Ο μύθος ότι οι ομοφυλόφιλες γυναίκες δεν χρειάζεται να κάνουν Τέστ ΠΑΠ καθώς έχουν σεξουαλικές επαφές μόνο με γυναίκες δεν ισχύει σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίνδεϊ (University of Sydney). Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία της έρευνας που έγινε σε γυναίκες ηλικίας από 17 εως 30 ετών, για το χρονικό διάστημα 2010 εώς το 2012. Αναλυτικά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα τουλάχιστον μία φορά:
- το 58,3% των αμφιφυλόφιλων γυναικών
- το 52,9% των ομοφυλόφιλων γυναικών
- το 80% των ετερόφυλων γυναικών
Συγκεκριμένα όσον αφορά το Τέστ ΠΑΠ, μόνο το 65,2% των ομοφυλόφιλων γυναικών το έκανε σε σύγκριση με το 70,8% των αμφιφυλόφιλων γυναικών και το 79,4% των ετερόφυλων γυναικών.
Όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο LGBT Health, δυστυχώς οι ομοφυλόφιλες γυναίκες ελέγχουν λιγότερο τη γυναικολογική τους υγεία σε σχέση με τις ετερόφυλες βάζοντας τη σε κίνδυνο. Είναι σημαντικό να ενημερωθούν σωστά οι γυναίκες σχετικά με το ότι οι λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν και από την σεξουαλική επαφή με τα γεννητικά όργανα άλλων γυναικών ακόμα και κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών ερωτικών παιχνιδιών.
Η Dr. Julie Mooney-Somers μέλος της ερευνητικής ομάδας και Καθηγήτρια του University of Sydney, ανέφερε ότι περίπου 60% των ομοφυλόφιλων γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν ιστορικό επαφής με άντρες, συνεπώς αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να μην αμελούν τη γυναικολογική εξέταση και το Τέστ ΠΑΠ.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αναπτύσσεται χωρίς να γίνει αντιληπτός καθώς δεν έχει συμπτώματα σε αρχικό στάδιο. Δυστυχώς όταν παρουσιαστούν τα συμπτώματα η νόσος βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Δεν θα πρέπει λοιπόν να αμελήται το Τέστ ΠΑΠ σε ετήσια βάση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από όλες τις γυναίκες.