Skip to main content

Η Αυστραλία πρωτοπορεί και θα είναι η πρώτη χώρα χωρίς περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας , εφόσον διατηρήσει το σημερινό ρυθμό εμβολιασμού και παρακολούθησης του πληθυσμού της,  μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.  Ο μέσος όρος εμφάνισης της νόσου, αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία είναι 7 νέα περισταστικά ανά 100.000 γυναίκες, δηλαδή περίπου το μισό του παγκόσμιου μέσου όρου.

Μέχρι το 2020 ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στην Αυστραλία, θα είναι “σπάνιος” με λιγότερα από 6 νέα περισταστικά ανά 100.000 γυναίκες, ενώ μέχρι το 2028 θα υπάρχουν λιγότερα από 4 νέα περιστατικά ανά 100.000 γυναίκες.

Τα αποτελέσματα αυτά της μελέτης που διεξήχθη από το Cancer Council New South Wales (NSW), δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική έκδοση της The Lancet Public Health Journal με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν και άλλες χώρες να υιοθετήσουν ανάλογα προγράμματα πρόληψης της νόσου.

Πως το πέτυχαν;

Με δύο τρόπους: Εμβολιασμός και Προσυμπτωματικός έλεγχος.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τα αποτελέσματα αυτά στα προγράμματα πρόληψης ενάντια στο Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας (National Cervical Screening Program) που υλοποιεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αυστραλίας από το 1991.

Η εισαγωγή του τέστ ΠΑΠ κάθε 2 χρόνια στις γυναίκες από 18-69 ετών μείωσαν τα περιστατικά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 50% (σε γυναίκες μεγαλύτερες της ηλικίας των 25 ετών).

Το 2007 η Αυστραλία ήταν η πρώτη χώρα που ενσωμάτωσε το εμβόλιο του HPV στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με δωρεάν εμβολιασμούς στα σχολεία.

Αρχικά χορηγούνταν μόνο στα κορίτσια αργότερα όμως το 2013 το πρόγραμμα του δωρεάν εμβολιασμού με το εμβόλιο κατά του HPV, επεκτάθηκε και στα αγόρια σχολικής ηλικίας.

Το ποσοστό εμβολιασμού στα κορίτσια που ήταν 15 χρονών το 2016 ανέρχεται στο 79% ενώ στα αγόρια ανέρχεται στο 73%.

Τον Δεκέμβριο του 2017 η Αυστραλία αντικατέστησε το τέστ ΠΑΠ στο πρόγραμμα της πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της μήτρας με το πιο προηγμένο τέστ για τον εντοπισμό του HPV το οποίο θα γίνετε κάθε 5 χρόνια. Το τέστ αυτό εντοπίζει στελέχη HPV που μπορεί να δημιουργήσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ακόμη και πριν εμφανιστεί ο καρκίνος.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η αλλαγή αυτή στο νέο προηγμένο τέστ, θα μειώσει τα ποσοστά περιστατικών του καρκίνου κατά τουλάχιστον 20%.

Τι είναι ο ιός ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV);

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV – Human Papilloma Virus) αποτελεί οικογένεια ιών με παραπάνω από 100 στελέχη (τύπους).

Ο ιός HPV μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας και είναι υπεύθυνος για 99,9% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας αποτελεί τον τέταρτο πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες και έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο σε θανάτους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Το 2018 υπήρξαν περίπου 570.000 νέες περιπτώσεις ενώ χάνουν την ζωή τους περίπου 250.000 γυναίκες κάθε χρόνο παγκοσμίως. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας WHO)

Πόσο αποτελεσματικό είναι το Εμβόλιο κατά του HPV;

Το εμβόλιο παρέχει την καλύτερη προστασία όταν χορηγείται πριν ξεκινήσει η σεξουαλική δραστηριότητα στους νέους και μαζί με τον τακτικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, αποτελεί ένα αξιόπιστο τρόπο προστασίας από την εμφάνιση καρκίνων και ασθενειών που οφείλονται στον HPV.

Ακόμα και εάν μια γυναίκα έχει μολυνθεί από τον ιό HPV, με τον εμβολιασμό μπορεί να προστατευθεί από τα υπόλοιπα στελέχη του ιού.

