Skip to main content

Διατροφή και επανεμφάνιση Καρκίνου του Μαστού. Η σωστή διατροφή μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση Καρκίνου του Μαστού σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Journal of Clinical Oncology”. Στη μελέτη αυτή έλαβαν μέρος 3000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και με μέσο όρο ηλικίας 53 ετών.

Ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά. Διπλασίασαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και κατανάλωναν τροφές με περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερα λιπαρά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 30% των 3000 γυναικών που είχαν διαγνωστεί και ακολουθούσαν αγωγή για τον καρκίνο του μαστού δεν αντιμετώπιζε εξάψεις που αποτελεί  μία συχνή παρενέργεια της αντικαρκινικής θεραπείας του μαστού.

Ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου μειώθηκε κατά 47% στις γυναίκες που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση και κατανάλωναν αυξημένες ποσότητες φρούτων και λαχανικών.

Για τη συχνότερη μορφή καρκίνου του μαστού ευθύνονται τα οιστρογόνα και αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας μας δείχνουν ότι η επιπλέον κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες που είχαν καρκίνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του University of California, τα αποτελέσματα της έρευνας ισχύουν μόνο για τις γυναίκες που δεν είχαν εξάψεις μετά την ογκολογική θεραπεία, συνεπώς τα φρούτα και λαχανικά ενδεχομένως δρουν θετικά στην αποφυγή της υποτροπής, μειώνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Ακολουθώντας μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες μειώνουμε τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό μας και συνεπώς μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Θα χρειαστούν όμως, ακόμα περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ομάδες των γυναικών που θα επωφεληθούν από συγκεκριμένες διατροφικές αλλαγές.  Αλλά ανεξαιρέτως του τύπου του καρκίνου που αντιμετώπισε μία γυναίκα, η δίαιτα σε χαμηλά λιπαρά συντελεί στη μείωση του κινδύνου υποτροπής.

Close Menu