Περιεχόμενα
Οστεοπόρωση και εμμηνόπαυση
Η οστεοπόρωση και η εμμηνόπαυση είναι στενά συνδεδεμένες. Κατά την εμμηνόπαυση, η παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες μειώνεται δραστικά. Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, βοηθώντας στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
Με τη μείωση των οιστρογόνων, η αναδόμηση των οστών διαταράσσεται, οδηγώντας σε αυξημένη οστική απώλεια. Αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, μιας πάθησης που χαρακτηρίζεται από αδύναμα και εύθραυστα οστά, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.
Παράγοντες κινδύνου:
Όπως προαναφέραμε, η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση είναι ένας τύπος οστεοπόρωσης που εμφανίζεται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Οφείλεται στην απότομη μείωση των οιστρογόνων, ορμονών που προστατεύουν τα οστά. Η έλλειψη οιστρογόνων οδηγεί σε αυξημένη οστική απώλεια, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται πιο λεπτά, πιο εύθραυστα και πιο επιρρεπή σε κατάγματα. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου είναι:
- Ηλικία (άνω των 50 ετών)
- Οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης
- Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D
- Έλλειψη σωματικής άσκησης
- Κάπνισμα
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ., κορτικοστεροειδή)
Συμπτώματα:
Η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, μπορεί να εμφανιστούν:
- Πόνος στην πλάτη
- Απώλεια ύψους
- Κύφωση (καμπούρα)
- Κατάγματα, ιδιαίτερα στη σπονδυλική στήλη, τον καρπό και το ισχίο
Διάγνωση:
Η διάγνωση γίνεται με μέτρηση της οστικής πυκνότητας μέσω της εξέτασης DEXA (διπλής ενέργειας ακτινοβολίας Χ).
Πρόληψη οστεοπόρωσης
Είναι σημαντικό οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την προστασία της οστικής τους υγείας, όπως:
- Διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D: Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, πράσινων φυλλωδών λαχανικών, και έκθεση στον ήλιο.
- Συστηματική άσκηση: Δραστηριότητες που ενισχύουν τα οστά, όπως περπάτημα, τρέξιμο, χορός, και ασκήσεις με βάρη.
- Διακοπή καπνίσματος και περιορισμός αλκοόλ: Αυτές οι συνήθειες επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των οστών.
- Έλεγχος οστικής πυκνότητας: Σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
- Φαρμακευτική αγωγή: Εάν κριθεί απαραίτητο από τον γιατρό σας, για την πρόληψη ή τη θεραπεία της οστεοπόρωσης
Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καταγμάτων και στη διατήρηση της ποιότητας ζωής των γυναικών στην εμμηνόπαυση.
Αντιμετώπιση
Για να αντιμετωπιστεί η οστεοπόρωση, είναι απαραίτητο να εντοπιστεί στα αρχικά στάδια, πριν ακόμα εδραιωθούν οι μόνιμες βλάβες στα οστά. Γι’ αυτό, χρειάζεται τακτική παρακολούθηση των γυναικών στην κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση, με μέτρηση οστικής πυκνότητας, καθώς και έλεγχος διαφόρων μεταβολικών παραγόντων. Πάντως, ακόμα και μετά την εκδήλωσή της, μπορούμε με την κατάλληλη θεραπεία να αναστείλουμε την προοδευτική επιδείνωση της νόσου. Μάθετε περισσότερα για την Οστεοπόρωση και την αντιμετώπισή της.