Skip to main content

Ομάδα Αίματος & Κορωναϊός. Υπάρχει σχέση;

Ομάδα Αίματος & Κορωναϊός, ίσως και να σχετίζονται.  Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας στην Κίνα, έδειξαν ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α έχουν κατά πολύ περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον νέο κορωναϊό COVID-19, από ότι οι άλλες ομάδες αίματος.  Συγκεκριμένα η ομάδα Ο έχει τις μικρότερες πιθανότητες να νοσήσει από τον νέο κορωναϊό.  Επίσης η ομάδα αίματος συνδέεται και με την σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί ο COVID-19.

Ομάδα Αίματος & Κορωναϊός. Η Έρευνα

Η επιστημονική μελέτη διεξήχθη από Κινέζους επιστήμονες σε δείγμα 2.173 ασθενών του νέου κορωναϊού σε τρία νοσοκομεία.  Επίσης ανέλυσαν στοιχεία από 3.694 κατοίκους της Wuhan που όμως δεν νόσησαν από τον νέο κορωναϊό.  Οι επιλογή των κατοίκων και των ασθενών έγινε με τυχαία επιλογή.

Τα στοιχεία βασίζονται στον πληθυσμό της πόλης Ουχάν (Wuhan), την περιοχή από όπου ξεκίνησε η πανδημία και την πόλη Σεντσέν (Shenzhen).

 

Τα Αποτελέσματα

Εξετάζοντας το δείγμα του πληθυσμού με τους υγιείς κατοίκους, η κατανομή της ομάδας αίματος που είχαν ήταν:

Ομάδα Αίματος Α: 32,16%

Ομάδα Αίματος Β: 24,9%

Ομάδα Αίματος ΑΒ: 9,1%

Ομάδα Αίματος Ο: 33,84%

 

Ενώ η κατανομή της ομάδας αίματος των ασθενών του νέου κορωναϊού ήταν:

Ομάδα Αίματος Α: 37,75%

Ομάδα Αίματος Β: 24,42%

Ομάδα Αίματος ΑΒ: 10,03%

Ομάδα Αίματος Ο: 25,8%

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η ομάδα αίματος Ο αποτελεί την πιο κοινή ομάδα αίματος στον γενικό πληθυσμό της Κίνας με ποσοστό 33,84%, ενώ η ομάδα Α έχει ποσοστό 32,16%. Όμως όσον αφορά τους ασθενείς του νέου κορωναϊού, τα κρούσματα της ομάδας Ο ήταν τα λιγότερα με ποσοστό 26%, ενώ της ομάδας Α ήταν τα περισσότερα με ποσοστό 38%.

Τα ποσοστά των κρουσμάτων του νέου κορωναϊού της ομάδας Β ήταν 26,5% και της ομάδας ΑΒ ήταν 10%. Οι διαφορές αυτές όμως είναι μικρές καθώς στον γενικό πληθυσμό της Κίνας οι ομάδες αίματος Β και ΑΒ αποτελούν μόνο το 25% και 9% του πληθυσμού αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα αυτά ήταν ανάλογα και στα τρία νοσοκομεία που συμμετείχαν στην έρευνα.

Συνεπώς τα άτομα με ομάδα αίματος Α είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τον νέο κορωναϊό, ενώ τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έιχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Τα αποτέλεσματα δεν επηρεάζονταν από το φύλο ή την ηλικία των ατόμων.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι ασθενείς με ομάδα αίματος Α έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον κορωναϊό COVID-19 σε σχέση με την ομάδα Ο, κατά 63%.

Συγκεκριμένα από τους 206 ασθενείς που έχασαν την ζωή τους, οι 85 είχαν ομάδα αίματος Α και οι 52 είχαν ομάδα αίματος Ο.

Και πάλι τα ποσοστά δεν επηρεάζονταν από το φύλο ή την ηλικία.

 

  • Αν είσαι ομάδα Α δεν σημαίνει ότι θα νοσήσεις 100% αλλά ότι πιθανόν να έχεις περισσότερες πιθανότητες να νοσήσεις.

  • Αν είσαι ομάδα Ο δεν σημαίνει ότι δεν θα νοσήσεις, απλά ενδέχεται να έχεις μικρότερες πιθανότητες να νοσήσεις.

Close Menu