Skip to main content

Το Smartphone μπορεί να σου σώσει τη Ζωή! Οι φωτογραφίες από τα κινητά μπορούν πλέον να σώσουν ζωές. Η κάμερα του κινητού σου μπορεί, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Massachusetts General Hospital & Harvard Medical School, να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του HPV του ιού που ευθύνεται για αυτόν το τύπο του καρκίνου.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Ralph Weissleder ανέφερε ότι η ψηφιακή ολογραφία, με απλά λόγια, η τρισδιάστατη δημιουργία εικόνων των κυττάρων μέσω συσκευής που συνδέεται με smartphone, μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η επιστημονική ομάδα στη δημοσίευση τους στο επιστημονική έκδοση PNAS, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο προγραμμάτισαν διαφορετικά μόρια, παρόμοια με αυτά που συλλέγονται κατά την εξέταση του Τεστ ΠΑΠ, να διαθλούν διαφορετικά το φως. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εισήγαγαν το δείγμα στη ειδική συσκευή που συνδέεται με το κινητό και “έριξαν” δέσμη φωτός. Ο αριθμός των μικροσφαιριδίων που είναι ορατός στη φωτογραφία προσδιορίζει και το μέγεθος του κινδύνου εκδήλωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Όσο μεγαλυτέρος ο αριθμός τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος.

Κατόπιν, τα δεδομένα αποστέλλονται στον υπολογιστή, όπου αναδομείται η εικόνα των κυττάρων που είναι ορατά.  Η εικόνα αυτή μαζί με τα αποτελέσματα αποστέλλεται στη συνέχεια στο κινητό του γιατρού που διεξάγει την εξέταση.

Η διαδικασία κοστίζει $1,80 και διαρκεί 45 λεπτά.  Το μικρό κόστος, η ακρίβεια της εξέτασης αλλά και η αμεσότητα των αποτελεσμάτων καθιστούν την μέθοδο αυτή ως ένα δυνατό εργαλείο που βοηθά στον διαχωρισμό των γυναικών με μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από αυτές με μικρότερο κίνδυνο, καθώς και στον εντοπισμό του ιού HPV.

Η διαδικασία της εξέτασης για την γυναίκα είναι λιγότερο επεμβατική από τη διαδικασία του Τέστ ΠΑΠ, με την ίδια ακρίβεια των αποτελεσμάτων σύμφωνα με τον Δρ.Ralph Weissleder και την ερευνητική ομάδα του.

Close Menu