Skip to main content

Η δυσμηνόρροια είναι ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το γνωστό σε όλες μας “πόνο περιόδου” στις “δύσκολες ημέρες του μήνα”. Είναι ο έντονος πόνος που επηρεάζει την καθημερινή ζωή πολλών γυναικών κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και οδηγεί στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, συνήθως παυσίπονα.

Πάνω από τις μισές γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση βιώνουν πόνο περιόδου (δυσμηνόρροια) για μία έως δύο ημέρες κάθε μήνα. Και παρόλο που ο πόνος της περιόδου μπορεί να σημαίνει πονοκέφαλο ή γενική δυσφορία, ο πόνος συνήθως προκαλείται από τις κράμπες της περιόδου. 

Οι εμμηνορροϊκές κράμπες οφείλονται σε χημικές ουσίες μέσα στο σώμα σου (προσταγλανδίνες), οι οποίες προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα, βοηθώντας την να αποβάλει την εσωτερική επένδυσή της (το ενδομήτριο) όταν έχεις περίοδο. Ουσιαστικά, ο οργανισμός της γυναίκας προκαλεί αυτούς τους σπασμούς, προκειμένου να βοηθήσει το αίμα να φύγει κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης.

Αυτή η φυσιολογική διαδικασία μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, στο κάτω μέρος της πλάτης, στη βουβωνική χώρα ή στο άνω μέρος των μηρών σας.

Δυσμηνόρροια και Συμπτώματα

Πόνος στην κοιλιά, πονοκέφαλος, πόνος στη μέση, ναυτία, εφίδρωση, εμετός.

Διάκριση Δυσμηνόρροιας

Διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

Πρωτοπαθής Δυσμηνόρροια

Δε συνδέεται με κάποιο παθολογικό/οργανικό αίτιο αλλά οφείλεται στην παραγωγή προσταγλανδίνων που προκαλούν τις συσπάσεις της μήτρας. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία, όπου παράγονται από τη μήτρα κατά την έμμηνο ρύση, όταν όμως τα επίπεδα τιμών τους είναι αυξημένα τότε ο πόνος είναι μεγαλύτερος και έχουμε δυσμηνόρροια.

Δευτεροπαθής Δυσμηνόρροια

Συνήθως οφείλεται στην Ενδομητρίωση, δηλαδή σε έκτοπη ανάπτυξη ενδομητρίου σε θέσεις όπως ωοθήκες, περιτόναιο, σάλπιγγες. Αλλες πιθανές αιτίες είναι η Αδενομύωση, Ινομυώματα, οι πολύποδες και οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας. Πιο αναλυτικά,

Ενδομητρίωση

Η επένδυση της μήτρας, γνωστή και ως ενδομήτριο, αναπτύσσεται στο εσωτερικό της μήτρας. Αλλά αν έχετε ενδομητρίωση, το ενδομήτριό σας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, συνήθως σε άλλα μέρη των αναπαραγωγικών σας οργάνων, όπως οι ωοθήκες ή οι σάλπιγγες. Όταν το σώμα σας προσπαθεί να αποβάλει τον ιστό της μήτρας κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, το ενδομήτριο που αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα δεν έχει πού να πάει. Μπορεί να παγιδευτεί στο σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επώδυνες κράμπες, έντονη αιμορραγία, ερεθισμό και φλεγμονή. Με την πρόοδο της ιατρικής, οι περισσότερες περιπτώσεις ενδομητρίωσης μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή ή/και άλλες διαδικασίες.

Αδενομύωση

Η αδενομύωση αποτελεί καλοήθη πάθηση της μήτρας που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη έκτοπου ενδομήτριου ιστού μέσα στο μυομήτριο (μυϊκό τοίχωμα της μήτρας).  Το ενδομήτριο μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο τον μυ της μήτρας, αλλά συνήθως επηρεάζει ένα σημείο. Η αδενομύωση είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κράμπες. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς προκαλεί την αδενομύωση, αλλά οι γυναίκες που έχουν κάνει παιδιά ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη μήτρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να την αναπτύξουν.

Ινομυώματα

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι που μπορεί να αναπτυχθούν στο βλεννογόνο της μήτρας. Μπορεί να είναι τόσο μικρές που είναι αδύνατο να τις δούμε με γυμνό μάτι, ή αρκετά μεγάλες ώστε να αλλάξουν το σχήμα της μήτρας σας. Εμφανίζονται συνήθως κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας και συχνά συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται εντελώς μετά την εμμηνόπαυση.

Οι γιατροί δεν μπορούν να είναι σίγουροι ποιος θα αναπτύξει ινομυώματα της μήτρας, αλλά ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κάποιου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ηλικία, η αφροαμερικανική καταγωγή, το οικογενειακό ιστορικό ινομυωμάτων και το υπερβολικό βάρος.

Δεδομένου ότι τα ινομυώματα αναπτύσσονται στο βλεννογόνο της μήτρας, μπορεί να προκαλέσουν βαριές περιόδους και επώδυνες εμμηνορρυσιακές κράμπες.

Κύστεις των ωοθηκών

Οι κύστεις των ωοθηκών αναπτύσσονται στις ωοθήκες, συνήθως κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Πολλές γυναίκες αναπτύσσουν τουλάχιστον μία μικρή κύστη κάθε μήνα, η οποία φυσιολογικά εξασθενεί. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες έχουν πολλαπλές ή μεγάλες κύστεις ωοθηκών που μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή επιπλοκές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί ιατρική θεραπεία για τη διαχείριση των κύστεων.

Οι κύστεις των ωοθηκών μπορεί επίσης να προκληθούν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία μια ορμονική ανισορροπία προκαλεί την ανάπτυξη πολλών μικρών, αβλαβών κύστεων στις ωοθήκες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επώδυνες περιόδους, δυσκολία στην εγκυμοσύνη, αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλα προβλήματα υγείας. Τα συμπτώματα του PCOS περιλαμβάνουν ακανόνιστες περιόδους, υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα, αύξηση του σωματικού βάρους, δυσκολία στην απώλεια βάρους, ακμή και αραίωση των μαλλιών. Ο γυναικολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπείες για να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του PCOS.

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID)

Η Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) αποτελεί μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια που ξεκινά από τη μήτρα σας και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα αναπαραγωγικά όργανα. Η PID μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι σας ή πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Στένωση του τραχήλου της μήτρας

Κατάσταση κατά την οποία ο τραχηλικός σωλήνας στενεύει είτε λόγω χειρουργικής επέμβασης, ή άλλης κατάστασης (πχ κληρονομική δυσπλασία, δυσλειτουργία στην παραγωγή βλέννης, λοιμώξεις, καρκίνος, ακτινοβολία, ατροφία κλπ).

Συγγενείς καταστάσεις

Ορισμένες παθήσεις με τις οποίες γεννηθήκατε μπορεί να προκαλέσουν επώδυνη έμμηνο ρύση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια μήτρα με ακανόνιστο σχήμα ή άλλες παθήσεις που επηρεάζουν τις ωοθήκες ή τις σάλπιγγες σας.

 

Πως Επηρεάζει Η Δυσμηνόρροια (Πόνος Περιόδου) Τη Καθημερινότητα Της Γυναίκας;

Ποιά είναι η θεραπεία της δυσμηνόρροιας

Ξεκούραση και ύπνος, σωστή διατροφή, άσκηση, χρήση θερμοφόρας, ζεστό μπάνιο, παυσίπονα. Στις περιπτώσεις που ο πόνος δεν υποχωρεί με τα παυσίπονα, σε συνεργασία με το γυναικολόγο θα επιλεγεί η καταλληλότερη για την περίπτωσή σου φαρμακευτική αγωγή.

Πότε να απευθυνθώ στο γυναικολόγο;

Εάν έχετε έντονες ή ασυνήθιστες κράμπες εμμήνου ρύσεως ή κράμπες που διαρκούν περισσότερο από τρεις ημέρες, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας. Τόσο οι πρωτογενείς όσο και οι δευτερογενείς εμμηνορρυσιακές κράμπες είναι θεραπεύσιμες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξεταστείτε.

