργήσει εκ νέου ομαλά το ουροποιογεννητικό τους σύστημα χρειάζεται να πραγματοποιηθεί θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Οι αμφιβολίες για την ασφάλεια της φαρμακευτικής ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα και προγεστερόνη σε βάθος χρόνου, καθώς και ο φόβος των γυναικών να χρησιμοποιήσουν ακόμη και τοπική θεραπεία, με τύπους οιστρογόνων που δεν συνδέονται με κάποια μορφή καρκίνου, καθιστά την ορμονική υποκατάσταση θεραπεία επιλογής λίγων γυναικών. Μια νέα πρωτοποριακή θεραπευτική αντιμετώπιση του ουρογεννητικού συνδρόμου της εμμηνόπαυσης είναι η Ανανέωση του Κόλπου Με Laser (CO2). Πρόκειται για μια ανώδυνη, μη φαρμακευτική, αναίμακτη θεραπεία χωρίς παρενέργειες, που γίνεται σε επίπεδο ιατρείου και έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπλαση του κολπικού ιστού και την βελτίωση ή/και πλήρη εξαφάνιση των συμπτωμάτων με «φυσικό» τρόπο.