Skip to main content

Από το 2000 οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όλο και περισσότερα κορίτσια “μπαίνουν” στην εφηβεία σε μικρότερη ηλικία.  Ο ρυθμός ανάπτυξης των κοριτσιών έχει αλλάξει σημαντικά και η ανάπτυξη του στήθους, η τριχοφυία στην ευαίσθητη περιοχή και η έναρξη της περιόδου, αρχίζουν νωρίτερα στη ζωή τους σε σχέση με το παρελθόν.

Αναρωτήθηκαν λοιπόν τι είναι αυτό που σηματοδότησε την αλλαγή αυτή, αν και αρκετοί ειδικοί στο παρελθόν, είχαν ήδη επισημάνει την σχέση επικίνδυνων χημικών συστατικών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως αποσμητικά, σαμπουάν, καλλυντικά.

Τι λένε οι Έρευνες

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές έρευνες όσον αφορά την πρόωρη εφηβεία, με την πιο πρόσφατη να έχει δημοσιευτεί στις 4 Δεκεμβρίου του 2018 στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ (University California Berkeley) με επικεφαλής την καθηγήτρια Κιμ Χάρλευ (Kim Harley) κατέληξαν στην σύνδεση ορισμένων χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, με την πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια.

Συγκεκριμένα βρέθηκε ότι τα χημικά στοιχεία παραμπέν (Parabens), φθαλάτες (Diethyl Phthalate) και φαινόλες (Phenols) υπήρχαν στα ούρα της μητέρας με συνέπεια να εκτείθεται το βρέφος σε αυτές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μετρήθηκαν οι ποσότητες των ακόλουθων χημικών ουσιών, στα ούρα της μητέρας αλλά  και των παιδιών από την ηλικία των 9 ετών εώς 13 ετών:

Phthalates (monoethyl phthalate-MEP, mono-n-butyl phthalate και mono-isobutyl phthalate)

Methyl, Propyl Paraben

Phenols (Triclosan, Benzophenone-3 και 2,4- και 2,5- dichlorophenol)

Η χρήση της χημικής ουσίας triclosan, απαγορεύτηκε το 2017 από τον οργανισμό FDA, στα σαπούνια των χεριών αλλά χρησιμοποιείται ακόμα σε μερικές οδοντόκρεμες.

Τα Αποτελέσματα της Έρευνας

Στην έρευνα συμμετείχαν 338 παιδιά (179 κορίτσια και 159 αγόρια) και οι μητέρες τους, από το 1999 και το 2000.  Εξετάστηκαν δείγματα από τις μητέρες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, και από τα παιδιά στην ηλικία των 9 εώς την ηλικία των 13 ανά εννέα μήνες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σημαντικά καθώς τις τελευταίες δεκαετίες τα κορίτσια έχουν πρόωρη εφηβεία και υπήρχε πάντα η σκέψη ότι οι χημικές ουσίες είναι υπεύθυνες γιαυτό.

Σύμφωνα με την Επικεφαλής κ. Χάρλευ, σε κάποιες μητέρες που εντοπίστηκαν φθαλάτες – χημική ουσία που βρίσκεται σε προϊόντα όπως σαμπουάν, αρώματα και αποσμητικά- τα κορίτσια που γεννήθηκαν από αυτές, “μπήκαν” στην εφηβεία εώς και 6 μήνες νωρίτερα.  Ενώ στις μητέρες στις οποίες εντοπίστηκαν δείγματα από την χημική ουσία φενόλες, που συνήθως χρησιμοποιείται στις οδοντόκρεμες, τα κορίτσια που γεννήθηκαν από αυτές, “μπήκαν” στην εφηβεία εώς και 4 μήνες νωρίτερα.

Παρόλα αυτά η έρευνα έδειξε σύνδεση των χημικών αυτών ουσιών μόνο στην ανάπτυξη των κοριτσιών και όχι στα αγόρια. 

Η έκθεση των εγκύων σε αυτές τις χημικές ουσίες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ενδέχεται να προκαλεί την έναρξη της εφηβείας νωρίτερα στα κορίτσια.  Αυτό πιθανότατα γίνετε επειδή οι ουσίες αυτές επηρεάζουν τις ορμόνες που ειναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των κοριτσιών.

Κάποιες από αυτές τις χημικές ουσίες επηρεάζουν την έναρξη της εφηβείας κατά 1 μήνα νωρίτερα ανά κάθε διπλασιασμό της ποσότητας τους εφόσον εντοπιστούν στα ούρα της μέλλουσας μαμάς. 

Πρόωρη Εφηβεία & Μελλοντικά Προβλήματα Υγείας

Η έναρξη της εφηβείας σε μικρότερη ηλικία και στα κορίτσια αλλά και στα αγόρια αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας, και εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών και του καρκίνου στους όρχεις αντίστοιχα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 στην επιστημονική έκδοση του Breast Cancer Research, εντόπισε συσχετισμό της αύξησης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, με την πρόωρη έμμηνο ρήση στα κορίτσια.

Επίσης σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Scientific American, υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων συνδέονται με εμφάνιση πρόωρης εφηβείας και καρκίνο του μαστού.

Η έκθεση μας σε χημικές ουσίες που αντιγράφουν τα οιστρογόνα όπως diethyl phthalate, triclosan, bisphenol-A και phthalates, αυξάνει τους κινδύνους πρόωρης εφηβείας και εμφάνισης καρκίνου.

Σε έρευνα το 2017 του Πανεπιστημίου Cornell, εντοπίστηκε η σύνδεση της πρόωρης εφηβείας στις ηλικίες 7-10 ετών, με την εμφάνιση κατάθλιψης.

Που χρησιμοποιούνται αυτά τα Χημικά;

Οι χημικές αυτές ενώσεις και ουσίες χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής υγιεινής και καθαριότητας όπως οδοντόκρεμες, σαπούνια, και σαμπουάν, καθώς και σε ευρέας χρήσης καλλυντικά όπως κραγιόν, λακ μαλλιών, κρέμες προσώπου και σώματος.

Συγκεκριμένα οι φθαλάτες χρησιμοποιούνται σε αρωματισμένα προϊόντα όπως σαπούνια, αποσμητικά, αρώματα ενώ τα παραμπένς χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στα καλλυντικά και οι φαινόλες χρησιμοποιούνται σε όλα από κραγιόν εώς λοσιόν σώματος.

  • Οι περισσότερες γυναίκες εκτίθονται σε φθανόλες, παραμπέν και άλλες χημικές ουσίες καθώς βρίσκονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης.  Οι έρευνες έδειξαν ότι στο 96% των γυναικών υπάρχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα αυτών των ουσιών στα ούρα.

  • Όσο περισσότερο χρησιμοποιείς τα προϊόντα που περιέχουν τις ουσίες αυτές, όταν είσαι έγκυος, τόσο αυξάνονται τα επίπεδα των ουσιών αυτών στο σώμα σου και επηρεάζουν το μωρό σου.  Διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζεις και χρησιμοποιείς, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σου.

Close Menu