Skip to main content
Μέλλουσα ΜαμάΣύγχρονη ΓυναίκαΧωρίς κατηγορία

Πρώτη κλινική δοκιμή εμφύτευσης βλαστοκυττάρων σε έμβρυα

By 20 Νοεμβρίου, 20155 Απριλίου, 2022No Comments

Τον Ιανουάριο του 2016 θα ξεκινήσει η πρώτη κλινική δοκιμή εμφύτευσης βλαστοκυττάρων σε έμβρυα μέσα στη μήτρα της μητέρας, με τη συμμετοχή επιστημόνων από τη Σουηδία και τη Μ. Βρετανίας.  Συγκεκριμένα οι επιστήμονες από το ιατρικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Βρετανικού νοσοκομείου Great Ormond Street, στοχεύουν στο να πετύχουν την θεραπεία παιδιών που θα γεννηθούν με την ανίατη γενετική νόσο Brittle Bone Disease (ατελής οστεογένεση).  Η ανίατη αυτή γενετική νόσος, προκαλεί τη γέννηση παιδιών με εύθραστα οστά και επηρεάζει περίπου 1 μωρό σε κάθε 25.000 γεννήσεις.

Η ασθένεια αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία για τα βρέφη αυτά που γεννιούνται με πολλαπλά κατάγματα.  Στην περίπτωση που το βρέφος επιβιώσει, θα αντιμετωπίζει προβλήματα όπως, μέχρι και 15 κατάγματα ετησίως, εύθραστα δόντια, προβλήματα ακοής και αναπτυξιακά προβλήματα.

Η ανίατη αυτή νόσος προκαλείται από ανωμαλίες στο DNA του αναπτυσόμενου εμβρύου, όπου το κολλαγόνο που συμβάλει στη δομή του οστού, είτε λείπει, είτε είναι κακής ποιότητας.  Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα βλαστοκύτταρα που θα εμφυτευτούν και τα οποία είναι ικανά να εξελιχθούν σε υγιείς ιστούς και κατά συνέπεια υγιή οστά, το οποία θα μετριάσουν τα συμπτώματα της νόσου και θα μειώσουν των αριθμό των καταγμάτων.

Τα βλαστοκύτταρα που θα χρησιμοποιηθούν στη κλινική αυτή δοκιμή, θα προέλθουν από έμβρυα – δωρητών, των οποίων έχει τερματιστεί πρόωρα η κύηση.

Στη κλινική αυτή δοκιμή, θα εμφυτευθούν βλαστοκύτταρα σε 15 έμβρυα που βρίσκονται στη μήτρα καθώς και αφού γεννηθούν.  Σε άλλα 15 μωρά η ίδια θεραπεία θα γίνει μόνο αφού γεννηθούν έτσι ώστε να συγκριθούν τα αποτελέσματα του αριθμού των καταγμάτων στα μωρά που είχαν την θεραπεία στη μήτρα και στα μωρά που δεν είχαν την θεραπεία παρά μόνο μετά τη γέννηση τους.

Σύμφωνα με την Dr. Cecilia Gotherstrom από το Karolinska Institute,  αποτελεί την πρώτη κλινική δοκιμή στο κόσμο και αν είναι επιτυχής θα ανοίξει ο δρόμος για τη προγεννητική εμφύτευση βλαστοκυττάρων και σε άλλες παθήσεις για τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλες θεραπείες διαθέσιμες π.χ. μυικές δυστροφίες Duchenne muscular Dystrophy.

Close Menu