Skip to main content

Τι ειναι οι πολύποδες ενδομητρίου;

Οι πολύποδες ενδομητρίου είναι μικροί όγκοι στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και εμφανίζονται στο 10% των γυναικών στην ηλικία 40-50 ετών. Είναι συνήθως καλοήθεις και έχουν σχήμα είτε με επίπεδη βάση είτε είναι μισχωτοί και συνδέονται με το ενδομήτριο με ένα μικρό μίσχο. Κυμαίνονται από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά.

 Συμπτώματα

Συχνά δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν είναι:

 • ανώμαλη και παρατεταμένη αιμορραγία στην έμμηνο ρύση
 • αιμορραγία μεταξύ των περιόδων (μητροραγία)
 • υπερβολικά βαριά αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση (μηνορραγία)
 • μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία
 • αιμόρροια κατά τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
 • υπογονιμότητα

Αίτια Εμφάνισης Ενδομητρίου Πολύποδα

Οι κύριοι παράγοντες για την ανάπτυξη του ενδομήτριου πολύποδα είναι:

 • παχυσαρκία
 • υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
 • ύπαρξη ιστορικού πολυπόδων στον τράχηλο της μήτρας
 • λήψη ορμονικών σκευασμάτων-ορμονική υποκατάσταση (HRT)
 • φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Διάγνωση

Οι πολύποδες μπορούν να ανιχνευθούν με τους ακόλουθους τρόπους:

 • κολπικό υπερηχογράφημα, ιδιαίτερα το τρισδιάστατο
 • διακολπική υδροϋπερηχογραφία (SIS)
 • υπέρηχος Doppler
 • διαγνωστική υστεροσκόπηση

Ινομυώματα και Πολύποδες Ενδομητρίου – Ποιες οι διαφορές

Πολύποδες Ενδομητρίου. Πρέπει Να Ανησυχήσω;

 

Οι πολύποδες ενδομητρίου και τα ινομυώματα μπορεί να σχηματίζονται σε παρόμοιες θέσεις, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά μεταξύ τους. Οι πολύποδες εμφανίζονται στην εσωτερική επένδυση της ενδομητρικής κοιλότητας (το Ενδομήτριο) και στον τράχηλο της μήτρας. Συνήθως, παραμένουν αρκετά μικροί, ενώ σπάνια αναπτύσσονται σε διάμετρο μεγαλύτερη από μερικά εκατοστά. Αλλά, μπορούν επίσης να υποχωρήσουν και να συρρικνωθούν από μόνοι τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, ενώ οι πολύποδες δεν οδηγούν πάντα σε καρκίνο, μπορούν ωστόσο να αποτελούν κίνδυνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστούμε την αφαίρεση και τον έλεγχο ενός ή περισσότερων για να διαπιστωθεί η κατάσταση.

Τα ινομυώματα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά σε μέγεθος, με ορισμένα να αναπτύσσονται σε εξαιρετικά μεγάλες διαστάσεις και να τεντώνουν τη μήτρα. Ακόμα, έχουν επίσης τη δυνατότητα να συρρικνωθούν, αλλά δεν υποχωρούν. Ενώ διαθέτουμε μη χειρουργικές μεθόδους για την αφαίρεση ινομυωμάτων, δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη τέτοιες τεχνικές για την αφαίρεση πολυπόδων. Η καλύτερη μη χειρουργική επιλογή για τους πολύποδες είναι να προσπαθήσουμε να τους ελέγξουμε με φάρμακα που εξισορροπούν τις ορμόνες, αλλά αυτό μπορεί να μην εξαλείψει εντελώς το πρόβλημα. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των πολυπόδων.

Πώς οι πολύποδες ενδομητρίου προκαλούν υπογονιμότητα;

Οι πολύποδες θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι ένας από τους λόγους που μια γυναίκα δυσκολεύεται να μείνει έγκυος. Στην πραγματικότητα, είναι συχνά κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) που πολλές γυναίκες ανακαλύπτουν ότι έχουν πολύποδες της μήτρας.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι πολύποδες της μήτρας θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπογονιμότητα ή να κάνουν τη σύλληψη πιο δύσκολη. Οι πολύποδες μπορεί ενδεχομένως να…

 • Να δρουν σαν ενδομήτρια συσκευή εμποδίζοντας την εμφύτευση ενός εμβρύου στη μήτρα.
 • Να προκαλέσουν τοπική φλεγμονή στην επένδυση της μήτρας.
 • Να προκαλέσουν παρεμβολή στη μεταφορά σπέρματος
 • Παράγουν κάτι που ονομάζεται γλυκοδελίνη, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί τη μείωση της δεκτικότητας του βλεννογόνου της μήτρας στην εμφύτευση.

Είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος, ακόμη και αν έχετε πολύποδες στη μήτρα σας. Δεν υπάρχει επίσης καμία εγγύηση ότι θα συλλάβετε μετά την αφαίρεση των πολυπόδων. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης σε γυναίκες που υποβάλλονται σε αφαίρεση πολύποδα με υστεροσκόπηση.

Τρόποι Αντιμετώπισης – Θεραπεία

Η θεραπεία των πολυπόδων είναι συνήθως χειρουργική. Η αποτελεσματικότερη και πιο ακριβής μέθοδος είναι η υστεροσκόπηση. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που διαρκεί λίγα λεπτά, γίνεται με μέθη ή ελαφρά αναισθησία. Η γυναίκα επιστρέφει την ίδια μέρα σπίτι της και στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης διαδικασίας στο ιατρείο, ο γυναικολόγος σας θα εισάγει ένα ενδοσκόπιο στον κόλπο σας για να τον κρατήσει ανοιχτό. Στη συνέχεια, ένας μακρύς, λεπτός σωλήνας με φως και κάμερα, που ονομάζεται υστεροσκόπιο, θα περάσει μέσα στη μήτρα σας μέσω του τραχήλου. Αυτό είναι το σημείο της διαδικασίας όπου μπορεί να νιώσετε κάποιες κράμπες και δυσφορία. Εάν αυτό γίνει υπερβολικό, ο γιατρός σας μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή μέχρι να νιώσετε καλύτερα.

Στη συνέχεια, ένα υγρό ωθείται απαλά μέσα στη μήτρα για να διευκολύνει τον γιατρό σας να δει. Μια κάμερα στέλνει εικόνες σε μια οθόνη που επιτρέπει στο γυναικολόγο σας να εντοπίσει τις ανωμαλίες. Οι πολύποδες στη συνέχεια αφαιρούνται με τη χρήση χειρουργικού ψαλιδιού, λαβίδας, λέιζερ ή άλλης ηλεκτρικής συσκευής.

Στη συνέχεια, ο πολύποδας αποστέλλεται σε εργαστήριο για εξέταση προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν είναι καλοήθης ή καρκινικός. Και πάλι, οι πολύποδες της μήτρας είναι σπάνια καρκινικοί.

Εάν δεν σας έκαναν νάρκωση, θα μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα της επέμβασης. Εάν έχετε μια πιο περίπλοκη πολυπεκτομή, θα βρίσκεστε σε αίθουσα ανάρρωσης μέχρι να ξυπνήσετε από την αναισθησία και ίσως χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο για μια ή δύο ημέρες.

Ίσως χρειαστεί να ηρεμήσετε για μία ή δύο ημέρες, αλλά γενικά μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες την επόμενη ημέρα, εάν χρησιμοποιήθηκε μόνο τοπική αναισθησία και εντός λίγων ημερών, εάν πρόκειται για μια πιο περίπλοκη υστεροσκόπηση.

Γιατί να μας επιλέξετε

Στο επίκεντρο της επίσκεψης της γυναίκας στο ιατρείο μας είναι η παροχή εξατομικευμένης διάγνωσης με διαγνωστικό εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας τελευταίας γενιάς και ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα γυναικολογικής υγείας που την απασχολεί. Ενημερώνεται αναλυτικά για τις επιλογές που είναι διαθέσιμες όσον αφορά το προσωπικό της πρόβλημα υγείας και μαζί επιλέγουμε την καταλληλότερη αγωγή για εκείνη βάση των δικών της προσωπικών αναγκών στη καθημερινότητα της.

Στο Εξειδικευμένο Κέντρο μας ΓΥΝΑΙΚΑ+ παρέχουμε εξατομικευμένες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για τη σύγχρονη Γυναίκα σε κάθε στάδιο της Ζωής της.

 

Close Menu