Το Γ’ Τρίμηνο εγκυμοσύνης αρχίζει από τη συμπλήρωση της 28ης εβδομάδας κύησης. Σε εκείνο το στάδιο δίνεται έμφαση στην επίτοκο. Από την 32 έως την 36η εβδομάδα οι επισκέψεις στον μαιευτήρα – γυναικολόγο εντατικοποιούνται και πραγματοποιούνται από μια φορά τον μήνα σε δύο. Μετά το πέρας της 36ης εβδομάδας, η έγκυος γυναίκα επισκέπτεται την κλινική κάθε εβδομάδα ή και συχνότερα, αναλόγως την περίπτωση. 

Γ’ Τρίμηνο: ποιοι έλεγχοι πραγματοποιούνται;

Πλέον, πραγματοποιούνται τυπικοί εργαστηριακοί έλεγχοι για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας των νεφρών και του ήπατος, ενώ συνεχίζεται ο έλεγχος σακχάρου. Στο Γ’ Τρίμηνο το βάρος παρακολουθείται πιο συστηματικά, το ίδιο και η αρτηριακή πίεση της μητέρας, ώστε να αποκλειστεί η υπέρταση και επομένως η προεκλαμψία. Κατά τη διάρκεια της 35ης εβδομάδας γίνεται λήψη κολπικών υγρών ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει στρεπτόκοκκος Β. Στην περίπτωση που το τεστ είναι θετικό, δίνεται αντιβίωση λίγες ώρες πριν από τον τοκετό, προκειμένου να μην περάσει η μόλυνση του βακτηρίου στο έμβρυο. Επίσης, πραγματοποιείται υπερηχογράφημα, το οποίο δείχνει την ποσότητα του αμνιακού υγρού όπως και την ωρίμανση και το βάρος του εμβρύου, παρακολουθώντας έτσι τη σωστή ανάπτυξή του. Μέσω αυτής της εξέτασης γίνεται και η έγκαιρη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων, όπως είναι η Ενδομήτρια Υπολειπόμενη Ανάπτυξη, η οποία ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα τον πρόωρο τοκετό, ή και επιπλοκές και προβλήματα υγείας του μωρού μετά τη γέννησή του. 

Την 32η εβδομάδα περίπου πραγματοποιείται υπέρηχος Doppler, ώστε και πάλι να ελεγχθεί η ροή του αίματος στα αγγεία που τροφοδοτούν τη μήτρα και τον ομφάλιο λώρο, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή αιμάτωση του εμβρύου. Ωστόσο, όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μητέρα έχει πρόωρες συσπάσεις της μήτρας και επομένως υπάρχει η πιθανότητα πρόωρου τοκετού, ενδέχεται να γίνει και Καρδιοτοκογράφημα, μέσω του οποίου καταγράφονται οι παλμοί του εμβρύου και ο μυϊκός τόνος της μήτρας. Τα ευρήματα από αυτήν την εξέταση, σε συνδυασμό με εκείνα του υπερήχου που καταγράφουν τις κινήσεις του εμβρύου, δημιουργούν το Βιοφυσικό Προφίλ, το οποίο παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση του εμβρύου. Ωστόσο, οι τελευταίες αυτές εξετάσεις πραγματοποιούνται μόνο στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη θεωρηθεί κύηση υψηλού κινδύνου, ή εάν η μητέρα εμφανίσει διαβήτη κύησης. 

Γιατί να μας επιλέξετε;

Στόχος μας είναι πάντα η ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης κάθε γυναίκας που μας εμπιστεύεται. Η πολυετής εμπειρία και η πλήρης κατάρτισή του ιατρικού προσωπικού μας σε θέματα υγείας της γυναίκας εγγυώνται την αμέριστη φροντίδα, ανάγοντας κάθε σας επίσκεψη σε μια μοναδική εμπειρία. Μέχρι τώρα, έχουμε φέρει στο φως πάνω από 8.500 χαρούμενα, γλυκά, υγιέστατα μωράκια, χρησιμοποιώντας ενδεδειγμένες μεθόδους και τεχνικές για την αμέριστη ασφάλεια και υγεία της μητέρας και του παιδιού της. Κύριο μέλημά μας είναι, αρχικά, η άμεση και σωστή ενημέρωση της υγείας σας και φυσικά, η διεξαγωγή μιας απολύτως ασφαλούς και ομαλής εγκυμοσύνης. Η υγεία σας και του αγέννητου μωρού σας είναι στα καλύτερα χέρια. 

Η κάθε Γυναίκα που απευθύνεται σε εμάς ολοκληρώνοντας τη συνάντηση μας θα είναι πλήρως ενημερωμένη με απλούς, κατανοητούς όρους και σχεδιαγράμματα σχετικά με το θέμα υγείας που μας εμπιστεύτηκε, καθώς επίσης και για τις διαθέσιμες επιλογές και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται.