Skip to main content

Γυναικολογική υγεία και καύσωνας.

 

Είναι σημαντικό να προστατεύουμε τους εαυτούς μας αναγνωρίζοντας όλους τους τρόπους με τους οποίους η ζέστη μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό, καθώς το φετινό καλοκαίρι σημειώνει θερμοκρασίες ρεκόρ- αλλά εξίσου σημαντικό είναι να αντιμετωπίσουμε ορισμένες κοινές παρανοήσεις, ειδικά όσον αφορά τη γυναικολογική υγεία.

 

Σε κανέναν δεν αρέσει ιδιαίτερα να αισθάνεται ιδρωμένος και κολλώδης παντού, αλλά η ουσία είναι ότι η ζέστη ή οποιαδήποτε αλλαγή στην εποχή δεν επηρεάζει τη γυναικολογική υγεία ή δεν προκαλεί αλλαγές στον κόλπο. Ο κόλπος είναι ένα εσωτερικό όργανο του γυναικείου σώματος και, ως εκ τούτου, η θερμοκρασία του ρυθμίζεται όπως ακριβώς και η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος.

 

Εξετάστε αυτές τις γυναικολογικές συμβουλές καθώς αντιμετωπίζετε τη ζέστη αυτό το καλοκαίρι:

 

Να είστε προσεκτικοί όταν πρόκειται για την περιποίηση της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αρκετές γυναίκες προχωρούν σε αποτρίχωση (μπικίνι κλπ). Ανάλογα με τη μέθοδο αφαίρεσης, η περιποίηση μπορεί να οδηγήσει σε ενσφηνωμένες τρίχες, δυσάρεστο έγκαυμα από το ξυράφι και μολύνσεις των τριχοθυλακίων ή θυλακίτιδα.

Η αποτρίχωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δερματικούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων εγκαυμάτων από καυτό κερί, κοψίματα από το ξύρισμα και ακόμη και μικροαμυχές που είναι γυμνές με το μάτι, οι οποίες μπορούν να μολυνθούν και να αυξήσουν τον κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένων του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και της μολυσματικής τερμίνθου.

Αν πρόκειται να κάνετε αποτρίχωση στο μπικίνι, προσπαθήστε να την κάνετε από επαγγελματία που εφαρμόζει σωστή υγιεινή (φοράει γάντια, χρησιμοποιεί καινούργια laser για την αποτρίχωση κ.λπ.). Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε καλή υγιεινή μετά από κάθε είδους αποτρίχωση και να κρατάτε την περιοχή καθαρή, ενώ παρακολουθείτε για τυχόν σημάδια μόλυνσης.

 

Μην προχωρείτε σε υπερβολές όσον αφορά την κολπική υγιεινή.

 

Ο κόλπος δεν χρειάζεται επιπλέον προσοχή ή καθαρισμό μόνο και μόνο λόγω του θερμότερου καιρού- είναι ένα καταπληκτικό μέρος της γυναικείας ανατομίας με την ικανότητα να αντέχει κάθε είδους αλλαγές στο pH από υγρά όπως το αίμα της περιόδου και η εκσπερμάτιση μετά τη συνουσία. Ο κόλπος σας μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα σε φυσιολογικές συνθήκες από μόνος του, και αυτό δεν θα αλλάξει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Εάν ταξιδεύετε, φροντίστε εκ των προτέρων για τη σεξουαλική σας υγεία.

 

Μην ξεχνάτε να αγοράζετε και να συσκευάζετε προφυλακτικά, μαζί με τα αντισυλληπτικά, για προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την εγκυμοσύνη. Προσπαθήστε να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας για έλεγχο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και προγραμματισμό αντισύλληψης αρκετά νωρίτερα από το ταξίδι.

 

Μην πέφτετε θύματα μύθων.

 

Ορισμένοι λένε ότι η χρήση στενού ή υγρού μαγιό για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στο κολπικό pH, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κολπίτιδα, μόλυνση από ζυμομύκητες ή βακτηριακή κολπίτιδα. Αυτό απλώς δεν είναι αλήθεια. Τα στενά, βρεγμένα ρούχα μπορεί να οδηγήσουν σε εξωτερικό ερεθισμό του αιδοίου ή των χειλέων από το τρίψιμο/τσάκισμα, αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την κολπική φλεγμονή και μόλυνση. Το δέρμα του αιδοίου είναι στην πραγματικότητα αρκετά ανθεκτικό ώστε να αντέχει το καθημερινό τρίψιμο των ρούχων και την τακτική τριβή από τη σεξουαλική επαφή. Έτσι, ακόμα και αν το μαγιό σας είναι άβολα στενό, πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.

 

Στο επίκεντρο της επίσκεψης της γυναίκας στο ιατρείο μας είναι η παροχή εξατομικευμένης διάγνωσης με διαγνωστικό εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας τελευταίας γενιάς και ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα γυναικολογικής υγείας που την απασχολεί. Ενημερώνεται αναλυτικά για τις επιλογές που είναι διαθέσιμες όσον αφορά το προσωπικό της πρόβλημα υγείας και μαζί επιλέγουμε την καταλληλότερη αγωγή για εκείνη βάση των δικών της προσωπικών αναγκών στη καθημερινότητα της.

Dr. ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΟΥΛΓΕΡΑΚΗΣ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ

Dr. ΝΟΥΛΗ ΞΕΝΙΤΙΔΟΥ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ

Close Menu