Skip to main content

Συνήθως διαβάζουμε μελέτες σχετικά με την ηλικία της μέλλουσας μαμάς και τα πιθανά προβλήματα υγείας του μωρού που σχετίζονται με αυτήν.  Πρόσφατη επιστημονική μελέτη που διεξήχθη στην Αμερική και δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό “British Medical Journal” (BMJ) μας δείχνει ότι είναι υπόθεση για δύο!  Η ηλικία του μέλλοντα μπαμπά “παίζει” επίσης σημαντικό ρόλο. 

Ενώ συστήνεται στις γυναίκες να αποκτούν παιδιά έως την ηλικία των 30 ετών, η νέα μελέτη δείχνει ότι η μεγαλύτερη ηλικία του πατέρα ευθύνεται για πρόωρους  τοκετούς, λιποβαρή μωρά και μωρά με προβλήματα υγείας όπως επιληπτικές κρίσεις.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια (Stanford University) με επικεφαλή τον αναπληρωτή Καθηγητή Michael Eisenberg, μας εφιστούν την προσοχή σχετικά με την ηλικία του πατέρα και τις επιπλοκές υγείας που προκαλούν στο μωρό αλλά και στην μητέρα.

Η Έρευνα

Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν στοιχεία από 40.529.905 γεννήσεις στις ΗΠΑ από το 2007 εώς το 2016. 

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατάσταση της υγείας του μωρού σε σχέση με την ηλικία του πατέρα.

Οι γεννήσεις κατηγοριοποιήθηκαν βάση της ηλικίας του πατέρα:

Μικρότεροι από 25 ετών

Μεταξύ 25-34 ετών

Μεταξύ 35-44 ετών

Μεταξύ 45-54 ετών

55 ετών και άνω

Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν οι γεννήσεις στις παραπάνω ηλικιακές κατηγορίες που σχετίζονταν με:

Πρόωρο τοκετό (πριν τις 37 εβδομάδες κύησης)

Ελλιποβαρή νεογέννητα (λιγότερο από 2,5 Kg)

Χαμηλό σκόρ στην κλίμακα του τέστ Apgar (τέστ που πραγματοποιείτε στα μωρά 5 λεπτά μετά την γέννηση τους με κλίμακα από το 0 εώς το 10)

Ανάγκη για εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών

Ανάγκη χορήγησης αντιβιοτικών

Επιληπτικές κρίσεις

Διαβήτης Κύησης (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την μητέρα)

Προεκλαμψία ή εκλαμψία (επιπλοκές από αυξημένη πίεση στη μητέρα – υπέρταση)

Οι ερευνητές επέλεξαν ως σημείο αναφοράς τις ηλικίες από 25 έως 34 ετών και εξέτασαν τους κινδύνους εάν ήταν μεγαλύτεροι ή μικρότεροι σχετικά με τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι Κίνδυνοι για το Μωρό

Τα μωρά που γεννιούνται από μπαμπάδες με ηλικία μεγαλύτερη των 45 ετών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα, να είναι ελλιποβαρή και να απαιτείται η παραμονή τους σε θερμοκιτίδα στην μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών.  Ανάλογα με την ηλικία του πατέρα, αυξάνεται επίσης και το ενδεχόμενο να εκδηλώσει το μωρό επιληπτικές κρίσεις.

Οι Κίνδυνοι για την Μητέρα

Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την μητέρα να εμφανίσει Διαβήτη Κύησης ανάλογα με την ηλικία του πατέρα. Επίσης ενδεχομένως να υπάρξουν πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από ένα πρόωρο τοκετό.

Οι Κίνδυνοι σε Ποσοστά

Οι μπαμπάδες άνω των 45 ετών είχαν 14% μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν μωρό που θα γεννηθεί πρόωρα δηλαδή πριν από την 37η εβδομάδα κύησης, σε σχέση με τους μπαμπάδες ηλικίας από 25 εως 34 ετών, οπου το ποσοστό ήταν 10,4%

Κατά 14% είναι επίσης αυξημένος ο κίνδυνος να γεννηθεί ελλιποβαρές (βάρος μικρότερο των 2.5 Kg) το μωρό εάν ο πατέρας είναι άνω των 45 ετών.

Οι πιθανότητες να παρουσιάσει επιληπτικούς σπασμούς το μωρό είναι κατά 18% μεγαλύτερες όταν η ηλικία του πατέρα είναι άνω των 45 ετών.

Σε περίπτωση που ο πατέρας είναι άνω των 50 ετών, τότε το μωρό έχει  28% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει προβλήματα υγείας και να εισαχθεί σε μονάδα εντατικής φροντίδας νεογνών.

Η βαθμολογία του Apgar Test που γίνετε σε όλα τα νεογέννητα για να αξιολογήσει γρήγορα την υγεία του μωρού, στα μωρά που ο πατέρας είχε ηλικία άνω των 55 ετών , ήταν χειρότερη σε σχέση με νεότερους μπαμπάδες!

Διαβήτης της κύησης, ένας κίνδυνος για τη μέλλουσα μαμά οι πιθανότητες του οποίου αυξάνονται με την ηλικία του μέλλοντα μπαμπά.  Εάν ο πατέρας είναι μεγαλύτερος των 55 ετών, τότε η πιθανότητα για τη μητέρα να εμφανίσει Διαβήτη Κύησης αυξάνεται κατά 34%.

Η έρευνα έδειξε ότι 13,2% των πρόωρων γεννήσεων και 18,2% των περιπτώσεων εμφάνισης Διαβήτη Κυήσεως στη μητέρα, σχετίζονταν με την προχωρημένη ηλικία του πατέρα.

Η Ηλικία του Πατέρα είναι Παράγοντας Κινδύνου;

Τα τελευταία χρόνια στις αναπτυγμένες χώρες, το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται από πατέρες μεγαλύτερους της ηλικίας των 40 ετών αυξάνεται συνεχώς.  Στις ΗΠΑ το ποσοστό είναι περίπου 10%, ενώ πριν 40 χρόνια ήταν 4%!

Σύμφωνα με τον Εθνικό Στατιστικό Φορέα της Μ. Βρετανίας (The Office of National Statistics), στην Αγγλία και στην Ουαλία το ποσοστό των  ανδρών που γίνονται πρώτη φορά μπαμπάδες αυξάνεται περίπου κατά ένα έτος ανά δεκαετία τα τελευταία 40 έτη.

Οι ερευνητές με επικεφαλή τον επίκουρο καθηγητή Eisenberg, θεωρούν ότι αλλαγές στο DNA του σπέρματος των ανδρών μεγαλύτερης ηλικίας, συνδέονται με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η θεωρία τους αυτή επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Harvard τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν συσχετισμό μεταξύ της μεγαλύτερης ηλικίας του πατέρα και του ποσοστού επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

  • Ότι αν και για πολλά χρόνια οι γυναίκες ενημερώνονταν για τους κινδύνους του να γίνουν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία, τελικά πρόσφατες έρευνες καταλήγουν ότι είναι υπόθεση και των αντρών να μην καθυστερήσουν να γίνουν πατέρες!

  • Η βέλτιστη ηλικιακή ομάδα για την γυναίκα αλλά και για τον άνδρα να γίνουν γονείς, είναι μεταξύ 25 και 34 ετών.

  • Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλουν σε μία υγιή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό, όπως προσωπικοί παράγοντες.

Close Menu