Skip to main content
Ενημερωμένη ΈφηβηΣύγχρονη Γυναίκα

Αντισυλληπτικά Χάπια και Καρκίνος της Μήτρας

By 8 Αυγούστου, 20155 Απριλίου, 2022No Comments

Αντισυλληπτικά Χάπια και Καρκίνος της Μήτρας.Τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν την πιο δημοφιλή μέθοδο αντισύλληψης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το αντισυλληπτικό χάπι προστατεύει και μειώνει τον κίνδυνο παρουσίασης καρκίνου του ενδομητρίου. Η τελευταία Διευθνής έρευνα διεξήχθει πρόσφατα και τα αποτελέσματα της παρουσιάστηκαν πριν λίγες ημέρες στο πλέον αναγνωρισμένο ιατρικό περιοδικό ογκολογίας “The Lancet Oncology” (Endometrial Cancer & Oral Contraceptive-published:Aug2015).

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή όσο περισσότερα χρόνια διαρκεί η λήψη του αντιλληπτικού χαπιού τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για μια γυναίκα να παρουσιάσει Καρκίνο της μήτρας.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία (meta-analysis) από 36 επιδημιολογικές έρευνες τα οποία αφορούσαν 27.276 γυναίκες με καρκίνο της μήτρας και 115.743 χωρίς καρκίνο της μήτρας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε 5 χρόνια λήψης του αντισυλληπτικού χαπιού, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου της μήτρας κατά 24%. Ενώ στα 10 χρόνια λήψης του χαπιού έχουμε μείωση της εμφάνισης του καρκίνου του ενδομητρίου σε γυναίκες μικρότερες των 75 ετών από 2,3 σε 1,3 περιστατικά ανά 100 γυναίκες.

Η προστατευτική αυτή επίδραση του χαπιού και η μείωση του κινδύνου διαρκεί ακόμα και μετά τη διακοπή λήψης του αντισυλληπτικού χαπιού για περισσότερα από 30 χρόνια. Συνεπώς μια γυναίκα μπορεί να έχει μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου και στη μεγαλύτερη ηλικία των 50+ ανάλογα με το πότε ξεκίνησε τη λήψη των αντισυλληπτικού χαπιού και τη διάρκεια χρήσης του.

Βάση των στοιχείων της μελέτης οι ερευνητές εκτιμούν ότι η χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού στις αναπτυγμένες χώρες έχει συντελέσει στο να αποφευχθούν περίπου 400.000 περιπτώσεις καρκίνου του ενδομητρίου σε γυναίκες κάτω των 75 ετών κατά τα τελευταία 50 χρόνια (1965-2014). Από αυτές οι 200.000 περιπτώσεις αφορούν τη τελευταία 10ετία (2005-2014).

Η επιλογή ή οχι της λήψης του αντισυλληπτικού χαπιού πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τον γυναικολόγο έτσι ώστε να ενημερωθείτε σωστά και ολοκληρωμένα πριν τη λήψη του.

Close Menu