Skip to main content

Το Τεστ Παπανικολάου είναι ένα εργαλείο ελέγχου που χρησιμοποιούν οι γυναικολόγοι για την ανίχνευση μη φυσιολογικών κυττάρων και καρκίνου. Κατά τη διάρκεια του επιχρίσματος Παπανικολάου, ο  γυναικολόγος λαμβάνει δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας.

Ο τράχηλος της μήτρας αποτελείται από δύο μέρη και δύο διαφορετικούς τύπους κυττάρων:

Ενδοτράχηλος: Αυτό είναι το εσωτερικό τμήμα του τραχήλου της μήτρας. Περιβάλλει τη “σήραγγα” που οδηγεί από τη μήτρα στον κόλπο. Περιέχει ψηλά κύτταρα που μοιάζουν με στήλες (κυλινδρικό επιθήλιο) και είναι υπεύθυνα για την έκκριση βλέννας.

Εξωτράχηλος: Πρόκειται για το εξωτερικό τμήμα του τραχήλου της μήτρας και προεξέχει στον κόλπο. Ο εκτοτράχηλος φιλοξενεί πλακώδη κύτταρα, τα οποία στο μικροσκόπιο μοιάζουν με λέπια ψαριού (πλακώδες επιθήλιο).

Εκεί όπου συναντώνται αυτοί οι δύο τύποι κυττάρων σχηματίζονται οι περισσότεροι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας και προκαρκινικά κύτταρα.

Τι είναι το test Παπανικολάου;

Το τεστ Παπανικολάου είναι ο κυτταρολογικός έλεγχος του τραχήλου της μήτρας βοηθώντας τους γυναικολόγους να ανιχνεύσουν μη φυσιολογικά κύτταρα και καρκίνο. Λειτουργεί με τη δειγματοληψία κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας.

Ο έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωσή του. Με την τελευταία, είναι η θεραπεία καθίσταται αποτελεσματική.

Οι γυναικολόγοι συνιστούν δύο εξετάσεις για τον σκοπό αυτό:

 • Το τεστ Παπανικολάου, το οποίο ελέγχει για μη φυσιολογικά κύτταρα.
 • Το τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), το οποίο ανιχνεύει DNA από τον ιό HPV για να αποκαλύψει τόσο την παρουσία όσο και τον τύπο του.

Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν τον γυναικολόγο να καθορίσει αν ένα άτομο έχει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή αν έχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει αυτή τη νόσο.

Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να ανιχνεύσουν:

 • προκαρκινικές κυτταρικές μεταβολές
 • την παρουσία του HPV
 • την παρουσία καρκίνου

Εάν οι εξετάσεις οδηγήσουν σε διάγνωση, το άτομο μπορεί στη συνέχεια να αναζητήσει θεραπεία.

Ο έλεγχος ρουτίνας δεν περιλαμβάνει πάντα αυτόματα και τις δύο εξετάσεις ταυτόχρονα, αλλά ένα άτομο μπορεί να ζητήσει να γίνει εξέταση HPV ταυτόχρονα με το τεστ Παπανικολάου.

Πως γίνεται

Το Τέστ Παπανικολάου ΠΑΠ γίνεται στο γυναικολογικό ιατρείο. Η γυναίκα ξαπλώνει στο ειδικό γυναικολογικό κρεβάτι. Ο γυναικολόγος τοποθετεί κολποδιαστολέα έτσι ώστε να φανεί ο τράχηλος. Παίρνει δείγμα από τον κόλπο, τον εξωτράχηλο και τον ενδοτράχηλο και το τοποθετεί σε συγκεκριμένο τρυβλίο  και αποστέλλετε στο κυτταρολογικό εργαστήριο για εξέταση. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα σε περίπου μία εβδομάδα. Η εξέταση είναι ανώδυνη και κρατά μερικά λεπτά.

Πότε πρέπει να κάνω τεστ Παπανικολάου;

Οι συστάσεις σχετικά με τη συχνότητα διενέργειας τεστ Παπανικολάου εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες.

Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • ηλικία
 • ιατρικό ιστορικό
 • έκθεση σε Διαιθυλοστιλβεστρόλη (DES) πριν από τη γέννηση
 • Λοίμωξη HIV
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, για παράδειγμα, λόγω του HIV, μεταμόσχευσης οργάνων ή χημειοθεραπείας.

Συστήνεται:

 • Οι γυναίκες ηλικίας 21-29 ετών πρέπει να κάνουν τεστ Παπανικολάου κάθε 3 χρόνια.
 • Γυναίκες ηλικίας 30-65 ετών πρέπει να κάνουν τεστ Παπανικολάου κάθε 3 χρόνια ή τεστ HPV κάθε 5 χρόνια ή συν-τεστ Παπανικολάου και HPV κάθε 5 χρόνια.
 • Μετά την ηλικία των 65 ετών, οι περισσότερες γυναίκες δεν θα χρειάζονται τεστ Παπανικολάου ή HPV. Ωστόσο, οι παράγοντες κινδύνου κάθε ατόμου ποικίλλουν.

Επειδή, όμως, η πρόληψη αποτελεί τη καλύτερη θεραπεία, προτείνεται οι γυναίκες να κάνουν τεστ Παπανικολάου κάθε 1 με 3 χρόνια.

Μετά από ολική υστερεκτομή, δηλαδή τη χειρουργική αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας, το τεστ Παπανικολάου δεν είναι πλέον απαραίτητο.

Όποια έχει υποβληθεί σε υστερεκτομή επειδή είχε καρκινικά ή προκαρκινικά κύτταρα θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει τακτικές εξετάσεις.

Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε Για Το Τεστ Παπανικολάου

Τι άλλο μπορεί να ανιχνεύσει το τεστ ΠΑΠ;

Το Τέστ Παπανικολάου μπορεί επίσης να ανιχνεύσει ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, λοιμώξεις ή και κάποιο έρπητα. Επιπροσθέτως, πέρα από τον εντοπισμό μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο και στον ενδοτράχηλο της γυναίκας, με το τεστ Παπανικολάου μπορούν να εντοπιστούν κολπίτιδες, τραχηλίτιδες και μολύνσεις.

Πώς θα νιώσετε κατά την εξέταση

Το τεστ Παπανικολάου προκαλεί μόνο ήπια δυσφορία στους περισσότερους ανθρώπους. Η δυσφορία που προκαλεί είναι συνήθως παρόμοια με τις κράμπες της περιόδου. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε κάποια πίεση κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Μπορεί να αιμορραγήσετε λίγο μετά την εξέταση.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης της γυναίκας στο ιατρείο μας είναι η παροχή εξατομικευμένης διάγνωσης με διαγνωστικό εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας τελευταίας γενιάς και ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα γυναικολογικής υγείας που την απασχολεί. Ενημερώνεται αναλυτικά για τις επιλογές που είναι διαθέσιμες όσον αφορά το προσωπικό της πρόβλημα υγείας και μαζί επιλέγουμε την καταλληλότερη αγωγή για εκείνη βάση των δικών της προσωπικών αναγκών στη καθημερινότητα της.

Dr. ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΟΥΛΓΕΡΑΚΗΣ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ

Dr. ΝΟΥΛΗ ΞΕΝΙΤΙΔΟΥ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ

Close Menu