Skip to main content

Τι είναι οι Πολυκυστικές Ωοθήκες;

Οι ωοθήκες, οι οποίες περιλαμβάνουν «μικρές κύστεις» ή αλλιώς ωοθυλάκια, όπως φαίνονται και στον υπέρηχο, χαρακτηρίζονται ως πολυκυστικές. Εκτιμάται ότι περίπου το 20% των γυναικών έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές στην υγεία τους, με τις πιο συνηθισμένες να είναι οι διαταραχές στην περίοδο. Μερικές από αυτές τις γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, το οποίο συχνά συνοδεύεται από πιο σοβαρά συμπτώματα και προβλήματα υγείας και, επίσης, μπορεί να οδηγήσει πιθανώς και σε υπογονιμότητα.

 

Συνήθη Συμπτώματα & Επιπλοκές που Έχουν οι Πολυκυστικές Ωοθήκες

Τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων είναι συχνά η αιτία δερματικών προβλημάτων, όπως είναι η υπερβολική τριχοφυΐα και η ακμή. Ακόμη, λόγω ανωμαλίας ή παύσης της ωορρηξίας, οι γυναίκες με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών αντιμετωπίζουν πιθανότητα υπογονιμότητας. Ακόμη, το υπερβολικό βάρος είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, και φαίνεται πως η μείωση του βάρους μπορεί να μειώσει τα υπόλοιπα συμπτώματά τους. Ακόμα και αν γίνει μια μικρή απώλεια βάρους, όπως 5 με 8 κιλά, αυτή μπορεί:

  • Να σταθεροποιήσει τον κύκλο της περιόδου.
  • Να βελτιώσει τα επίπεδα της ινσουλίνης και της χοληστερόλης.
  • Να συμβάλει στην μείωση της ακμής και της υπερβολικής τριχοφυΐας.

 

Ωστόσο, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να παρουσιάσει μακροπρόθεσμα και άλλους σοβαρούς κινδύνους και επιπλοκές για την υγεία:

  • Η αντοχή στην ινσουλίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Οι γυναίκες με αυτό το σύνδρομο έχουν την τάση να εμφανίζουν υπερπλασία του ενδομητρίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου.

 

Αντιμετώπιση & Θεραπεία για τις Πολυκυστικές Ωοθήκες

Διάφορες επιλογές θεραπείας προτείνονται για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών από τον έμπειρο και εξειδικευμένο Γυναικολόγο, Λαπαροσκόπο και Χειρουργό Μαιευτήρα Dr. Μανώλη Δουλγεράκη. Η θεραπεία προσαρμόζεται σε κάθε γυναίκα, λαμβάνοντας υπόψη:

  • Τα συμπτώματά της.
  • Άλλα ενδεχόμενα προβλήματα υγείας, τα οποία αντιμετωπίζει.
  • Την επιθυμία της για εγκυμοσύνη.

 

Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να αποτελέσει μία μακροπρόθεσμη θεραπευτική προσέγγιση για γυναίκες με το σύνδρομο που δεν επιθυμούν να μείνουν έγκυες. Αυτή η θεραπεία πρέπει να συνδυαστεί και με χάπια, τα οποία περιέχουν προγεστερόνη και οιστρογόνα. Η λήψη αυτών των χαπιών συμβάλλει:

  • Στη σωστή ρύθμιση της περιόδου.
  • Στη ελάττωση της υπερβολικής τριχοφυΐας και της ακμής, μειώνοντας τα επίπεδα των ανδρογόνων.
  • Στον περιορισμό του κινδύνου για ενδομητρικό καρκίνο.

 

Επιπλέον, η μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων μπορεί να επιτευχθεί μέσω της θεραπείας ευαισθητοποίησης του οργανισμού στην ινσουλίνη. Για γυναίκες με αυτό το σύνδρομο, αυτή η θεραπεία, μειώνοντας τα επίπεδα των ανδρογόνων, βελτιώνει την ωορρηξία.

 

Εξετάσεις για Διάγνωση των Πολυκυστικών Ωοθηκών

Στο Γυναικολογικό Μαιευτικό Κέντρο Gynaika Plus, για τη διάγνωση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών, λαμβάνονται υπόψη:

  • Η κλινική εικόνα της ασθενούς.
  • Η εμφάνιση των ωοθηκών στην υπερηχογραφική εξέταση.
  • Τα αποτελέσματα από τις ορμονικές εξετάσεις.

 

Παράγοντες Προδιάθεσης για τις Πολυκυστικές Ωοθήκες

Το σύνδρομο συχνά συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων καθώς και με την ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη. Επιπλέον, φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει ένας γενετικός παράγοντας προδιάθεσης (κληρονομικότητα), ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση του συνδρόμου.

Close Menu