Τα συμπτώματα του τοκετού
Ήδη από τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να παρατηρήσετε αρκετά σημάδια του επικείμενου τοκετού και ίσως έχετε την αίσθηση ότι θα γεννήσετε από μέρα σε μέρα. Μπορεί να έχετε συσπάσεις που αρχίζουν, επαναλαμβάνονται σε ακανόνιστα διαστήματα και τελικά σταματούν, να έχετε διάρροια, να νιώθετε έντονα την ανάγκη να κάνετε δουλειές προετοιμασίας για την υποδοχή του μωρού στο σπίτι κ.ά. Αλλά τα συμπτώμα που θα σας οδηγήσουν άμεσα στο μαιευτήριο είναι:
οι τακτικές συστολές της μήτρας: Όταν αρχίσει ο πραγματικός τοκετός, οι συστολές της μήτρας γίνονται επώδυνες και ρυθμικές. Στην αρχή διαρκούν 30΄΄-60΄΄ και ολοένα πυκνώνουν. Σε μερικές περιπτώσεις οι επίτοκες δεν τις αντιλαμβάνονται πλήρως, παρά μόνο όταν πια συμβαίνουν ανά 5΄. Στην ενεργό φάση του τοκετού οι συστολές διαρκούν 60΄΄-90΄΄, και συμβαίνουν ανά 2΄-4΄. Η αίσθησή τους μπορεί να θυμίζει τους πόνους της περιόδου. Κάποιες γυναίκες αισθάνονται έντονους πόνους στην πλάτη ή ένα διάχυτο κύμα δυσφορίας στην κοιλιά.
η ρήξη του αμνιακού σάκου: Οι μεμβράνες του αμνιακού σάκου σπάζουν απελευθερώνοντας το αμνιακό υγρό, που κυλάει με μικρή ή μεγαλύτερη ροή. Το αμνιακό υγρό είναι ζεστό και έχει χαρακτηριστική οσμή. Τα νερά «σπάνε» συνήθως στο τέλος της πρώτης φάσης ή και αργότερα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μία στις 10 γυναίκες ωστόσο μπορεί να έχει ρήξη αμνιακού σάκου στην αρχή του πρώτου σταδίου.
η βλέννη από τον τράχηλο: Τον τράχηλο φράζει ένα στρώμα βλεννογόνου, ώστε η μήτρα να προστατεύεται από τις μολύνσεις. Καθώς ο τράχηλος λεπταίνει και μαλακώνει πριν από τη γέννα, η βλέννη αυτή αποβάλλεται. Αν δείτε εκροή βλέννης, ο τοκετός πλησιάζει μεν, αλλά μπορεί τελικά να συμβεί ακόμη και 2 εβδομάδες αργότερα.