Αρχικά, ο γυναικολόγος θα σας ζητήσει να περιγράψετε τα συμπτώματα και τους εμμηνορροϊκούς κύκλους σας. Έπειτα θα πραγματοποιήσει πυελική εξέταση εισάγοντας 2 δάχτυλα (πάντα με γάντια) στον κόλπο σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο ιατρός ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ένα κολποδιαστολέα. Αυτό του επιτρέπει να δει καλύτερα τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Μπορεί να λάβει ένα μικρό δείγμα κολπικού υγρού για εξέταση. Ο στόχος της εξέτασης είναι να προσδιοριστεί εάν μια ιατρική πάθηση προκαλεί επώδυνες περιόδους. Εάν δεν υπάρχει προφανής αιτία, ο ιατρός θα σας διαγνώσει με πρωτοπαθή δυσμηνόρροια.

Ωστόσο, εάν ο γυναικολόγος πιστεύει ότι μπορεί να έχετε δευτεροπαθή δυσμηνόρροια (που προκαλείται από άλλη πάθηση), μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετες εξετάσεις. Οι απεικονιστικές και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις επιτρέπουν στον γυναικολόγο σας να εξετάσει καλύτερα τη μήτρα σας και άλλα αναπαραγωγικά όργανα. Ο ιατρός μπορεί να σας συστήσει:

  • Υπερηχογράφημα: Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιεί υψίσυχνα ηχητικά κύματα για τη δημιουργία εικόνων της μήτρας, των ωοθηκών και άλλων αναπαραγωγικών εσωτερικών οργάνων σας. Μέσω των σύγχρονων συσκευών υπερήχων που διαθέτει η κλινική GynaikaPlus, απεικονίζονται σε τρισδιάστατη μορφή οι τυχόν ανωμαλίες που δεν φαίνονται στην γυναικολογική εξέταση, όπως οι κύστες, τα ινομυώματα, οι πολύποδες και οι φλεγμονές, ακόμα κι αν είναι σε ασυμπτωματικό στάδιο.
  • Υστεροσκόπηση: Πρόκειται για μια σύγχρονη μέθοδο κατά την οποία ο γυναικολόγος εισέρχεται στη μήτρα μέσω του κόλπου με το υστεροσκόπιο, μια συσκευή με πολύ λεπτή κάμερα. Με αυτόν τον τρόπο μεταδίδεται στο χειρουργό η εικόνα σε υψηλή ευκρίνεια μέσω μιας οθόνης. Ακόμη, στο υστεροσκόπιο μπορούν να εφαρμοστούν διάφορα ειδικά εργαλεία αναλόγως την επέμβαση που χρειάζεται να γίνει. Η υστεροσκόπηση χωρίζεται σε επεμβατική και διαγνωστική και αποτελεί μια μέθοδο μεγάλης ακρίβειας. 
  • Λαπαροσκόπηση: Ο πάροχός σας κάνει μικροσκοπικές τομές στην κοιλιά σας και στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα λαπαροσκόπιο (έναν λεπτό σωλήνα με φως και κάμερα στο άκρο) για να δει τα πυελικά σας όργανα. Με την λαπαροσκόπηση παρέχεται η δυνατότητα πλήρους ελέγχου των ενδοκοιλιακών οργάνων, δηλαδή των έσω γεννητικών οργάνων (μήτρας, σαλπίγγων, ωοθηκών) αλλά και των υπόλοιπων εσωτερικών οργάνων, όπως το έντερο, το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη κ.λπ.

Εάν αυτές οι εξετάσεις δείξουν ότι έχετε κάποια πάθηση που προκαλεί επώδυνη έμμηνο ρύση, ο γυναικολόγος θα συζητήσει μαζί σας τη θεραπεία.

Γιατί να μας επιλέξετε

Στο επίκεντρο της επίσκεψης της γυναίκας στο ιατρείο μας είναι η παροχή εξατομικευμένης διάγνωσης με διαγνωστικό εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας τελευταίας γενιάς και ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα γυναικολογικής υγείας που την απασχολεί. Ενημερώνεται αναλυτικά για τις επιλογές που είναι διαθέσιμες όσον αφορά το προσωπικό της πρόβλημα υγείας και μαζί επιλέγουμε την καταλληλότε

Ενημερώσου, επέλεξε και προστάτεψε ό,τι πολυτιμότερο έχεις: το σώμα σου και την υγεία σου!

Στο Εξειδικευμένο Κέντρο μας ΓΥΝΑΙΚΑ+ παρέχουμε εξατομικευμένες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για τη σύγχρονη Γυναίκα σε κάθε στάδιο της Ζωής της.

 

Close Menu