Skip to main content

Η προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη αποτελεί μία πολύ επικίνδυνη επιπλοκή, με σοβαρές συνέπειες τόσο για την μητέρα όσο και για το μωρό.  Τώρα ένα νέο τέστ ούρων το CRD (Congo Red Dot) μπορεί να διαγνώσει την πάθηση σε 3 λεπτά! Συνεπώς απλά, γρήγορα, μη επεμβατικά και με μεγάλη ακρίβεια θα έχεις τα αποτελέσματα για αυτήν την τόσο σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ

Είναι μία επικίνδυνη πάθηση της εγκυμοσύνης που εμφανίζεται μετά από την 20η εβδομάδα της κύησης με κύρια συμπτώματα την υπέρταση και την παρουσία λευκώματος στα ούρα (πρωτεϊνουρία).  Υποχωρεί μερικές ημέρες μετά τον τοκετό, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις να παραμείνει για 3-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. 

Έχει επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας όπως στην καρδιά, στους πνεύμονες, στα νεφρά αλλά και στο αίμα καθώς μπορεί να προκαλέσει αιμόλυση και πνευμονικό οίδημα.  Στο έμβρυο, ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερημένη εμβρυϊκή ανάπτυξη ή ρήξη πλακούντα λόγω της μειωμένης παροχής αίματος από τον πλακούντα προς το έμβρυο.

“Η προεκλαμψία εμφανίζεται ως και στο 8% των κυήσεων.  Η μεγάλη πρόκληση είναι ότι πρόκειται για μια προοδευτική κατάσταση που δεν έχει την ίδια προοδευτική πορεία στην κάθε γυναίκα”.  Κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν την νόσο εβδομάδες πριν εμφανίσουν συμπτώματα, ενώ άλλες γυναίκες μπορεί να έχουν προοδευτική επιδείνωση μέσα σε λίγες ημέρες” , επισήμανε η Δρ. Κάρα Ρουντ επικεφαλής της έρευνας και Επίκουρη καθηγήτρια Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Ιατρικό κέντρο Wexner, Πανεπιστήμιο του Οχάϊο.

Τα βασικά συμπτώματα της είναι:

Αυξημένη αρτηριακή πίεση – μεγαλύτερη από 14 η «μεγάλη» και 9 η «μικρή».

Αυξημένες πρωτεΐνες στα ούρα (λεύκωμα) περισσότερες από 300mg πρωτεϊνης στα ούρα 24ωρου

Προβλήματα όρασης “θαμπώματα ή μυγάκια”

Έντονος πονοκέφαλος που δεν περνά.

Απότομη αύξηση του βάρους χωρίς να υπάρχει λόγος.

Πρήξιμο στα άκρα (πέλματα, αστράγαλοι και παλάμες).

Δυστυχώς η προεκλαμψία μπορεί να υπάρχει ενώ δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα, ή μπορεί να μην εντοπιστεί έγκαιρα καθώς τα συμπτώματα της συνδέονται άμεσα με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και αποδίδονται λανθασμένα σε αυτήν.

To RED DOT (κόκκινο τέστ) – CRD

Είναι ένα απλό μη επεμβατικό τέστ ανάλυσης ούρων για την διάγνωση της προεκλαμψίας.  Αποτελεί διαγνωστικό εργαλείο χαμηλού κόστους που βασίζεται στην χρήση μιας κόκκινης χρωστικής ουσίας η οποία χρωματίζει ένα ειδικό χαρτί, κατά την αντίδραση του σε ορισμένες πρωτεϊνες που εντοπίζονται στα ούρα των εγκύων με προεκλαμψία. 

Το CRD (Congo Red Dot) χρησιμοποιήθηκε πιλοτικά στα πλαίσια της κλινικής μελέτης στο Ιατρικό κέντρο Wexner.

