Skip to main content
Δυναμική Γυναίκα 50+Ενημερωμένη ΈφηβηΜέλλουσα ΜαμάΣύγχρονη Γυναίκα

Γυναίκες και Προσδόκιμο Ζωής.

By 3 Νοεμβρίου, 20155 Απριλίου, 2022No Comments

Γυναίκες και προσδόκιμο ζωής.  Οι αναπαραγωγικοί παράγοντες που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής μιας γυναίκας είχαν αξιολογηθεί μέχρι πρόσφατα σχετικά με τις σημαντικές αλλαγές που σχετίζονται με τη φυσιολογία της γυναίκας. Τώρα μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “BMC Medicine” και διεξήχθη από το Imperial College του Λονδίνου αξιολογεί τη σχέση των αναπαραγωγικών χαρακτηριστικών στη ζωή της γυναίκας και το προσδόκιμο ζωής της.

Η επικεφαλής της ομάδας επιστημονικής έρευνας Melissa A. Merritt και οι συνεργάτες της ερεύνησαν στοιχεία από 322.972 γυναίκες, ηλικίας 25 – 70 ετών από δέκα ευρωπαικές χώρες.  Τα στοιχεία της έρευνας συλλέχθησαν σε μέσο διάστημα 12,9 ετών.  Στο χρονικό διάστημα αυτό υπήρξαν συνολικά 14.383 θάνατοι από τους οποίους οι 5.938 οφείλονταν σε καρκίνο και οι 2.404 θάνατοι σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου έχουν οι γυναίκες που:

  • ξεκίνησαν την έμμηνο ρήση πριν την ηλικία των 12 ετών έναντι των γυναικών που ξεκίνησαν την έμμηνο ρήση σε ηλικία 15 ετών και άνω.
  • γέννησαν μέχρι την ηλικία των 20 ετών ή μετά την ηλικία των 31 ετών, έναντι των γυναικών που γέννησαν μεταξύ της ηλικίας 20-30 ετών.
  • δεν έκαναν παιδί σε σχέση με αυτές που έκαναν παιδί
  • δεν θήλασαν τα μωρά τους σε σχέση με αυτές που τα θήλασαν
  • γέννησαν ένα παιδί σε σχέση με εκείνες που γέννησαν δύο ή περισσότερα.

Επίσης, οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικό χάπι και δεν κάπνιζαν είχαν μειωμένο ποσοστό κινδύνου για πρόωρο θάνατο.

Εντοπίστηκε ακόμη ότι ο κίνδυνος για πρόωρο θάνατο από καρδειαγγειακά αίτια, ήταν μικρότερος στις γυναίκες που ξεκνησαν την έμμηνο ρήση με καθυστέρηση, έχουν γεννήσει και έχουν θηλάσει.

Η μελέτη έδειξε ότι η γέννα, ο θηλασμός,  το αντισυλληπτικό χάπι και η καθυστερημένη έναρξη της έμμηνου ρήσεως στα κορίτσια σχετίζονται με καλύτερη υγεία και αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής της γυναίκας.  Συνεπώς εκτιμάτε ότι οι ορμονικοί παράγοντες είναι συντελούν στο συσχετισμό των αναπαραγωγικών παραγόντων και του προσδόκιμου ζωής μιας γυναίκας.

Close Menu