Skip to main content

Είναι το πιο γνωστό εμβόλιο και ο καλύτερος τρόπος πρόληψης για να μην αρρωστήσει η μέλλουσα μαμά! Ο έγκαιρος εμβολιασμός προτείνεται για την προστασία της μητέρας αλλά και του μωρού καθώς εάν νοσήσει από τον ιό της γρίπης ενδέχετε να παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα υγείας σε εκείνη και το μωρό.

Το εμβόλιο της γρίπης θα προστατέψει το βρέφος και μετά την γέννα, κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, καθώς τα αντισώματα της μητέρας παιρνούν στο έμβρυο.

Περιεχόμενα

Είμαι Έγκυος & Υγειής, Γιατί Πρέπει Να Κάνω Το Εμβόλιο Γρίπης;

Όταν είσαι έγκυος γίνονται στο σώμα σου πολλές αλλαγές, όπως στο ανοσοποιητικό σου σύστημα, στην καρδιά, στους πνεύμονες.  Οι αλλαγές αυτές σε κάνουν πιο ευάλωτη σε πιθανές λοιμώξεις και γρίπη ακόμα και 2 εβδομάδες αφού έχεις γεννήσει!

Εάν “κολλήσεις” γρίπη και δεν έχεις εμβολιαστεί, διατρέχεις μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων και πιθανής νοσηλείας.

Μία συχνή επιπλοκή της γρίπης είναι η βρογχίτιδα, μία μόλυνση στο στήθος που μπορεί να είναι σοβαρή και να εξελιχθεί σε πνευμονία.

Όσον αφορά το μωρό, μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή της γέννηση ελλειποβαρούς νεογνού. 

Επίσης το εμβόλιο της γρίπης συμβάλλει στην αποτροπή πρόωρου τοκετού και στην αποφυγή συγγενών ανωμαλιών, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Είναι Ασφαλές στην Εγκυμοσύνη;

Επιστημονικές μελέτες που έχουν αναλύσει στοιχεία από εκαντοντάδες χιλιάδες εγκύους και τα μωρά τους, έχουν δείξει ότι είναι ασφαλές.  Σε ετήσια βάση, τις τελευταίες δεκαετίες, το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείτε σε εκατομμύρια έγκυες διεθνώς.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Clinical Infectious Diseases, έδειξε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είχε προστατευτική δράση και στα 3 τρίμηνα της κύησης. 

Στη συγκεκριμένη μελέτη αξιολογήθηκαν δεδομένα για την περίοδο 2010-2016 από δύο εκατομμύρια εγκύους στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Ισραήλ. 

Επίσης ένα από τα ευρήματα της μελέτης, έδειξε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας για επιπλοκές που συνδέονται με τη γρίπη όπως η πνευμονία.

Το Εμβόλιο της Γρίπης στη Διάρκεια της Λοχείας & του Θηλασμού.

Εάν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σου δεν έκανες το εμβόλιο της γρίπης, τότε μπορείς και ενδύκνειτε να το κάνεις, για την προστασία τη δική σου αλλά και του μωρού από τη γρίπη. 

Η γρίπη μεταδίδετε από άνθρωπο σε άνθρωπο και όσοι έρχονται σε επαφή με το μωρό, μπορεί να την μεταδόσουν. 

Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς το μωρό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του έχει ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα και ο οργανισμός του είναι ανέτοιμος να αντιμετωπίσει την γρίπη.

Εάν θηλάζεις και κάνεις το αντιγριπικό εμβόλιο το μωρό σου θα προστευτεί καθώς τα αντισώματα θα περάσουν από το μητρικό γάλα στο μωρό σου.

Πως Λειτουργεί το Εμβόλιο της Γρίπης;

Όταν κάνεις το εμβόλιο, ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σου και παράγει αντισώματα ενάντια στον ιό της γρίπης.

Τα αντισώματα σε προστεύουν από το να νοσήσεις ή σε βοηθούν εφόσον νοσήσεις να είναι σε ηπιότερη μορφή.  Το εμβόλιο παρέχει προστασία απένατι στους ιούς της γρίπης στο 60% – 90% των περιπτώσεων και αυτό επειδή κάθε χρόνο ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται.

Τα αντισώματα περνούν μέσα από αίμα και τον πλακούντα στο μωρό και βοηθούν στην προστασία του, εώς και 6 μήνες από την γέννηση του.  Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς βοηθά το ανώριμο ανοσοποιητικό του σύστημα επειδή τα μωρά μπορούν να κάνουν εμβόλια 6 μήνες μετά από την γέννηση τους.

Μπορεί να Προκαλέσει Αποβολή;

Πολλές μελέτες έχουν δείξει, ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν αυξάνει τις πιθανότητες για αποβολή στις έγκυες που εμβολιάστηκαν, σε σχέση με αυτές που δεν εμβολιάστηκαν. 

Πρόσφατα όμως το Ομοσπονδιακό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της Αμερικής, δημοσίευσε μία μελέτη με νέα ευρήματα.

Στην έρευνα που διεξήχθει, αξιολογήθηκαν στοιχεία που συλλέχθησαν από έγκυες οι οποίες για δύο συνεχόμενες χρονιές (εποχή γρίπης 2010-2011 & 2011-2012) ήταν έγκυες και έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο.  Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι διπλασιάστηκε ο κίνδυνος αποβολής κατά τις 28 ημέρες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό.

