Skip to main content
Μέλλουσα ΜαμάΣύγχρονη Γυναίκα

Έγκυος και διάγνωση καρκίνου

By 20 Οκτωβρίου, 20155 Απριλίου, 2022No Comments

Έγκυος και διάγνωση καρκίνου δεν σημαίνει απαραίτητα και διακοπή της εγκυμοσύνης.  Μία νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο αμερικάνικο ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine” έδειξε ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συγκεκριμένα στα δύο τελευταία τρίμηνα είναι δυνατόν να δοθεί αντικαρκινική θεραπεία (χημιοθεραπεία, ακτινοβολίες) χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στις νοητικές και καρδιακές λειτουργίες του παιδιού.

Η έρευνα αυτή αξιολόγησε 129 παιδιά από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ηλικίας ενός εώς τριών, συμπεριλαμβανομένων και τέσσερα ζευγάρια διδύμων. Ο μέσος όρος ηλικία της μητέρας ήταν 33,4 ετών και ο μέσος όρος της κύησης ήταν  17,7 εβδομάδες. Αξιολογήθηκαν ευρήματα από ομάδες παιδιών που οι μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ακολούθησαν μία από τις παρακάτω αγωγές:

  • Χημιοθεραπεία (1 -10 κύκλους μόνο χημιοθεραπεία ή και συνδιασμός άλλων θεραπειών) – 96 παιδιά (74,4%)
  • Ακτινοβολίες (μόνο ακτινοβολίες ή και συνδιασμός άλλων θεραπειών) – 11 παιδιά (8,5%)
  • Εγχείρηση – 13 παιδιά (10,1%)
  • Άλλες φαρμακευτικές αγωγές – 2 παιδιά (1,6%)
  • Καμία Αγωγή – 14 παιδιά (10,9%)

Τα αποτελέσματα στα 129 παιδιά που οι μητέρες τους ακολούθησαν κάποια αντικαρκινική θεραπεία, έδειξαν ότι οι νοητικές και καρδιακές λειτουργίες τους ήταν φυσιολογικές όπως και στην αντίστοιχη ομάδα παιδιών που γεννήθηκαν από υγιείς μητέρες.

Αν και οι αντικαρκινικές θεραπείες είναι πολύ τοξικές και διαπερνούν τον πλακούντα, τα θετικά αποτελέσματα της έρευνας συνδέονται με το χρόνο έναρξης της αντικαρκινικής αγωγής δηλαδή στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο και όχι στο πρώτο που είναι και το ποιο κρίσιμο για το έμβρυο.

Ο επικεφαλής της μελέτης Frederic Amant, Γυναικολόγος – Ογκολόγος των Πανεπιστημίων Katholieke Universiteit Leuven και University Hospitals Leuven του Βελγίου, επισήμαναν ότι βάση των αποτελεσμάτων της μελέτης δεν θα πρέπει να τερματίζεται μία εγκυμοσύνη για να ξεκινήσει την αντικαρκινική θεραπεία η γυναίκα.  Η θεραπεία της μέλλουσας μητέρας θα πρέπει αν ξεκινά άμεσα εφόσον βρίσκεται στα δύο τελευταία τρίμηνα της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, η μελέτη διευκρινίζει ότι παρόλο που κατά τη διάρκεια της έρευνας αξιολογήθηκαν πολλά διαφορετικά είδη χημιοθεραπείας δεν είναι εφικτό να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι όλα τα είδη χημιοθεραπείας είναι ασφαλή.  Επίσης θα πρέπει να αξιολογηθούν τυχόν επιδράσεις στη μετέπειτα ανάπτυξη των παιδιών από τριων ετών και πάνω, με μία νέα έρευνα.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να ενημερώνετε αναλυτικά για τις εναλλακτικές λύσεις στην αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και την αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Βάση όμως των αποτελεσμάτων της μελέτης ο κίνδυνος του πρόωρου βρέφους μίας μητέρας που ακολουθεί αντικαρκινική αγωγή να έχει μοναδικά σοβαρότερα προβλήματα και μίας υγιούς μητέρας χωρίς καρκίνο είναι πολύ μικρός.

Close Menu