Εκτός από την Αυστραλία και η Δανία έχει οργανωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού για τον ιό του HPV.  Σε διάστημα έξι ετών από την έναρξη του προγράμματος με το τετραδύναμο εμβόλιο, μειώθηκαν οι προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας κατά 80% στις νεότερες ηλικίες.

Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Φαρμάκων η χορήγηση του εμβολίου και για ενήλικες γυναίκες από 27-45 ετών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK)  το εμβόλιο κατά του HPV χορηγήθηκε σε νεαρά κορίτσια το 2008 και εξετάζουν τη πιθανότητα επέκτασης του προγράμματος εμβολιασμού και στα αγόρια.

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, το εμβόλιο παρέχει προστασία από επτά τύπους του ιού HPV που προκαλούν καρκίνους όπως:

Καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες

Καρκίνο του κόλπου και του αιδίου στις γυναίκες

Καρκίνο του πρωκτού σε γυναίκες και άνδρες

Καρκίνο του λαιμού σε γυναίκες και άνδρες

Καρκίνο του πέους στους άνδρες

Οι παραπάνω τύποι καρκίνου ευθύνονται για περισσότερα από 8.000 νέα περιστατικά ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK).

Το τετραδύναμο εμβόλιο προφυλάσσει από τους τέσσερις τύπους του ιού HPV που προκαλούν το 80% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

Σήμερα το νέο εννιαδύναμο εμβόλιο HPV προστατεύει από εννέα τύπους του ιού HPV και προστατεύει επίσης από το 90% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Πώς χορηγείται το εμβόλιο;

Σε 2 ή 3 δόσεις ανάλογα με την ηλικία στην οποία εμβολιάζετε το κορίτσι και γίνετε στο μπράτσο.

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν παγκοσμίως είναι τρία και βοηθούν στην πρόληψη του ιού:

Το διδύναμο, για τα στελέχη του ιού 16 και 18

Το τετραδύναμο για τα στελέχη του ιού 16, 18, 6 και 11

Το εννιαδύναμο εμβόλιο για τους τύπους 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58.

Οι ονομασίες των παραπάνω εμβολίων είναι: Cervarix, Gardasil, Gardasil 9.

Στην Ελλάδα το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό σύστημα υγείας και παρέχετε δωρεάν σε κορίτσια από την ηλικία των 11 – 12 ετών έως και 18 ετών.  Στο πρόγραμμα του δωρεάν εμβολιασμού δεν έχουν ενταχθεί τα αγόρια.

Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο;

Τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί για 10 χρόνια από μεγάλο αριθμό γυναικών σε πολλές χώρες και θεωρούνται από Διεθνής Οργανισμούς Υγείας (WHO, FDA κ.α) ως ασφαλή και αποτελεσματικά.

Οι παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι ήπιες όπως πόνο, πρύξιμο, ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης, χαμηλό πυρετό.  Όπως συμβαίνει και με όλα τα εμβόλια κάποιο πολύ μικρό ποσοστό ατόμων που θα εμβολιαστούν μπορεί να εμφανίσουν κάποιας μορφής αλλεργικής αντίδρασης.

Έχω κάνει το εμβόλιο για τον HPV, θα χρειαστώ εξετάσεις του Τραχήλου της Μήτρας αργότερα στη ζωή μου;

Βεβαίως! Ο εμβολιασμός δεν αντικαθιστά τον τακτικό προληπτικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας.  Το εμβόλιο προστατεύει από τους κυριότερους ογκογόνους τύπους του ιού HPV αλλά όχι από όλους γιαυτό και ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να συνεχίσει.

  • Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιός HPV δεν παρουσιάζει συμπτώματα και η μόλυνση υποχωρεί από μόνη της αλλά σε κάποιες περιπτώσεις η μόλυνση μπορεί να παραμείνει και να προκαλέσει ανώμαλες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας.

  • Το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικότερα όταν χορηγείτε πριν η γυναίκα ξεκινήσει να είναι σεξουαλικά ενεργή.

  • Μεταδίδεται και χωρίς ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.

Close Menu