Πολύποδες: Τι Είναι ;

Οι πολύποδες είναι καλοήθη ογκίδια της μήτρας που έχουν μέγεθος από λίγα εκατοστά έως αρκετά χιλιοστά. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, οι πολύποδες είναι κακοήθεις. Ουσιαστικά, συνδέονται με τη μήτρα μέσω μίσχου, ή εναλλακτικά εδράζονται σε πλατιά βάση.

Οι πολύποδες εμφανίζονται είτε στο ενδομήτριο, δηλαδή στο εσωτερικό της μήτρας, είτε στον τράχηλο. Όταν εμφανίζονται στο ενδομήτριο συνήθως ανιχνεύονται με διακολπικό υπερηχογράφημα, ενώ όταν βρίσκονται στον τράχηλο εντοπίζονται με μια απλή γυναικολογική εξέταση ρουτίνας. 

Σε πολλές περιπτώσεις,οι γυναίκες λίγο πριν ή λίγο μετά την εμμηνόπαυση ενδέχεται να εμφανίσουν πολύποδες. Το ποσοστό εμφάνισής τους είναι 10% σε αυτήν κατηγορία των γυναικών, ενώ είναι πολύ σπανιότερο να εμφανιστούν σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας. Τα αίτια εμφάνισής τους συνδέονται με ορμονικούς παράγοντες, όμως δεν είναι πλήρως εξακριβωμένα.

Στόχος μας είναι, η εμπειρία κάθε γυναίκας μαζί μας να είναι Μοναδική, παρέχοντας της εξατομικευμένες Υψηλών Προδιαγραφών Συμβουλευτικές και Ιατρικές Υπηρεσίες.

Πολύποδες: Συμπτώματα 

Σε μεγάλο βαθμό, οι πολύποδες δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, το συχνότερο σύμπτωμα όταν μια γυναίκα έχει πολύποδα στη μήτρα είναι η αιμορραγία, η οποία γίνεται πιο έντονη εφόσον ο πολύποδας αιματώνεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πολύποδες προκαλούν μεγάλη απώλεια αίματος είτε κατά τη διάρκεια της περιόδου είτε σε κάποια άλλη φάση του κύκλου, ενώ υπάρχει η πιθανότητα η γυναίκα να δει αίμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επίσης, η αύξηση των πόνων της περιόδου συνδέεται ενδεχομένως με κάποιον πολύποδα που μπλοκάρει την ελεύθερη ροή του αίματος. 

Θεραπεία

Οι πολύποδες σπάνια είναι επικίνδυνοι για την υγεία της γυναίκας. Ωστόσο, η θεραπευτική διαδικασία είναι πάντα χειρουργική, ανεξαρτήτως της θέσης του πολύποδα. Μέσω της χειρουργικής επέμβασης είναι επίσης δυνατό να εξεταστεί και να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει καλοήθεια ή κακοήθεια, όπως επίσης και να αποκλειστεί η πιθανότητα το μόρφωμα να εξελιχθεί αργότερα σε κακοήθεια.

Το σημαντικό εδώ είναι να αναφερθεί ότι, όταν μια γυναίκα που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία εμφανίζει μεγάλο σε μέγεθος πολύποδα κι αυτός αφαιρείται χειρουργικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επηρεαστεί η γονιμότητα αρνητικά στο μέλλον. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως όταν ο πολύποδας εμποδίζει την εμφύτευση του εμβρύου γιατί βρίσκεται στο ενδομήτριο, με την αφαίρεσή του η υπογονιμότητα υποχωρεί. Τέλος, εάν ο πολύποδας προκαλεί διαταραχή στην περίοδο, τότε η αφαίρεσή του θα λειτουργήσει θετικά, λύνοντας το πρόβλημα. 

Η χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται κυρίως σήμερα προκειμένου ο γυναικολόγος να προβεί σε αφαίρεση του πολύποδα είναι υστεροσκόπηση. Πραγματοποιείται αναισθησία και η διαδικασία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, ενώ δεν απαιτείται νοσηλεία. 

Η κάθε Γυναίκα που απευθύνεται στην κλινική μας ολοκληρώνοντας τη συνάντηση μαζί μας θα είναι πλήρως ενημερωμένη με απλούς, κατανοητούς όρους και σχεδιαγράμματα σχετικά με το θέμα υγείας που μας εμπιστεύτηκε, καθώς επίσης και για τις διαθέσιμες επιλογές και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται.