Skip to main content

Είναι μία ιστορία σαν παραμύθι, που όμως γέμισε ελπίδα εκατομμύρια γονείς και έδωσε ζωή σε εκατομμύρια υγιή μωρά. Ο σούπερ ήρωας της ιστορίας, είναι ο Αυστραλός James Harrison, ή όπως τον αποκαλούν “ο άνθρωπος με τον χρυσό βραχίονα”  (“Man with the golden arm”) και αυτό, διότι το αίμα του έχει ξεχωριστές και σπάνιες ιδιότητες που σώζουν ζωές.

Όλα ξεκίνησαν όταν…

Σε ηλικία 14 ετών, χειρουργήθηκε και του αφαίρεσαν τον έναν πνεύμονα.  Χρειάστηκε να μείνει για 3 μήνες στο νοσοκομείο, όπου του έκαναν μεταγγίσεις και του δόθηκαν 13 λίτρα αίμα.  Όταν συνήλθε και του εξήγησαν πως είχε σωθεί από το αίμα αγνώστων σε αυτόν ανθρώπων, που έδωσαν το αίμα τους εθελοντικά για να σώσουν την ζωή του, αποφάσισε να κάνει και αυτός το ίδιο.

Μόλις έγινε 18 ετών και εώς την ηλικία των 81 ετών, έδωσε συνολικά 1.173 φορές αίμα, παρόλο τον φόβο του για τις βελόνες!  Πήγαινε συστηματικά στον Ερυθρό Σταυρό της Αυστραλίας για πάνω από 60 χρόνια, και έδινε αίμα.

Το 1967 στην Αυστραλία, η ιατρική κοινότητα ανακάλυψε ότι το αίμα του James Harrison, είχε ένα σπάνιο αντίσωμα, το αντιγόνο D, το οποίο ήταν η λύση στην αιμολυτική νόσο των νεογνών”.  Έτσι ξεκίνησε το πρόγραμμα Anti-D, το οποίο σήμερα αποτελείται από 160 αιμοδότες, που προσφέρουν το ξεχωριστό αίμα τους για την αντιμετώπιση της νόσου.

Κανενός όμως το αίμα δεν έχει τις ακριβείς και εξαιρετικά πολύτιμες ιδιότητες του αίματος του James Harrison. Ο οργανισμός του παράγει φυσιολογικά, ένα σπάνιο συνδυασμό αντισωμάτων ρέζους αρνητικό και ρέζους θετικό, κάνοντας τον, τον ιδανικό αιμοδότη.

 

Τι είναι το Anti-D;

Το Anti-D immunoglobin είναι μία ένεση η οποία είναι φτιαγμένη από πλάσμα από ξεχωριστούς αιμοδότες, σαν τον James Harrison.

Οι ενέσεις αυτές αποτρέπουν τις μέλλουσες μητέρες με ομάδα αίματος Ρέζους αρνητικό να δημιουργήσει ο οργανισμός τους αντισώματα που θα βλάψουν το αγέννητο μωρό τους, εάν το μωρό έχει ομάδα αίματος ρέζους θετικό.  Χωρίς την ένεση, ενδέχεται το μωρό, να πάθει Αιμολυτική Νόσο των νεογνών, που είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό θανατηφόρα.

Πως ο Σούπερ Ήρωας έκανε την διαφορά!

Το αίμα του έχει μοναδικά, αντισώματα που αποτρέπουν μία πολλή σοβαρή και πολλές φορές θανατηφόρα κατάσταση για το μωρό, την νόσο ασυμβατότητα ρέζους, (Rhesus Disease).

Η ασθένεια αυτή παρουσιάζεται όταν το αίμα της εγκύου “επιτίθεται” στο αίμα του εμβρύου.  Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας στο έμβρυο, όπως σοβαρή νοητική καθυστέρηση και θάνατο.

Αυτό συμβαίνει όταν η ομάδα αίματος της μητέρας είναι ρέζους αρνητικό (RhD negative) και το μωρό έχει κληρονομήσει ρέζους θετικό (RhD positive), από τον πατέρα του.

Το αίμα του James περιέχει αντισώματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην δημιουργία Anti-D ενέσιμου φαρμάκου για την αντιμετώπιση της νόσου ασυμβατότητα ρέζους, (Rhesus Disease).  Έτσι άρχισε να δίνει πλάσμα, για να βοηθήσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν πως ο James απέκτησε αυτή την σπάνια ομάδα αίματος, εικάζουν ότι προήλθε από τις πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος που έκανε μικρός και ο οργανισμός του δημιούργησε αυτά τα αντισώματα.

Είναι ένας από τους 50 ανθρώπους στην Αυστραλία που το αίμα τους έχει αυτά τα αντισώματα.  Κάθε φιάλη αίματος, είναι ανεκτίμητη αλλά το αίμα του James είναι ιδιάιτερα ανεκτίμητο!  Το αίμα του χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενέσιμου φαρμάκου, το οποίο χορηγείται στις μέλλουσες μαμάδες των οποίων το αίμα ενδέχεται να “επιτεθεί” στο αγέννητο μωρό τους.  Κάθε παρτίδα του Anti-D ενέσιμου φαρμάκου, που έχει φτιαχτεί στην Αυστραλία, προέρχεται από το αίμα του James.

Γιατί αποτελεί εθνικό ήρωα;

Αποτελεί εθνικό ήρωα στην Αυστραλία καθώς όπως υπολογίζεται από τον Ερυθρό Σταυρό, ο James, έχει σώσει πάνω από δύο εκατομμύρια ζωές. 

Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία για την γενναιοδωρία του, συμπεριλαμβανομένου και το Μετάλλιο of the Order of Australia, το οποίο αποτελεί μία από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις της χώρας.

Το 2003 μπήκε και στο βιβλίο Γκίνες (Guinness Book of World Records).

Τώρα, που ο James σταμάτησε την αιμοδοσία, καθώς είναι 81 ετών (ηλικιακό όριο αιμοδότη στην Αυστραλία), ελπίζουν ότι περισσότεροι άνθρωποι με παρόμοιο αίμα του James, θα γίνουν αιμόδοτες.

Το Μέλλον & η Έρευνα

Δυστυχώς, οι μέχρι τώρα προσπάθειες να δημιουργήσουν συνθετική μορφή του ενέσιμου φαρμάκου που φτιάχνεται από το αίμα του James Harrison, έχουν αποτύχει. 

Πρόσφατα ξεκίνησε μία 3ετής έρευνα με το DNA του James, στην οποία θα δημιουργήσουν μία βιβλιοθήκη με τα μονοκλωνικά αντισώματα (monoclonals), το κοκτέιλ των αντισωμάτων και των λευκών   αιμοσφαιρίων του James, για την επόμενη φάση ανάπτυξης του Anti-D προγράμματος.

  • Έδινε το αίμα του γενναιόδωρα, και τελικά χρειάστηκε την βοήθεια του και η κόρη του.

  • Η νόσος ρέζους είναι πολύ σοβαρή καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας καταστρέφει τα κύτταρα του αγέννητου μωρού, καθώς τα αντιμετωπίζει ως εχθρό στο σώμα της μητέρας.

  • Τρία εκατομμύρια δόσεις του Anti-D ενέσιμου φαρμάκου, έχουν χορηγηθεί σε μητέρες στην Αυστραλία που είχαν αρνητική ομάδα αίματος, από το 1967.

Close Menu