Skip to main content

Δεν είσαι η μόνη!  Όλες το έχουμε ξεχάσει κάποια στιγμή.  Ένα νέο μηνιαίο χάπι που θα κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά, θα λύσει το πρόβλημα.  Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα βοηθήσει στην αποτροπή ανεπιθύμητων κυήσεων λόγω της μη σωστής χρήσης του αντισυλληπτικού χαπιού.

Το αντισυλληπτικό χάπι αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά για την αποτελεσματικότητα του αυτή, απαιτείται η σωστή ημερήσια λήψη του.

Το 50% των γυναικών ξεχνά να πάρει το ημερήσιο αντισυλληπτικό χάπι ή το παίρνει την λάθος ώρα, τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μήνες.

Η Έρευνα

Νέα αμερικάνικη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, έδειξε ότι το νέο αντισυλληπτικό χάπι με την μορφή κάψουλας, που διαλύεται αργά στο στομάχι, μπορεί να προσφέρει αντισυλληπτική προστασία για περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Το μηνιαίο χάπι, αποτελεί μία καλή επιλογή για τις γυναίκες που ξεχνούν κάποιες φορές να πάρουν το χάπι.

Η ερευνητική ομάδα, χρηματοδοτήθηκε με 13 εκατομμύρια δολλάρια από το Ίδρυμα Μπιλ Γκειτσ (The Bill and Melinda Gates Foundation).

Το χάπι δοκιμάστηκε σε θηλυκούς χοίρους και αναμένεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές σε γυναίκες, σε μερικά χρόνια.

Πως λειτουργεί το μηνιαίο χάπι;

Το πρωτότυπο χάπι έχει σχήμα αστεριού και είναι τοποθετημένο μέσα σε μία διασπώμενη κάψουλα, όχι μεγαλύτερη από την κάψουλα με το συμπλήρωμα Ω3.

Μόλις φτάσει στο στομάχι, το αστεροειδές χάπι, ανοίγει σαν τα πέταλα του λουλουδιού, και αρχίζει να αποδεσμεύει σταδιακά τις ορμόνες που είναι αποθηκευμένες σε κάθε ένα από τα έξι κομμάτια του.

Μετά την κατάποση του, η κάψουλα παραμένει στο στομάχι για εβδομάδες, και αποδεσμεύει σταδιακά τις ορμόνες έτσι ώστε τα επίπεδα τους να αποτρέπουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.  Ο τρόπος παραγωγής του χαπιού αυτού, δεν επιτρέπει στο οξύ του στομάχου να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του και “αντέχει” στο στομάχι για 30 ημέρες.

Ο Δρ. Τζιοβάννι Τραβέρσο (Dr. Giovanni Traverso) από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (Harvard Medical School), ο οποίος ανάπτυξε το πρωτότυπο χάπι μαζί με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology MIT),  ανέφερε ότι “Τα αποτελέσματα των ερευνών μας, δείχνουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με το πεπτικό σύστημα από την χρήση του μηνιαίου χαπιού.  Η ασφάλεια του χαπιού είναι πολύ σημαντική για εμάς.”

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στα τέστ που έγιναν στους θηλυκούς χοίρους, τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι το μηνιαίο αντισυλληπτικό χάπι, αποδέσμευε την ίδια ποσότητα ορμονών στο αίμα, με το ημερήσιο αντισυλληπτικό χάπι.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το αντισυλληπτικό χάπι;

Το αντισυλληπτικό χάπι χρησιμοποιείται από εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως εδώ και πολλά χρόνια, με επιτυχία.  Το ποσοστό επιτυχίας του φτάνει στο 99%, δηλαδή λιγότερες από μία γυναίκες στις εκατό, θα μείνει έγκυος.

Όμως, τα αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι, πολλές γυναίκες ξεχνούν να το πάρουν συστηματικά, χάνοντας κάποιες δόσεις ή λαμβάνοντας το λάθος ώρες, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών και συνεπώς η αποτελεσματικότητα του χαπιού.

Βάση λοιπόν των αποτελεσμάτων των ερευνών αυτών, το ποσοστό επιτυχίας του χαπιού είναι περίπου 91%, δηλαδή περίπου εννέα γυναίκες στις εκατό, θα μείνουν έγκυες.                                                                                                              

Με το νέο μηνιαίο χάπι, το ποσοστό επιτυχίας, θα αυξηθεί καθώς η λήψη του σε μηνιαία βάση θα αποτρέπει την παράλειψη κάποιας δόσης και οι απαιτούμενες ορμόνες στο αίμα, για την αποφυγή μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, θα παραμένουν στα σωστά επίπεδα.

Η νέα αυτή τεχνολογία των μηνιαίων χαπιών, όταν θα είναι διαθέσιμη, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την χορήγηση άλλων φαρμάκων για ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, Αλτσχαϊμερ, βοηθώντας περισσότερους ανθρώπους να μην ξεχνούν το χάπι τους.

  • Το μηνιαίο αντισυλληπτικό χάπι, σου προσφέρει περισσότερες επιλογές και έλεγχο όσον αφορά την μέθοδο αντισύλληψης που θα σε βολεύει.

Close Menu