Skip to main content
Μέλλουσα Μαμά

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α΄ΤΡΙΜΗΝΟΥ & ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΈΛΕΓΧΟΣ

By 3 Ιουνίου, 20154 Απριλίου, 2022No Comments

Ως προγεννητικός έλεγχος ορίζεται το σύνολο των εξετάσεων στις οποίες θα υποβληθεί η γυναίκα νωρίς στην εγκυμοσύνη ή, ακόμη καλύτερα, στο διάστημα κατά το οποίο προγραμματίζει να μείνει έγκυος.

Ο προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει:

Εξετάσεις Ούρων (Γενική Ούρων) για να ελεχθούν: το Σάκχαρο, Λεύκωμα και Κετόνες.

Εξετάσεις Αίματος: ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ…

Υπερηχογράφημα αρχόμενης κύησης παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για: την ύπαρξη ενδομήτριας κύησης, τον αποκλεισμό εξωμήτριας κύησης, την ηλικία της κύησης, την ομαλή εξέλιξη της, τον αριθμό των εμβρύων, την ανάπτυξη του εμβρύου, την ύπαρξη καρδιακού παλμού (από την 6-7η εβδομάδα και μετά θα μπορείς να ακούς τη καρδιά του εμβρύου να χτυπάει με 110 – 150 παλμούς!)

Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται στις 6-11 εβδομάδες είναι απολύτως ανώδυνη για τη μητέρα και ακίνδυνη για το μωρό.

Επιπλέον εξετάσεις

  • Καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος αερόβια και αναερόβια
  • Καλλιέργεια τραχηλικού εκκρίματος για μυκόπλασμα και ουρεάπλασμα
  • Πλήρη γυναικολογική εξέταση, με διακολπική υπερηχογραφική μελέτη των έσω γεννητικών οργάνων και υπερηχογράφημα μαστών (όταν κρίνεται απαραίτητο)
  • Καλό είναι να έχουν προηγηθεί τεστ Παπανικολάου και καρδιολογική εκτίμηση.
  • Γίνεται έλεγχος της Αρτηριακής σου πίεσης και κλινική εξέταση.

Κλινική Εξέταση: Ο γυναικολόγος σου θα ψηλαφήσει την κοιλιά σου για να βεβαιωθεί ότι η μήτρα και το έμβρυο αναπτύσονται φυσιολογικά. Θα μετρήσει το βάρος σου το οποίο και θα καταγράφει και θα ελέγχει περιοδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης σε κάθε επίσκεψη σου, θα εξετάζονται τα χέρια και τα πόδια σου για εμφάνιση κιρσών και πρηξιμάτων. Απλή κατακράτηση υγρών όπως προχωρά η εγκυμοσύνη είναι αναμενόμενη, το υπερβολικό πρήξιμο όμως μπορεί να αποτελεί ένδειξη προεκλαμψίας.

Υπερηχογράφημα μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου η οποία σε συνδυασμό με τη μέτρηση συγκεκριμένων βιοχημικών δεικτών στο αίμα της εγκύου μας δείχνει τι πιθανότητες υπάρχουν το έμβρυο να παρουσιάζει σύνδρομο Down και άλλες χρωμοσωματικές ανωμαλίες. Διενεργείται μεταξύ 11ης-14ης εβδομάδας κύησης.

Μέτρηση Αυχενικής Διαφάνειας:  Είναι μία εξέταση υπερήχων με την οποία υπολογίζουμε τον κίνδυνο χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο. Γίνετε μεταξύ της 11 και 14 εβδομάδας εγκυμοσύνης καθότι τότε είναι ορατή και μετρήσιμη στη περιοχή του αυχένα μια συγκέντρωση υγρού η οποία μπορεί να είναι αυξημένη σε περίπτωση χρωμοσωμικών διαταραχών (π.χ. σύνδρομο Down), καρδιακής ανωμαλίας ή λοίμωξης του εμβρύου.

Η ηλικία της μητέρας συμπεριλαμβάνεται ως δείχτης στον υπολογισμό του κινδύνου εμφάνισης χρωμοσωμικής ανωμαλίας του εμβρύου καθώς όσο μεγαλύτερη σε ηλικία είναι η έγκυος τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος.

Εξέταση Αίματος PAPP-A:  Επίσης γίνεται και μία εξέταση αίματος με την οποία μετριώνται τα επίπεδα δύο ορμονών που υπάρχουν στο αίμα της εγκύου (ελεύθερη β-χοριακή γοναδοτροπίνη και πρωτεϊνη PAPP-A). Οι μετρήσεις της εξέτασης αυτής συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του κινδύνου εμφάνισης χρωμοσωμικής ανωμαλίας του εμβρύου.

Λήψη Τροφοβλάστης (CVS): Αν έχουμε αυξημένο κίνδυνο από τα αποτελέσματα της αυχενικής διαφάνειας τότε συνίσταται η λήψη τροφοβλάστης (CVS).

Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος: Τα τελευταία δύο χρόνια διενεργείται και η μη επεμβατική ανίχνευση χρωμοσωματικών διαταραχών (από τη 10η εβδομάδα)    ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ…

 

Close Menu