Skip to main content

Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις Εξωσωματική Γονιμοποίηση αλλά συγχρόνως αναρωτιέσαι έαν τα φάρμακα και  οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται θα επηρεάσουν μελλοντικά την υγεία του μωρού σου;  Όλες οι μέλλουσες μητέρες ανησυχούν, αλλά τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι δεν αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου σε παιδιά που γεννήθηκαν με εξωσωματική σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Η Έρευνα

Τα αποτελέσματα πρόσφατης ολλανδικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στο καταξιωμένο ιατρικό περιοδικό “Human Reproduction” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας, ξεκαθαρίζουν τα αντικρουόμενα στοιχεία που υπήρχαν εώς σήμερα.

Είναι η πρώτη επιστημονική έρευνα που εξέτασε σε βάθος χρόνου, παρακολουθώντας την υγεία των παιδιών που συμμετείχαν, για 21 χρόνια (κατά μέσο όρο). 

Η μεγάλη διάρκεια της έρευνας, προσφέρει πιο εμπεριστατωμένα αποτελέσματα καθώς δίνεται η δυνατότητα πιο λεπτομερούς ανάλυσης των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART – Assisted Reproductive Technology) σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλή την καθηγήτρια Flora van Leeuwen του τμήματος επιδημιολογίας του Ινστιτούτου Καρκίνου Ολλανδίας στο Άμστερνταμ (The Netherlands Cancer Institute Amsterdam), ανέλυσαν στοιχεία από 12 ολλανδικές κλινικές γονιμότητας από το 1980 εώς και το 2001.

Οι ερευνητές σύνδεσαν και αξιοποίησαν στοιχεία από:

την Εθνική Βάση Δεδομένων Καρκίνου της Ολλανδίας (The Netherlands Cancer Registry) για το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο 1989 εώς και Νοέμβριο 2016.

ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν από τις μητέρες

ιατρικά αρχεία με το ιστορικό των γονέων όπως (ηλικία μητέρας, λόγοι υπογονιμότητας του ζευγαριού, μέθοδος σύλληψης του εμβρύου, το χρόνο γέννησης του μωρού, το βάρος του μωρού κατά την γέννηση, διάρκεια εγκυμοσύνης, δίδυμη κύηση.

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Συγκεκριμένα παρακολουθήθηκαν 47.690 παιδιά από τα οποία, 24.269 γεννήθηκαν με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.  Από αυτά τα 231 εμφάνισαν καρκίνο (31 με λεμφοβλαστική λευχαιμία και 26 περιπτώσεις με μελάνωμα).

Το ποσοστό κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου ήταν ελάχιστα μεγαλύτερο, στα παιδιά που γεννήθηκαν με την μέθοδο της μικρογονιμοποίησης ή ενδοκυτταροπλαστικής έγχυσης σπέρματος (ICSI) ή αν πρόηλθαν από έμβρυα που είχαν καταψυχθεί.

Σύμφωνα με την Mandy Spaan, μέλος της ερευνητικής ομάδας, διαπιστώθηκε μία ελάχιστη και στατιστικά ασήμαντη, αύξηση του ποσοστού εμφάνισης του καρκίνων –  λεμφοβλαστική λευχαιμία και μελάνωμα.  Επισημαίνει όμως ότι τα ευρήματα αυτά οφείλονται στην τύχη και θα πρέπει να ερμηνευτούν με επιφύλαξη.

Συμπερασματικά, η καθηγήτρια Flora van Leeuwen καταλήγει λέγοντας: “Τα ευρήματα παρέχουν καθησυχαστικές ενδείξεις, ότι τα παιδιά που συλλαμβάνονται μετά από θεραπείες γονιμότητας, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο μετά από παρακολούθηση κατά μέσο όρο 21 ετών.  Παρόλα αυτά, καθώς ολοένα και περισσότερα παιδιά γεννιούνται μέσω μικρογονιμοποίησης και κρυοσυντήρησης των εμβρύων, ο μακροπρόθεμσος κίνδυνος καρκίνου, θα πρέπει να διερευνηθεί σε μεγαλύτερους αριθμούς παιδιών, καθώς η ασήματη στατιστικά αύξηση μπορεί να οφείλεται και στους λόγους που το ζευγάρι είναι υπογόνιμο.”

Η Kate White (MD, MPH, Assistant Professor of Obstetrics & Gynecology, Boston University) αναφέρει ότι έρευνες σαν και αυτή, βοηθούν τους μελλοντικούς γονείς με προβλήματα υπογονιμότητας, να καταλάβουν ότι το παιδί τους θα μεγαλώσει το ίδιο υγιές, σαν οποιοδήποτε άλλο παιδί, ακόμα και αν θα χρειαστεί να γεννηθεί με μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης.

  • Τα παιδιά που γεννιούνται με μεθόδους τεχνικής γονιμοποίησης δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου, από τα παιδιά που συλλαμβάνονται με φυσιολογικό τρόπο.

  • Ο καρκίνος στα παιδιά και στις νεαρές ηλικίες είναι σχετικά σπάνιος.  Συνεπώς, δεν έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο έγινε η σύλληψη του μωρού σου, καθώς το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου είναι πολύ μικρό και δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι σχετίζεται με τις μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Close Menu