Skip to main content

Τι είναι τα ινομυώματα της μήτρας;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για τα ινομυώματα της μήτρας είναι ότι ΔΕΝ είναι καρκίνος. Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι του μυϊκού ιστού που περιβάλλει την μήτρα και έχουν μέγεθος λίγα εκατοστά. Εμφανίζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σε ποσοστό 40% στις ηλικίες μεταξύ 30 και 45 ετών. Ενώ μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα και ενίοτε εξουθενωτικά συμπτώματα, τα ινομυώματα είναι επίσης πολύ καλά θεραπεύσιμα χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Ινομυώματα – Διάκριση

υποβλεννογόνοια (κάτω από το εσωτερικό στρώμα της μήτρας)
ενδοτοιχωματικά (μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας)
υπο-ορογόνια (κάτω από το εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας)

Συμπτώματα

Όπως προαναφέραμε, το ινομύωμα είναι ένας τύπος καλοήθους όγκου που μπορεί να εμφανιστεί εντός ή και εκτός της μήτρας. Περίπου το 75% όλων των γυναικών θα αναπτύξουν ινομυώματα κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους. Οι περισσότερες θα είναι ασυμπτωματικές. Πολλά ινομυώματα θα υποχωρήσουν μόνα τους. Μπορούν όμως να οδηγήσουν σε ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων και ενοχλητικών συμπτωμάτων. Επομένως, είναι σημαντικό να αναλάβετε τον έλεγχο των θεραπευτικών σας επιλογών και όχι απλώς να υποφέρετε σιωπηλά από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν τα ινομυώματα:

  • Μεγάλη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση
  • Υπογονιμότητα, καθ’εξιν αποβολές
  • Διογκωμένη κοιλιά και αύξηση βάρους
  • Προβλήματα ούρησης ή ακράτεια
  • Επώδυνο σεξ και μειωμένη σεξουαλική ορμή
  • Αισθήματα απομόνωσης και κατάθλιψης
  • Αναιμία και κόπωση που σχετίζεται με την αναιμία
  • Άγχος που σχετίζεται με ανεξέλεγκτα συμπτώματα, όπως η απροσδόκητη, έντονη αιμορραγία

Εάν το ινομύωμα είναι πολύ μικρό ή εάν διανύετε εμμηνόπαυση, μπορεί να μην έχετε κανένα σύμπτωμα. Τα ινομυώματα μπορεί ακόμη και να συρρικνωθούν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης σας πέφτουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Αυτές οι ορμόνες διεγείρουν την ανάπτυξη των ινομυωμάτων.

Εάν είστε έγκυος και έχετε ινομυώματα ή μείνετε έγκυος και έχετε ινομυώματα, ο γυναικολόγος θα παρακολουθεί προσεκτικά την κατάστασή σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ινομυώματα δεν προκαλούν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μιλήστε με τον γυναικολόγο σας εάν περιμένετε να μείνετε έγκυος και έχετε ινομυώματα.

Διάγνωση

Κατά την κλινική γυναικολογική εξέταση ανιχνεύονται ινομυώματα μεγάλου μεγέθους (>5εκ.), ενώ με το ενδοκολπικό γυναικολογικό υπερηχογράφημα ανιχνεύονται ινομυώματα από 2εκ. και πάνω. Για μεγαλύτερη ακρίβεια ως προς τη θέση, το μέγεθος και την υφή τους χρησιμοποιείται η μαγνητική τομογραφία.

Ινομύωμα Fibroids

Αιτίες των ινομυωμάτων

Δεν είναι σαφές γιατί αναπτύσσονται τα ινομυώματα. Δύο διαφορετικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τον σχηματισμό τους:

  • Ορμόνες: Οι ωοθήκες παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Αυτές οι ορμόνες προκαλούν την αναγέννηση του ενδομήτριου τοιχώματος κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου και διεγείρουν την ανάπτυξη των ινομυωμάτων.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Τα ινομυώματα μπορεί να υπάρχουν στην οικογένεια. Εάν η μητέρα, η αδελφή ή η γιαγιά σας έχει ιστορικό αυτής της πάθησης, μπορεί να την αναπτύξετε και εσείς.