Σύμφωνα με τη Δρ. Κάρα Ρουντ (Kara M. Rood), επικεφαλή της έρευνας και ειδική στα θέματα της εμβρυομητρικής ιατρικής στο Ιατρικό κέντρο Wexner, “Πρόκειται για την πρώτη κλινική δοκιμή με την χρήση του διαγνωστικού τέστ Congo Red Dot (CRD) και ο μηχανισμός αποδείχθηκε ανώτερος από άλλες υπάρχουσες εξετάσεις στην θετική ή στην αρνητική διάγνωση της προεκλαμψίας.  Τα ευρύματα θα έχουν μεγάλη επίδραση στις γυναίκες που κυοφορούν.”

Το νέο αυτό εργαλείο συμβάλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση της προεκλαμψίας  και βοηθά τους γυναικολόγους να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν ή όχι σε πρόωρο τοκετό.

 

Η ΕΡΕΥΝΑ

Ερευνητές αξιολόγησαν 346 έγκυες γυναίκες για ύπαρξη υψηλής αρτηριακής πίεσης και πιθανή ύπαρξη προεκλαμψίας, με το διαγνωστικού τέστ Congo Red Dot (CRD).

Εξειδικευμένες στην κλινική έρευνα νοσηλεύτριες, ανέλυσαν τα αποτελέσματα πριν ο ιατρός της ασθενούς διατυπώσει την τελική διάγνωση. Τα αποτελέσματα του διαγνωστικού τέστ Congo Red Dot (CRD) δεν κοινοποιήθηκαν στην ιατρική ομάδα παρακολούθησης της ασθενούς.

Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Κάρα Ρουντ (Kara M. Rood) δήλωσε ότι “Αυτό το νέο τέστ θα μας βοηθήσει να προσφέρουμε έγκαιρα ιατρική φροντίδα στις γυναίκες με προεκλαμψία, ενώ συγχρόνως θα αποφύγουμε μη απαραίτητες εισαγωγές ή πρόωρους τοκετούς.”

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στα πλαίσια της μελέτης, το διαγνωστικό τέστ ούρων Congo Red Dot (CRD), χρησιμοποιήθηκε σε δείγμα 346 εγκύων που είχαν εμφανίσει υψηλή αρτηριακή πίεση, για την διάγνωση της προεκλαμψίας.

Ογδόντα εννέα (89) γυναίκες διαγνώστηκαν κλινικά με προεκλαμψία.  Από αυτές, το 79% προχώρησαν σε πρόωρο τοκετό με βάση την διάγνωση της προεκλαμψίας, με μέσο όρο διάρκειας της κύησης της 33 εβδομάδες.

Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι το διαγνωστικό τέστ Congo Red Dot (CRD), υπερίσχυει των άλλων βιοχημικών τέστ, με ποσοστό ακριβείας 86%.

Οι ερευνητές του Ιατρικού κέντρου Wexner του Κολλεγίου Ιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάϊο, και του Παιδιατρικού νοσοκομείου Nationwide δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο “E-Clinical Medicine” του επιστημονικού περιοδικού “The Lancet”.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ

Το διαγνωστικό τέστ ούρων Congo Red Dot (CRD), των 3λεπτών δεν είναι διαθέσιμο ευρέος προς το παρόν.  Εκτιμάται, ότι η έγκριση της ευρείας διάθεσης του θα είναι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Έτσι οι έγκυες θα μπορούν να το προμηθεύονται από το φαρμακείο τους και να κάνουν το τέστ στο σπίτι, παρακολουθώντας πιθανές επιπλοκές.

  • Η προεκλαμψία είναι μία επίκινδυνη επιπλοκή της εγκυμοσύνης που όμως η διάγνωση της με το νέο αυτό τέστ γίνεται πιο εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια.

  • Αν και δεν υπάρχει μέθοδος πρόληψης της νόσου, οι τακτικές μηνιαίες επισκέψεις τον γυναικολόγο σου, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της.

Close Menu