Ακούγοντας ακράτεια, το μυαλό σου πηγαίνει σε γυναίκες μεγαλύτερων ηλικιών, συνήθως στην εμμηνόπαυση! Σωστά; Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο συχνή διαταραχή και σε μικρότερες ηλικίες καθώς συναντάται σε νέες μαμάδες που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό.
Έρευνες έδειξαν ότι μία στις τρεις γυναίκες που γεννούν με φυσιολογικό τοκετό εκτός από τα ράμματα που μπορεί να κάνουν στο περίνεο, πιθανόν να αντιμετωπίσουν και ακράτεια.
Συνήθως έχει διάρκεια για μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό. Το αν θα παρουσιάσει μία γυναίκα συμπτώματα ακράτειας μετά τον τοκετό, εξαρτάται από το μέγεθος του μωρού, το αν ο τοκετός ήταν τραυματικός (χρήση λαβίδων), φυσική προδιάθεση της μητέρας και το βάρος της.
Περιεχόμενα
- 1 Η Έρευνα
- 2 Τα Αποτελέσματα της Έρευνας Με Αριθμούς!
- 3 Ποιές Γυναίκες Διατρέχουν Μεγαλύτερο Κίνδυνο;
- 4 7 Χρήσιμες Συμβουλές Για την Αντιμετώπιση της Ακράτειας
- 5 Μελέτες έδειξαν ότι το ένα τρίτο των γυναικών που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό ενδέχεται να παρουσιάσουν ακράτεια, ιδιαίτερα εάν έχει γίνει χρήση επεμβατικής πράξης όπως χρήση λαβίδων.
- 6 Το αν θα γεννήσεις με φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή είναι μία απόφαση που θα πάρεις σε συνεργασία με τον γυναικολόγο σου. Εκείνος θα σου εξηγήσει τι ενδείκνυται για εσένα και το μωρό σου βάση του ιατρικού ιστορικού σου.
Η Έρευνα
Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου John Hopkins και του Ιατρικού Κέντρου της Βαλτιμόρης Greater Baltimore Medical Center, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση του JAMA, απάντησε στην ερώτηση:
“Συνδέετε ο τρόπος του τοκετού – φυσιολογικός ή καισαρική τομή, με τον κίνδυνο πρόκλησης διαταραχών του πυελικού εδάφους;”
Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από 1528 γυναίκες που γέννησαν με: φυσιολογικό τoκετό, με φυσιολογικό τοκετό αλλά με χρήση κάποιας επεμβατικής πράξης π.χ χρήση λαβίδων, και με καισαρική τομή.
Ο σκοπός της έρευνας ήταν να περιγράψει τις διαταραχές του πυελικού εδάφους μετά τον τοκετό και να προσδιορίσει τις συνέπειες σε βάθος μίας ή δύο δεκαετιών μετά από τον τοκετό.
Οι νέες μητέρες παρακολουθούνταν για διάστημα 5 με 10 χρόνια μετά τον τοκετό. Κατηγοριοποιήθηκαν βάση του τρόπου του τοκετού:
Καισαρική Τομή
Φυσιολογικός Τοκετός
Φυσιολογικός Τοκετός με επεμβατική πράξη π.χ. χρήση λαβίδων
Τα Αποτελέσματα της Έρευνας Με Αριθμούς!
Από τις 1528 γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα του Πανεπιστημίου John Hopkins,
778 γέννησαν με καισαρική τομή
565 γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό
185 γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό αλλά με επεμβατική πράξη π.χ χρήση λαβίδων
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο φυσιολογικός τοκετός προκαλεί σε μεγαλύτερο ποσοστό ακράτεια από την καισαρική τομή.
Σε κάθε περίπτωση όμως, εφόσον δεν υπάρχει ιατρικό ιστορικό, ο γιατρός θα προτείνει τον φυσιολογικό τοκετό, δεδομένου ότι η καισαρική είναι μία επέμβαση με όλους τους κινδύνους που έχει μία τέτοια επέμβαση. Δεν αποτελεί επιλογή για αποφυγή της ακράτειας και των δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους.
Επίσης μερικές φορές η ακράτεια οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως
- η συμμετοχή σε επίπεδο πρωταθλητισμού σε σπόρ όπως η άρση βαρών, ιππασία, κλπ.
- γενετική προδιάθεση
- παθήσεις όπως χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα
Ποιές Γυναίκες Διατρέχουν Μεγαλύτερο Κίνδυνο;
Οι γυναίκες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια είναι εκείνες που είχαν:
Περισσότερο από έναν τοκετούς
Επεμβατικό φυσιολογικό τοκετό π.χ χρήση εμβρυουλκού
Μεγάλη διάρκεια εξώθησης (2ο στάδιο του τοκετού)
Μεγάλη περινεοτομή
Μεγάλο μωράκι (4> κιλά)
7 Χρήσιμες Συμβουλές Για την Αντιμετώπιση της Ακράτειας
Μερικές πρακτικές συμβουλές που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για την αντιμετώπιση της ελαφριάς ακράτειας ούρων είναι:
- Γυμνάσου. Συγκεκριμένα κάνε ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους. Οι ασκήσεις Kegel είναι ενδεδειγμένες για την περίοδο της εγκυμοσύνης και με την βοήθεια ειδικού γυμναστή θα μεγιστοποιήσεις το όφελος.
- Βελτίωσε τις διατροφικές επιλογές σου. Συμπεριέλαβε στην καθημερινότητα σου τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο (μπανάνες, πατάτες), που είναι σημαντικό για την σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Επίσης έρευνες έδειξαν ότι γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους, είχαν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης ακράτειας ούρων και δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους.
- Σταμάτησε το κάπνισμα. Η νικοτίνη δύναται να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη και οι συστηματικοί καπνιστές είναι πιο πιθανόν να εμφανίσουν προβλήματα ακράτειας.
- Μείωσε τον καφέ και σταμάτα το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη. Η καφεϊνη αυξάνει την δραστηριότητα της ουροδόχου κύστης, δημιουργώντας την ανάγκη για ούρηση. Ενώ το αλκοόλ είναι διουρητικό και αυξάνει την παραγωγή ούρων, είναι όμως και απαγορευτικό στην εγκυμοσύνη.
- Απέφυγε τα μπαχαρικά και το ανθρακούχα ποτά καθώς τα καυτερά και το διοξείδιο του άνθρακα επίσης ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη.
- Η διατήρηση ενός υγειούς βάρους χωρίς ξαφνικές και σημαντικές αυξομειώσεις, συντελεί στην αποφυγή εμφάνισης δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους και συμπτωμάτων ακράτειας ούρων.
- Συμβουλέψου τον γιατρό σου. Ο γυναικολόγος σου είναι ο μόνος κατάλληλος να σε ενημερώσει και να αποφασίσει για τον πλεόν ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης ή αποφυγής εμφάνισης δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους, για εσένα.
-
Μελέτες έδειξαν ότι το ένα τρίτο των γυναικών που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό ενδέχεται να παρουσιάσουν ακράτεια, ιδιαίτερα εάν έχει γίνει χρήση επεμβατικής πράξης όπως χρήση λαβίδων.
-
Το αν θα γεννήσεις με φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή είναι μία απόφαση που θα πάρεις σε συνεργασία με τον γυναικολόγο σου. Εκείνος θα σου εξηγήσει τι ενδείκνυται για εσένα και το μωρό σου βάση του ιατρικού ιστορικού σου.