Να σημειωθεί οτι οι ερευνητές που διεξήγαν την έρευνα αλλά και οι μεγάλες οργανώσεις υγείας των ΗΠΑ (CDC, ACOG) τονίζουν, ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλες μελέτες για την περαιτέρω διερεύνηση, αξιολόγηση και επιβεβαίωση των παραπάνων ευρημάτων.

Ανεπιθύμητες Παρενέργειες στην Εγκυμοσύνη.

Οι παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν στην εγκυμοσύνη, είναι οι ίδιες όπως σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες που εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο:

Πόνο, ερυθρότητα, ευαισθησία ή μικρό πρίξιμο στην περιοχή της ένεσης

Τάση λιποθυμίας/λιποθυμία

Πονοκέφαλο

Πυρετό

Μυϊκοί πόνοι

Ναυτία

Κόπωση

Τα ανωτέρω συμπτώματα, εάν εμφανιστούν, υποχωρούν σε 1-2 ημέρες χωρίς θεραπεία εάν όμως κάτι σε ανησυχήσει ενημέρωσε τον γυναικολόγο σου.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Εάν έχεις σοβαρή αλλεργία στην πρωτεϊνη των αυγών ή σε συστατικό του εμβολίου στο παρελθόν δεν θα πρέπει να κάνεις το εμβόλιο και να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου.

Πως Γίνεται το Εμβόλιο της Γρίπης;

Με ενδομυϊκή ένεση στο μπράτσο ή βαθιά υποδόρια ένεση.  Δεν πρέπει να γίνεται ενδοφλέβια.

Μπορείς να κάνεις το αντιγριπικό εμβόλιο στο ιατρείο ή στο φαρμακείο της γειτονιάς σου αφού συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου.

Πότε Πρέπει να Γίνεται το Εμβόλιο της Γρίπης;

Συστήνετε στις γυναίκες που εγκυμονούν κατά την διάρκεια του χειμώνα ή είναι λεχώνες και θηλάζουν. Το εμβόλιο μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε τρίμηνο της κύησης. (Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων του Υπουργείου Υγείας).

Ιδανικά πρέπει να το κάνεις τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο αλλά δεν είναι απαγορευτικό να το κάνεις αργότερα ή και νωρίτερα. 

Για να ξεκινήσει η κάλυψη του οργανισμού σου ενάντια στην γρίπη πρέπει να περάσουν 14 ημέρες από τότε που θα κάνεις το εμβόλιο έτσι ώστε να παραχθούν τα αντισώματα.

Πότε ΔΕΝ Πρέπει να Γίνεται το Εμβόλιο της Γρίπης;

 

Εάν:

Είσαι άρρωστη και έχεις πυρετό

Έχεις αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου

Έχεις σοβαρή αλλεργία στο αυγό.

Μπορώ να Αρρωστήσω εάν έχω κάνει το Αντιγριπικό Εμβόλιο;

Το εμβόλιο παρέχει προστασία απένατι στα πιο πιθανά στελέχη του ιού της γρίπης που ενδέχετε να παρουσιαστούν στην χειμερινή περίοδο.  Τα στελέχη του ιού της γρίπης όμως είναι πολλά και μερικές ιώσεις μπορεί να οφείλόνται σε κάποια στελέχη που δεν καλύπτονται από το εμβόλιο.

Το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει από τον ιό της γρίπης και όχι από το απλό κρυολόγημα που οφείλετε σε άλλους τύπους ιών.

Από την στιγμή που θα εμβολιαστείς το ανοσοποιητικό σου χρειάζεται 2 εβδομάδες για να δημιουργήσει αντισώματα.  Εάν έρθεις σε επαφή με τον ιό της γρίπης σε αυτό το μεσοδιάστημα τότε δεν είσαι ακόμα προστευμένη και μπορεί να κολλήσεις γρίπη! 

Δεν οφείλεται όμως στο εμβόλιο!

Επίσης έαν νοσήσεις, τότε ενδέχεται να έχεις κολλήσεις άλλο στέλεχος του ιού που δεν καλύπτεται από το εμβόλιο που έκανες.

Τα συμπτώματα όμως θα είναι πιο ύπια καθώς ο οργανισμός έχει ήδη με τον εμβολιασμό σου αναπτύξει κάποια άμυνα.

Συνοπτικά Tips!

  • Δημιούργησε μία ασπίδα προστασίας για σένα και το μωρό σου, ζήτησε από από τον σύντροφο σου, το μεγαλύτερο παιδί αλλά και τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με σένα και το μωρό να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο.

  • Τα οφέλη από την πρόληψη της γρίπης με τον εμβολιασμό είναι πολύ περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους και παρενέργειες του εμβολίου.

  • Δεν μπορείς να πάθεις γρίπη από το εμβόλιο!

  • Εάν διστάζεις να εμβολιαστείς, μίλησε στον γυναικολόγο σου. Επίσης, το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) παρέχει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολίου γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , λοχείας και θηλασμού το χειμώνα!

Close Menu