Οι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ινομυώματα εάν έχουν έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

  • οικογενειακό ιστορικό ινομυωμάτων
  • είναι 30 ετών ή μεγαλύτεροι
  • υψηλό σωματικό βάρος

Ινομυώματα και κύστεις ωοθηκών

Οι κύστες ωοθηκών είναι σχηματισμοί με λεπτά τοιχώματα γεμάτοι με υγρό υλικό, οι οποίες εντοπίζονται μέσα ή στην επιφάνεια των δύο ωοθηκών και εξαφανίζονται όταν αρχίζει η επόμενη έμμηνος ρύση. Οι κύστες είναι καλοήθεις και συχνά ασυμπτωματικοί, όπως ακριβώς και τα ινομυώματα.

Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πυελικό πόνο, φούσκωμα και αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Μάθετε περισσότερα για το πώς συγκρίνονται τα ινομυώματα με τις κύστεις.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των πολυπόδων και των ινομυωμάτων;

Και οι δύο είναι καλοήθη όγκοι/μορφώματα εντός της μήτρας. Η κύρια διαφορά; Τα ινομυώματα και οι πολύποδες περιέχουν πολύ διαφορετικούς τύπους ιστών. Τα ινομυώματα αποτελούνται από πυκνό, συνδετικό ινώδη ιστό. (Η λέξη ινομύωμα προέρχεται από το ινώδης.) Οι πολύποδες αποτελούνται από ενδομητρικό ιστό, τον ιστό που βρίσκεται στην επένδυση της μήτρας.

Γιατί είναι σημαντική η αναγνώριση της διαφοράς; Και τα δυο μορφώματα μπορούν να προκαλέσουν βαριές περιόδους, ακανόνιστες περιόδους ή προβλήματα γονιμότητας, αλλά τα ινομυώματα δεν είναι εξ ορισμού καρκινικά. Αντίθετα, οι πολύποδες της μήτρας έχουν τη δυνατότητα να γίνουν καρκίνος. Ως εκ τούτου, ο γυναικολόγος σας θα πρέπει να παρακολουθεί για αλλαγές στο μέγεθος και σε οποιοδήποτε από τα συμπτώματά σας.

Θεραπεία-Αντιμετώπιση Ινομυωμάτων

Φαρμακευτική αγωγή με ορμονικά σκευάσματα για τη συρρίκνωσή τους και τη μείωση των μητρορραγιών για το διάστημα της θεραπείας. Μετά το τέλος της θεραπείας τα ινομυώματα επιστρέφουν στην αρχική τους κατάσταση εφόσον δεν αφαιρεθούν χειρουργικά.

Χειρουργική αφαίρεση με Λαπαροσκόπηση για τα ενδοτοιχωματικά και τα υπορογόνια ινομυώματα και με Υστεροσκόπηση για τα υποβλεννογόνια ινομυώματα. Οι επεμβάσεις αυτές εφαρμόζονται σύμφωνα με τις αρχές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Η νοσηλεία και στις δύο περιπτώσεις είναι μικρότερη από 24 ώρες. Λαμβάνονται επίσης όλα τα μέτρα για τη διατήρηση στο μέγιστο της γονιμότητας της γυναίκας.

Γιατί να μας επιλέξετε

Στο επίκεντρο της επίσκεψης της γυναίκας στο ιατρείο μας είναι η παροχή εξατομικευμένης διάγνωσης με διαγνωστικό εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας τελευταίας γενιάς και ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα γυναικολογικής υγείας που την απασχολεί. Ενημερώνεται αναλυτικά για τις επιλογές που είναι διαθέσιμες όσον αφορά το προσωπικό της πρόβλημα υγείας και μαζί επιλέγουμε την καταλληλότερη αγωγή για εκείνη βάση των δικών της προσωπικών αναγκών στη καθημερινότητα της.

Στο Εξειδικευμένο Κέντρο μας ΓΥΝΑΙΚΑ+ παρέχουμε εξατομικευμένες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για τη σύγχρονη Γυναίκα σε κάθε στάδιο της Ζωής της.

 

Close Menu