Skip to main content

Κατάψυξη ωαρίων. Νέα χρονιά και οικογενειακός προγραμματισμός,πιστεύεις ότι είναι πολύ νωρίς για να το σκεφτείς; Αμερικανοί επιστήμονες σε έρευνα που διεξήγαγαν κατέληξαν ότι η επίτευξη εγκυμοσύνης μετά τα 40 και ειδικά όταν η γυναίκα είναι πάνω από 42 ετών είναι 10 φορές δυσκολότερη από ότι είναι στην ηλικία των 30 και μετά.

Η νέα αυτή έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM)και εντόπισε σε δείγμα 198 γυναικών ηλικίας 20-45 ετών, ότι η γυναίκα στην ηλικία των 43 ετών χρειάζεται κατά μέσον όρο 44 ωάρια για να παραχθεί ένα υγιές έμβρυο σε αντίθεση με μία γυναίκα 35-37 ετών η οποία θα χρειαζόταν 4,4 ωάρια κατά μέσον όρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Dr. Meredith Brower από το Ronal Reagan Medical Center του University of California, Los Angeles (UCLA) επισημαίνουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να περιμένουν πολύ πριν αποφασίσουν για μια εγκυμοσύνη καθώς βάση των αποτελεσμάτων και εφόσον το γυναικείο σώμα απελευθερώνει μόνο ένα ωάριο μηνιαίως, θεωρητικά μία γυναίκα στα 43 της θα χρειαστεί 4 χρόνια για να τεκνοποιήσει σε αντίθεση με τους 4,5 μήνες που θα απαιτούνταν στην ηλικία των 37 ετών.

Οι Dr. Meredith Brower και οι συνεργάτες της στα πλαίσια της έρευνας κατέγραψαν ότι ο αριθμός των ωαρίων που απαιτούνται για μία βιώσιμη εγκυμοσύνη αυξάνεται με σχεδόν γεωμετρική πρόοδο μετά την ηλικία των 42 ετών.

Αναλυτικότερα, οι ηλικίες των γυναικών σε σχέση με το πόσα ωάρια παρήγαγαν σε κάθε κύκλο εξωσωματικής και πόσα υγιή έμβρυα δημιουργούνταν από την γονιμοποίηση αυτών των ωαρίων, καθώς και ο μέσος χρόνος σύλληψης υγιούς εμβρύου, είναι:

– κάτω των 35 ετών χρειαζόταν μόλις 3,8 ωάρια , μέσος χρόνος σύλληψης 15 εβδομάδες και 1 ημέρα
– 35-37 ετών 4,4 ωάρια, 17 εβδομάδες και 4 ημέρες
– 38-40 ετών 9,4 ωάρια, 37 εβδομάδες και 4 ημέρες
– 41-42 ετών 10,1 ωάρια, 40 εβδομάδες και 2 ημέρες
– 43 ετών 44 ωάρια, 4 χρόνια

Συνεπώς μία νέα γυναίκα δύναται να κάνει παιδί ευκολότερα καθώς παράγει πολύ περισσότερα ωάρια και περισσότερα γενετικώς υγιή έμβρυα. Η κατάψύξη ωαρίων αποτελεί για τις γυναίκες μία σημαντική επιλογή δεδομένου ότι οι συνθήκες διαβίωσης της σημερινής εποχής, βάζουν τη μητρότητα σε αναμονή καθώς οι γυναίκες θέτουν προτεραιότητες όπως εκπαίδευση, καριέρα, χρήματα, κατάληλλος σύντροφος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), από τα μωρά που γεννήθηκαν το 2012, το 38,4% γεννήθηκαν από γυναίκες ηλικίας έως και 29 ετών, το 56,5% γεννήθηκαν από γυναίκες ηλικίες 30 έως και 39 ετών, ενώ το 5% από γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών.

Η Dr. Meredith Brower αναφέρει ότι οι γυναίκες που θέλουν αυξήσουν τις πιθανότητες για μία υγιή εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερη ηλικία θα πρέπει να ενημερωθούν ότι η διαδικασία της καταψύξης των ωαριών τους, βάση των στοιχείων της μελέτης, προτείνεται να γίνει πριν την ηλικία των 38 ετών καθώς η σύλληψη σε μεγαλύερες ηλικίες είναι δυσκολότερη. Άλλωστε όσο πιο νεαρό είναι το ωάριο, τόσο πιο υγιές είναι.

Μερικές μεγάλες εταιρίες όπως η Apple και Facebook έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν στις εργαζόμενες τους, εφόσον το επιθυμούν, στις παροχές τους, κάλυψη των εξόδων για μια τέτοια ιατρική διαδικασία.

Close Menu